Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Herman V.

  Herman V.

  Herman V.: horecabaas, reisagent en succesvol luchtvaartondernemer. Maar de Friese 'zakenman' verkoopt voornamelijk gebakken lucht. V. laat niet alleen op zakelijk vlak een spoor van vernieling na, hij ruïneert ook zijn eigen familie.

  De Olde Tramhalte

  Evert en Joke Spaan uit het Friese Elsloo ontmoeten V. eind 2006. V. heeft grote plannen en hij doet Spaan het voorstel om samen een restaurant te beginnen: De Olde Tramhalte in Elsloo. De afspraak is dat beide echtparen 50.000 euro investeren om verbouwingen en dergelijke mee te financieren. Evert Spaan stort zijn aandeel - de oude dag voorziening - contant, maar V. peutert volgens Spaan zijn aandeel met smoesjes los bij de verhuurder van het restaurant, dhr. Wijntjens. Zo zou V. de pandeigenaar hebben wijsgemaakt dat er boktor aanwezig is waarvoor 18.000 euro moet worden neergeteld om het te verwijderen. Volgens Spaan wijst een bouwtechnisch rapport echter uit dat er van ongedierte geen sprake is. De 18.000 zijn dan echter al door Wijntjens betaald, en in de zak van V. verdwenen.

  In februari 2007 gaat het restaurant van start. Evert en Joke Spaan houden zich bezig met het operationele gedeelte en V. en zijn echtgenote Aja bekommeren zich om de financien. Het restaurant loopt goed, maar de meeste omzet gaat naar de rekening van V. om een buffer op te bouwen. Spaan is de door hem geinvesteerde 50.000 euro kwijt, en hij en zijn echtgenote hebben 6 maanden voor nop gewerkt.

  Reisbureaus

  V.'s bedrijfje H.J. Travel is begin 2006 opgericht, maar dit reisbureau is niet zijn eerste. Ook de bedrijfjes Relaxreizen, Royal Orchid Reizen, Europa Travel en Hollandia Travel hebben op naam gestaan van V. en zijn vrouw Aja. Deze zijn stuk voor stuk op de fles gegaan. V. licht met Hollandia Travel zeker 40 mensen op en wordt hiervoor in 1993 tot 1 jaar gevangenisstraf veroordeeld. V. vlucht daarop naar Spanje waar zijn straf in 1997, in hoger beroep, een stuk lager uitvalt: 180 uur dienstverlening. V. beweert zelfs eigenaar te zijn van 'Royal Orchid Airlines', een luchtvaartmaatschappij die helemaal niet bestaat.

  Op de website van H.J. Travel staan verschillende leugens; V. beweert dat H.J. Travel een dochteronderneming is van Sterreizen B.V.; een bedrijf dat niet bij de Kamer van Koophandel staat geregistreerd! En ook zou hij op de Zwarte Markt in Beverwijk staan; ook een leugen.

  Familie

  Herman's vader en dochter Adriana willen geen contact meer met hem. V. heeft zijn familie meerdere keren geprobeerd op te lichten. Ook probeerde hij Adriana's vriend warm te maken om in een van zijn louche zaken te investeren. Adriana waarschuwt in onze uitzending zelfs mensen voor haar vader en vraagt gedupeerden om contact op te nemen met Opgelicht?! en aangifte te doen bij de politie.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant