Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Harry H.

  Harry H.

  Harry H. is een 63-jarige financieel adviseur uit Helden. Hij geeft zich uit als pensioenadviseur, beleggingsspecialist en verzekeringsagent. Naar eigen zeggen zit H. al 25 jaar in het vak.

  H. komt zeer sympathiek over, maar schijn bedriegt. In werkelijkheid is hij een gladde oplichter die barstensvol fantasieverhalen zit waarmee hij mensen geld afhandig maakt.

  Hoe gaat H. te werk?

  H. plaatst betrouwbaar ogende advertenties waarin hij zijn diensten aanbiedt als financieel adviseur. Hij imponeert zijn slachtoffers met leugens en valse visitekaartjes. Als het vertrouwen is gewonnen leent H. grote bedragen van zijn slachtoffers. Hij zegt het geld te investeren en garandeert hoge rente, maar niemand ziet ooit een cent terug.

  Ingrijpende gebeurtenis

  H. richt zijn pijlen op mensen die net een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. De 21-jarige Sebastiaan heeft net zijn vader verloren als hij in 2003 met H. in contact komt. H. belooft de erfenis te beleggen en alle openstaande rekeningen te betalen, maar daar komt uiteraard niets van terecht. Schade: 430.000 euro.

  Woekerpolis

  Vorig jaar komt de 46-jarige Geiske Burmania uit het Friese Westhoek met H. in contact. H. is als freelancer actief voor het bedrijf VSM. Geiske zit in haar maag met een zogenaamde woekerpolis; oftewel een polis die door de extreem hoge kosten lang niet het voorgespiegelde rendement oplevert. Harry overtuigt Geiske om de polis af te kopen en het vrijgekomen geld naar zijn privé-rekening te storten. Geiske kan naar haar geld fluiten.

  Gouden uitvinding

  In het verleden was H. ook al volop actief met zijn duistere praktijken. In 2003 legt hij contact met de gezusters Jos en Wil Croese uit het Utrechtse Veenendaal. H. komt met een ‘gouden uitvinding’ op de proppen: een computerbrilletje genaamd The Monithor. H. overtuigt de zusjes om duizenden euro’s te investeren, tegen een rente van 12%. In het begin betaalt H. de rente keurig op tijd. Het vertrouwen is gewekt en de zusjes investeren hun totale oudedagvoorziening. Wil betaalt 115.000 euro, grotendeels afkomstig uit de zaak van haar overleden man. Jos sluit haar hypotheek over en investeert 35.000 euro.

  Buit binnen

  Als de buit van ruim 150.000 euro binnen is, stoppen de maandelijkse rentebetalingen. De zusjes Croese spannen een rechtszaak aan die ze winnen. Maar het vonnis blijkt van weinig waarde te zijn. Er is geen cent te halen bij Harry, omdat hij het verduisterde geld blijkbaar heeft laten verdwijnen. Wat we wel weten is dat een aantal gedupeerden geld naar buitenlandse rekeningen heeft gestort .

  Meer slachtoffers

  Harry H. maakt meer slachtoffers. In 2004 investeert de 56-jarige Nel van der Klift uit Veenendaal 80.000 euro in het computerbrilletje. Haar broer Conny legt 25.000 euro in. Hij is één van de weinige slachtoffers die bijna al zijn geld weet terug te krijgen. Ook de 78-jarige Wijnie Pater uit Veenendaal investeert haar spaargeld, in totaal 7500 euro. De gedupeerden van Harry H. kunnen zijn bloed wel drinken.

  Ontmoeting

  Om met eigen ogen te zien hoe H. te werk gaat regelen we een ontmoeting met hem. We gaan met een woekerpolis naar de afspraak toe. We ontmoeten H. in een Eindhovens Hotel. H. probeert ons in te palmen met sterke verhalen. Hij geeft zich uit als medewerker van verzekeraar ASR en Aegon, maar dat is allemaal gelogen. H. lijkt te weten waar hij over praat. We zien met eigen ogen hoe H. zijn goedgelovige slachtoffers inpalmt.

  Tijdens ons verborgen-camera gesprek probeert H. ons te interesseren in een van zijn projecten. Dit keer is het alleen geen computerbrilletje maar een achteruitkijkspiegel voor op... De computer! Als dát niet de uitvinding van de eeuw is...

  Opmerkelijk genoeg staat er op de achteruitkijkspiegel de tekst ‘KSB Agentuur’ gedrukt. Volgens H. is dit andermans bedrijfsreclame. In werkelijkheid was KSB Agentuur vroeger in handen van H. zelf. Tot het bedrijf ruim 11 jaar geleden opgeheven werd. 11 jaar oude reclame dus.

  Aan het eind van ons verborgen-camera gesprek vragen we of H. even met ons meeloopt naar de auto. Daar wacht de cameraploeg.

  Ontkenning

  Eerst ontkent H., daarna geeft hij een ander de schuld en uiteindelijk geeft hij toe dat hij fout zit en dat hij gestopt is met oplichten! H. zou via de curator laten weten wat er met de tonnen aan euro’s is gebeurd.

  Nog even alle feiten op een rijtje:

  Vanaf de jaren ’90 proberen de Belastingdient en diverse schuldeisers hun openstaande vorderingen bij H. te innen. Maar H. ontspringt de dans door zich keer op keer failliet te laten verklaren. Zijn meest recente persoonlijke faillissement dateert van 12 mei 2009. Het is de 5de op rij. Eind jaren ’90 werkt H. voor het bedrijf La Bouchere; het latere Dexia dat in opspraak raakte door de aandelen leaseaffaire. Oftewel; mensen dachten dat ze spaarden terwijl ze in feite een lening aflosten. In 2000 belandt H. in de schuldsanering die halverwege 2003 zonder ‘schone lei’ eindigt. Met andere woorden: H. heeft zich weer niet aan de regels gehouden.

  In 2003 maakt de 43-jarige Harry van C. kennis met H. die zich uitgeeft als verzekeringsadviseur. Van C. heeft belangstelling in de auto van H. die rijdt met Belgisch kenteken. Hij stort 38.500 euro naar H. Belgische BV maar hij kan naar zijn auto fluiten. Met pijn en moeite weet Van C. 15.000 euro terug te krijgen. Vervolgens krijgt hij het autobedrijf op zijn dak dat Van C. dwingt de speciaal bestelde auto af te nemen. Van C. betaalt dus dubbel.

  In 2004 richt H. een Belgisch bedrijf op genaamd ‘Haro BVBA’. Het bedrijf staat ingeschreven op een adres in Maaseik, net over de Venlose grens. H. huurt er een kantoorruimte en een auto. Als we er een kijkje nemen blijkt er nog voor 29.000 euro aan onbetaalde rekeningen open te staan.

  H. is geen onbekende voor de politie. In 2005 wordt hij aangehouden en verhoord op verdenking van oplichting. Na 3 dagen komt hij weer vrij. In de jaren erna gaat H. gewoon door met zijn oplichtingpraktijken. Er zijn op dit moment 20 aangiftes bij de politie Venlo bekend.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant