Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Herbert K. - Globe Food Equipment

  Herbert K. - Globe Food Equipment

  Globe Food Equipment, leverancier van broodmachines. De natuurlijke keuze voor elke bakker staat trots op de website. Het bedrijf bestaat sinds 1897 zeggen ze zelf. Maar een koninklijk bedrijf is het allerminst. Na ruim honderd jaar heeft Herbert K. de leiding. Sindsdien zijn de klachten uit de bakkerswereld niet van de lucht.

  Wereldwijde allure

  Globe Food Equipment. Gevestigd in het Twentse Borne. Naar eigen zeggen een bedrijf met wereldwijde allure. Ze hebben klanten over de hele wereld, van Honduras tot Japan, van Australië tot aan Los Angeles. Overal bakken ze naar tevredenheid brood dankzij de machines die geleverd zijn onder leiding van directeur Herbert K. Maar als we meerdere mensen uit de directe omgeving van Herbert K. spreken, blijft van dit beeld weinig over. 

  Klant geen koning

  Wij spreken diverse bakkers, supermarkten en patisserieën. Allemaal kochten ze professionele apparatuur van Globe. Dat de klant daar geen koning is, daar zijn ze het unaniem over eens. Als de aanbetalingen eenmaal binnen zijn geeft Herbert K. niet meer thuis. Hij is niet bereikbaar of op vakantie. Als een klant al iets geleverd krijgt, dan is het de verkeerde machine. Herbert verkoopt vooral oude machine zonder typeplaatjes, zodat niet te herleiden is welke machine het is. 

  Vele klachten

  Bij de redactie van Opgelicht?! zijn vele klachten bekend over Globe en Herbert K.:

  • Edwin Bellis betaalt 18.000 euro aan voor een deegmachine, maar krijgt niets geleverd. 
  • Bakkerij Brokking verhuist van Lopik naar Utrecht. Om efficiënter te kunnen werken koopt eigenaar Jeroen vijf machines bij Globe. Maar als snel constateert hij dat de apparaten op 70 punten niet deugen. Om alle machines te kunnen laten werken moet Brokking nog zo’n 50.000 euro extra investeren, omdat hij van Globe geen enkele service meer hoeft te verwachten nadat er is betaald. Het personeel van Brokking gaat er bijna aan onderdoor, omdat ze zo niet kunnen werken.
  • Pattiserie Pinkie uit Eindhoven krijgt een verkeerde machine geleverd en wint een rechtszaak hierover. Globe moet hen 8.000 euro betalen. Maar Herbert K. betaalt niemand een cent. Sterker nog: als je verhaal of geld komt halen bij K. dan belt hij de politie en laat hij je verwijderen uit zijn pand. 
  • Een bakker de buurt van Antwerpen betaalt meer dan 50.000 euro. Maar krijgt een andere machine geleverd, zonder typeplaatjes. 
  • Een Koek- en Banketfabriek uit Friesland krijgt een verkeerde, veel oudere en ook nog eens gevaarlijke machine. De rechter oordeelt dat K. 60.000 euro moet betalen. Maar hij betaalt niet. 
  • Op de Antillen levert Globe in plaats van de gekochte 12 jaar oude machine, eentje die 35 jaar oud is. Ook hier zijn de typeplaatjes eraf.
  • Op Curacao betaalt een supermarkt uiteindelijk meer dan 20.000 euro extra om de machines pas na 1,5 jaar te bemachtigen. Dan blijken ze ook nog eens niet te werken. 
  • Op het Caribische eiland Grenada betaalt een bakker 10.000 euro. Maar ontvangt niets. Wel krijgt hij te horen dat de machine al verscheept is vanuit Rotterdam. Maar daar is niets van waar. 

  Bezoekje bedrijfspand

  Al onze bevindingen worden ook nog eens bevestigd door mensen die Herbert van dichtbij kennen. Als wij een kijkje nemen bij het bedrijfspand in Borne, staat er politie bij het pand. Een boze klant komt verhaal en een machine halen en heeft de politie erbij gehaald omdat K. de klant niet wil helpen. 

  Als Opgelicht?! Herbert K. aanspreekt op zijn praktijken zegt hij meerdere keren er later gedetailleerd op terug te komen. Hij gaat alles oplossen zegt hij. Dat hebben de gedupeerden natuurlijk vaker gehoord. Wij vragen ons af: hoe K. het op gaat lossen, maar we houden zeker het in de gaten. De redactie heeft nog met Herbert gemaild, maar vooralsnog komt K. niet met bewijzen. 

  Op 3 april 2014 is Globe Food Equipment failliet verklaard.

  De curator is:

  Mr. H.J.G.M. te Woerd

  Adres: Postbus 31 7600AA Almelo

  Telefoon: 0546-760860

 • Ook interessant