Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Henk B.

  Henk B.

  ‘Een beroepscrimineel’, 'geraffineerd, gemeen en totaal geen mededogen’, zo omschrijven slachtoffers Henk B.. De boomlange Jan Herman B. uit Enschede vervalst documenten en ontfutselt geld van zijn klanten en werknemers. Hij krijgt hierbij steeds medewerking van zijn schoonfamilie. B. opereert vanuit Zuid Spanje en Nederland. Al jarenlang weet hij uit handen te blijven van justitie en boze gedupeerden.

  Nederlandse hypotheekadviseur

  B. start zijn carrière als bankmedewerker. Al in 2003 meldt de Nederlandse Vereniging van Banken dat er verschillende fraudedelicten door B. zijn gepleegd. Sinds 2004 is B. hypotheekadviseur voor Win Win Investments. Tegen klanten stelt hij zich voor als de eigenaar, maar officieel staat de zaak op naam van zijn vrouw Johanna. De Autoriteit Financiële Markten stelt in 2008 vast dat het bedrijf geen vergunning heeft voor hypotheekaanbiedingen en leningen. Toch wordt er geen onderzoek ingesteld.

  Bejaard echtpaar verliest alles

  In deze periode maakt de familie Bakker kennis met Henk B.. Hij bemiddelt de aankoop van hun nieuwe appartement in Almelo. De hypotheekadviseur is al snel kind aan huis bij het stel. Meneer Bakker geeft gaandeweg zijn hele administratie uit handen aan ., waaronder ook zijn bankpas en pincodes. B. wordt een huisvriend die regelmatig binnenloopt om de rekeningen op te halen. Hij heeft de sleutel van het appartement en ook toegang tot de postbus van het paar. Drie jaar later blijkt dat B. zich via de beleggingsrekening van familie Bakker 329.388,50 euro heeft toegeëigend.

  In een periode van twee jaar weet B. de familie er ook van te overtuigen om te investeren in onroerend goed. Hij bemiddelt hypotheken voor drie panden. Wat familie Bakker niet weet, is dat hij het huis van zijn schoonouders aan hen verkoopt voor  165.000 euro meer dan dat het waard is. B. trekt vervolgens zelf in het huis, maar betaalt de huur niet.  Bij een ander pand in Duitsland weet de hypotheekadviseur stiekem twee extra hypothecaire leningen voor zichzelf te regelen. Na twee jaar is de situatie onhoudbaar omdat geen van de hypotheken wordt afgelost. Het bejaarde stel wordt uitgenodigd bij een bank, waar ook de politie aanwezig is. Daar word hen vertelt dat ze alles kwijt zijn. Drie banken doen aangifte tegen B. voor oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering. B. vlucht naar Zuid Spanje. Na onderzoek schat de politie in dat hij voor meer dan 600.000,- van de familie Bakker heeft gestolen.

  Spaanse huizen

  Ook Opgelicht?! ontvangt talloze klachten over B. als makelaar en hypotheekadviseur. Gerard Grootte Bromhaar is een van die gedupeerden. Hij wilde een winkelpand met bovenwoning kopen, maar door zijn BKR registratie kon hij bij een reguliere bank niet terecht. Gerard liet zijn boekhouding doen door B.'s zwager. Die raad hem aan om met B. in zee te gaan. Die vertelt Gerard dat hij een Spaanse hypotheek kan nemen.  Eerst een goedkoop appartement in Spanje kopen met een hoge hypotheek, en dan van het restgeld het pand in Nederland betalen, is zijn advies.  Gerard Grootte Bromhaar ziet het wel zitten. Hij zoekt een appartement in Marbella uit. B. laat hem kennis maken met een Spaanse makelaar. Dan krijgt hij te horen dat hij een aanbetaling van € 41.800,- moet doen. Gerard leent dit bedrag van zijn familie en maakt er op B.'s verzoek een cheque aan toonder van. B. wil de cheque graag even zien en komt naar het hotel van Gerard. Als die even later de cheque op zijn hotelkamer in een nachtkastje legt, gaat hij even naar het toilet. Eenmaal terug in zijn hotelkamer is B. plotseling verdwenen. De volgende ochtend ontdekt Gerard pas dat Henk B. zijn cheque meegenomen en geïnt heeft.

  Na veel gezeur tekent B. een schuldbekentenis. Maanden later staat hij in Nederland ineens voor Gerards neus: hij wil het gestolen geld terugbetalen en heeft een enveloppe vol contanten bij zich. Gerard controleert de biljetten. Ze zijn vals.

  Ook landgoedeigenaar Henk Boer dacht in B. een keurige financieel bemiddelaar te hebben gevonden. Boer wilde zijn vakantiepark verkopen voor miljoenen. B. stelde zijn schoonvader voor als een miljonair die geïnteresseerd was het vakantiepark. Maar voordat de eerste aanbetaling was gedaan, wist B. de landgoedeigenaar € 10.000,- contant te ontfutselen met een smoes. Later bleek dat de verkoop één groot toneelspel was geweest.

  Zware criminaliteit

  Zelfs de familie van B. is niet veilig. In december 2006 staat Henk B. voor de rechter omdat hij stiekem een creditcard op naam van zijn eigen vader misbruikt. De dikke 10.000 euro die hij daaruit wegtrekt, moet hij terugbetalen. In september 2008 wordt B. veroordeeld tot 8 maanden onvoorwaardelijke celstraf door de rechtbank Noord Nederland. B. heeft deze tot op heden niet uitgezeten.

  Justitie begint in 2006 aangiften te verzamelen over B. en zijn schoonvader.

  In 2009 starten ze een onderzoek dat onder de noemer Zware Criminaliteit valt. B. wordt verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting, deelneming aan misdadige rechtspersoon en het aanbieden van financiële producten zonder vergunning. Het onderzoek wordt afgebroken omdat de deelnemende agenten er een potje van maken: er zijn onzorgvuldige aangiften gedaan en er missen zelfs stukken.

  In 2010 wordt een nieuw onderzoek gestart, met nieuwe gedupeerden en nieuwe aangiften. Maar ook dit loopt faliekant mis omdat de agenten die het eerste onderzoek verprutsten, zich er opnieuw mee bemoeien. Het gehele onderzoek word afgeblazen.

  Nederlandse plof BV’s

  Inmiddels woont B. permanent in Zuid Spanje. Ieder jaar keert hij even terug naar Nederland om een bedrijf op te richten waarbij mensen snel veel geld inleggen. Na een maand of twee vertrekt hij weer. B. weet altijd een katvanger te vinden die de BV op zijn naam wil zetten. Zichzelf stelt hij voor als ‘Jan Herman’.

  In 2014 start hij Uw Advies, een bureau dat financieel advies zou geven aan mensen met een loonbeslag. Maar veel klanten waren er niet. Daar was het B. ook niet om te doen. Hij neemt 22 mensen aan die graag bij hem komen werken. Maar dat kan pas als je voor € 17.500- franchisenemer word. Na het innen van de franchise gelden vertrekt B. weer met de Noorderzon. De kantoorruimte blijft onbetaald leegstaan. De BV gaat failliet, de curator doet aangifte.

  In 2015 komt B. terug om onder de naam Van der Meer Investeringen BV. Met deze BV wil hij een timeshare-pakket aanbieden dat ‘Luxe appartementen in Marbella’ heet. Ook hier stinken 13 mensen er in: ze worden franchisenemer en geven 97.500,- aan B.. De BV wordt opgeheven. De gevolgen voor sommigen zijn groot: ze verliezen hun huis door onbetaalde lonen en de verdwenen franchise inleg.

  In 2016 weet B. tienduizenden weg te trekken met door te doen alsof hij een hypotheek kan bieden. Hij richt een BV op naam van zijn schoonvader op JE investering BV. Met de website Wijkopenuwdroomhuis.nl belooft hij mensen een hypothecaire lening, als ze eerst maar een forse aanbetaling doen. Er trappen tientallen mensen in. Het bedrijf wordt snel berucht en wordt ook genoemd in consumentenprogramma’s. B. zit dan allang weer hoog en droog in Marbella.

  Reactie van B.

  De politie kan B. niet vinden. Opgelicht?! vertrekt naar Marbella en komt erachter dat B. in een gloednieuwe Porsche Cayenne rondrijdt. Als we hem ontdekken in het drukke verkeer van Estepona, volgen we zijn auto. Maar Henk B. wil geen antwoord geven op onze vragen. Hij glimlacht minzaam naar de camera en rijdt kalmpjes weg.

  De politie in Nederland is naar aanleiding van zijn laatste drie Nederlandse BV’s een nieuw onderzoek gestart.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
  • Uitzending
 • Ook interessant