Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Henk H.

  Henk H.

  Zes faillissementen en geen haan die er naar kraait. Dat is in het kort het verhaal van de bladenman Henk H. Ondanks het feit dat het met de bladenmarkt door de digitalisatie van het medialandschap steeds slechter gaat, weet Henk H. toch zijn hoofd boven water te houden. In zijn beginjaren richt hij zich op zowel de bouwwereld als de zorgsector. Later komt op de medische wereld het accent te liggen.

  Titels

  De Bouw "In Zicht", iGBi Magazine, Zorgmagazine, Care & Cure Magazine. Dit zijn namen van de titels die H. door de jaren heen heeft uitgebracht. De modus operandi van H. is steeds hetzelfde. H. zoekt adverteerders voor zijn bladen om zo deze van inhoud te voorzien. Vaak neemt hij de acquisitie van adverteerders voor zijn rekening, maar heeft in het verleden wel eens een extern bureau ingeschakeld. Hij verkoopt in zijn bladen advertentieruimte. Bedrijven kopen bij hem advertentieruimte in waar zij hun verhaal kunnen vertellen. Dit soort advertenties worden advertorials genoemd. Zijn blad staat er, naast reguliere advertenties, vol mee. Vervolgens laat Henk tekstschrijvers langsgaan bij de adverteerders en die schrijven dan naar aanleiding van een bedrijfspresentatie een artikel in het magazine. Vervolgens zoekt H. een vormgever en een drukker om zijn blad te later drukken. H. belooft de bedrijven vaak gouden bergen maar ze komen bedrogen uit. Zodra er enkele exemplaren gedrukt zijn betaalt hij zijn rekening niet en gaat hij op zoek naar de volgende schrijver, vormgever en drukker. Zo laat hij een spoor van schuldeisers achter. Maar niet alleen bedrijven die direct te maken hebben met het vervaardigen van een blad worden gedupeerd, ook huisvesters, leasemaatschappijen en congresorganisatoren delven ook het onderspit. Het laatste jaar is H. ook actief geweest met het organiseren van een "What about the cloud" Event. Dit evenement is meerdere keren afgezegd en staat nu voor november 2014 gepland. 

  Overzicht

  De bedrijfshistorie van H. beslaat diverse bedrijven. Om meer inzicht te krijgen in zijn werkwijze heeft Opgelicht een overzicht gemaakt van al zijn bedrijven. 

  Eenmanszaak

  In 1995 gaat Henk de boer op met tijdschriften op het gebied van de bouw en de zorg. Hij richt in 1995 de eenmanszaak HDM Multimedia op. H. wilde een "In Zicht" reeks ontwikkelen die zou bestaan uit thema-gerichte commerciële uitgaven. Door oplopende kosten en tegenvallende omzet werd H. gedwongen om in juni 1997 zijn uitgave-reeks "In Zicht" te verkopen, maar H. bedrijf bleef wel de hoofdredactie voor haar rekening nemen. Omdat een topverkoper ontslag nam, werd H., naar eigen zeggen, gedwongen om zelf te gaan verkopen. Hij startte het iGBi Platform. H. zag geen kans om de gemaakte schulden in te lossen en vroeg zijn faillissement aan. Zijn vrouw, Marion, heeft uiteindelijk het woordmerk iGBi gekocht. 

  BV's

  Een maand na de opheffing van het faillissement van HDM Multimedia richt H. zowel de BV's iGBi platform als Xam Beheer. Wederom richt de bedrijfsactiviteit zich op het uitbrengen van het iGBi magazine, maar ook andere activiteiten zoals het organiseren van seminars. Na twee jaar gaat ook dit bedrijf failliet, volgens H. onder meer door de bouwfraude en het slechte beursklimaat. De werkzaamheden gaan door onder de naam Xam Beheer. Ten tijde van dit bedrijf brengt hij het zorgmagazine uit. Helaas komt er in 2007 ook een eind aan. Het bedrijf gaat op 24 juli 2007 failliet. Op 27 februari 2007 komt H., op dat moment nog de directeur van het bedrijf, in de schuldsanering terecht. Een maand later doet hij het directeurschap van de hand en heeft zijn vrouw de leiding. Weer een maand, op 26 april 2007, worden de aandelen overgedragen aan de Stichting Aandelenbeheer Zorg. De koopsom voor de aandelen bedroeg slechts 1 euro. Tevens heeft deze stichting de gehele schuldenlast van Xam Beheer overgenomen. De curator van dit faillissement schrijft in een brief aan de Rechter-Commissaris dat hij het onduidelijk vindt waarom de gehele schuldenlast is overgenomen. 

  Feitelijk bestuurder 

  Ten tijde van de schuldsanering van H., neemt de vrouw van H. het bedrijf Balder BV over. Toch wijzen de schuldeisers van dit bedrijf, dat in 2009 failliet is gegaan, als feitelijk bestuurder Henk H. aan. Ze hebben alleen met hem te maken. Ook dit bedrijf wordt een paar maanden voor het faillissement overgenomen door een stichting. De Stichting Sanering Coevorden, houdt zich bezig met de koop- en verkoop van bv's van bedrijven met financiële problemen. Het is de bedoeling dat de stichting de schulden saneert van Balder BV. Ook deze stichting geeft H. aan als feitelijk bestuurder van de vennootschap. 

  Care & Cure

  Een half jaar voor de beëindiging van de schuldsanering van H., neemt zijn vrouw weer een bedrijf over. Dit keer Paul A.J. Staal Beheer. Onder deze naam brengt H. voor het eerst het Care & Cure magazine uit. Nog geen twee maanden na de beëindiging van de schuldsanering wordt H. bestuurder van deze BV. Wederom vallende advertentiegelden tegen en Paul A.J. Staal Beheer is geen lang leven beschoren. De naam van Cure & Care magazine wordt door Care & Cure BV, waarvan HenMa de bestuurder is. En de aandeelhouder en bestuurder van Henma is Henk H.

  Care & Cure BV is slechts een half jaar actief geweest omdat H. al in slecht weer zou verkeren. De curator zegt in haar verslag dat er aanknopingspunten zijn om de bestuurder aansprakelijk te stellen maar in verband met verhaalsmogelijkheden laat de curator het rusten. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant