Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Henry & Christian V./AC&MC

  Henry & Christian V./AC&MC

  Op onze redactie komt het verhaal binnen van Joop S: een ondernemer die in zwaar weer verkeert en op zoek is naar bedrijfsfinanciering. Zonder nieuwe financiële middelen gaat zijn bedrijf failliet en moet hij zijn woning verkopen. In deze moeilijke periode stuit Joop S. in De Telegraaf op een veelbelovende advertentie van AC&MC Management Group Corp: “Draaien de banken de kraan dicht? Wij verzorgen kredieten, zelfs met een BKR-notering”.

  Joop besluit te reageren op de advertentie. In het telefoongesprek dat volgt, krijgt hij de indruk dat hij de laatste strohalm gevonden heeft om zijn bedrijf te redden. Joop ontmoet Hendrikus Gerhardus Josephus V. (1953) en zoon Christian V. (1976) in een wegrestaurant in Tiel.

  Overtuigend

  Henry V. weet Joop te overtuigen dat hij bij hem gebakken zit. Een krediet van 700.000 is geen enkel probleem. Het enige dat Joop moet doen, is een kredietverzekering afsluiten ter waarde van 23.8000 euro. Zijn bedrijf lijkt gered. Henry V. speelt in op de goedgelovigheid van Joop door zijn enorme vertrouwen uit te spreken in Joops bedrijf. Joop laat er geen gras over groeien en gaat met AC&MC in zee. Henry V. betaalt 10.000 euro voor de kredietverzekering uit eigen zak. Joop leent de overige 13.800 euro van een bevriende ondernemer. Zodra de contracten zijn getekend en de premie is betaald, rest Joop niets anders dan wachten op het krediet van zeven ton. Tot op de dag van vandaag.

  Dick Admiraal

  Het verhaal van Joop S.staat niet op zichzelf. We ontvangen ook een reactie van Dick Admiraal. Ook hij reageert op een advertentie van AC&MC in de Telegraaf, omdat hij wil uitzoeken wat V. kan betekenen voor zijn deposito. Hij ontmoet vader en zoon V. bij Van der Valk in Tiel. Admiraal vertrouwt het zaakje van begin af aan al niet, maar speelt het spel wel mee. Ook hij krijgt een contract voorgeschoteld voor een lening van 55.000 euro. Dick zou 3740 euro moeten overmaken voor de kredietverzekering.

  Dick doet dit niet, maar tipt wél de Opgelicht?! redactie. We gaan met Dick mee naar zijn afspraak in Tiel. Daar leggen we vast hoe de heren V. geld af proberen te troggelen van noodlijdende ondernemers. Geen concrete informatie, maar vage praat, waarbij het altijd draait om een kredietverzekering die van te voren betaald moet worden.

  Bert van Herwaarden

  Ook makelaar Van Herwaarden komt in contact met Henry en Christian V. Wij komen met hem in contact via een ongeopende enveloppe die is gevonden op het bedrijfskantoor van de heren V. Van Herwaarden reageert op een advertentie in het Nederlands dagblad: “Uw bank zit op de centen? Wij verstrekken bedrijfskapitaal van 250.000 euro.” Dit maal opereren de heren V. onder de naam LBO. Een financiering van 7.500.000 euro met een looptijd van 30 jaar is de inzet.

  Van Herwaarden ontvangt een rekening van 84.290,00  euro en besluit een deskundige naar de voorwaarden en het contract te laten kijken. Deze raadt van Herwaarden sterk af om met LBO en dus vader en zoon V. in zee te gaan.

  Liquidatie

  Wanneer Opgelicht?! in het verleden duikt van Henry V. komen we de bedrijven Erasmus BV en Greystone tegen. In de faillisementsverslagen van dit laatste bedrijf stuiten we op veroordelingen en een liquidatie in 2002 in de oude woning van Henry V. Henry trof een verkeerde partij waar hij geld van af probeerde te troggelen en deze zette hem onder druk. In de rechtbankverslagen is te lezen hoe Henry V. de schuldeisers naar zijn woning lokte om ze vervolgens te liquideren. Dit plan mislukte. Eén van de handlangers van V. wordt door de schuldeisers neergeschoten en overlijdt ter plekke.

  Huurschuld

  Uit de huidige huurwoning in Maarsbergen zijn de heren V. vertrokken met een huurschuld van ruim tienduizend euro, maar in de tussentijd hebben de heren V. in Spanje in de buurt van Benidorm een nieuw appartement. We nemen een kijkje, maar treffen er niks aan.

  Intensief speurwerk

  De heren V. gebruiken de namen AC&MC Management Group Corp., LBO en Borafin voor het verstrekken van financieringen. De inschrijfadressen zijn in Duitsland, maar als Opgelicht?! daarheen afreist, treffen we niks aan. Ook op de tijdelijke kantoren in België vinden we de heren V. niet.

  Na maanden intensief speurwerk weten we de heren V. in de val te lokken en maken we een afspraak in een hotel in Breda. Een uur voor onze afspraak zien we ze rijden, maar helaas vertrekken ze na een rondje over de parkeerplaats om niet meer terug te komen. Tot twee maal toe wordt het verhaal over de heren V. door politiekorpsen in Amsterdam en Tiel afgedaan als niet interessant. Totdat Politiekorps Breda ontdekt dat Henry V. internationaal gesignaleerd staat, dat hij vuurwapen gevaarlijk is en dat hem nog een straf van ruim 1100 dagen boven het hoofd hangt.

  Arrestatie

  De dag na de mislukte ontmoeting weten we de heren V. te traceren in een hotel in België. We gaan erheen en krijgen te horen dat de heren de volgende ochtend door een arrestatieteam van hun bed zullen worden gelicht. En zo geschiedt. De heren V. worden gearresteerd en afgevoerd met zwarte kappen over het hoofd. Ze zitten vast in afwachting van hun proces.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant