Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hans van de W.

  Hans van de W.

  Een nieuwe mobiele telefoon, of een prachtige flatscreen tv voor een prikkie. Doordat hij zegt in de telecomsector werkzaam te zijn, geloven mensen dat hij altijd de meest fantastische aanbiedingen heeft. Vooral kennissen, vrienden en zelfs partners zijn de dupe.

  Hans van de W. is een karakteristieke man met een innemende persoonlijkheid. Door deze combinatie van eigenschappen weet hij snel vertrouwen te winnen. En niemand weet dat Hans in werkelijkheid werkloos is. Hij werd meerdere keren veroodeeld voor oplichting, en ook de koepelgevangenis is Breda bood hem in 2007 onderdak. In dit jaar werkte Hans even voor een callcenter. Hier dupeert hij onder meer zijn collega Jayan. Zij zit aan vier telefoonabonnementen vast. En de bijhorende toestellen krijgt ze nooit in handen.

  Flatscreens

  Tanya komt ook met Van de W. in contact. De zus van Tanya woont naar Hans. Hans kan flatscreens leveren voor 500 euro per stuk. De drie bestelde tv’s levert Hans nooit, uiteindelijk lukt het Tanya de helft van het bedrag terug te krijgen. Maar zelfs met tussenkomst van de rechter, komt het volledige bedrag niet terug.

  Bodytalk

  Vlak voordat wij Hans van de W. uiteindelijk om een reactie konden vragen, spraken we met Johan Heine. Hij leert Hans in korte tijd kennen in het Utrechtse gaycafé Bodytalk. Johan biedt hem onderdak en vertrouwt hem zelfs zijn huissleutel toe.

  Hans van de W. is zo dankbaar voor deze gastvrijheid dat hij iets terug wil doen voor zijn nieuwe vrienden. Johan stapt naar de politie en doet aangifte van oplichting. Uiteindelijk wordt de aangifte verzwaard door er verduistering van te maken. Dit is een zwaarder delict.

  Antwerpen

  Hans van de W. dupeert niet alleen mensen in Nederland. In de gayscene van Antwerpen maakt hij ook slachtoffers.

  Luc van den Troost en zijn man runnen een bed and breakfast in Antwerpen. Hun klanten komen vooral uit de homoscene. De homokroegen in Antwerpen zijn allemaal bekend met deze Bed & Breakfest. Hans ziet kans zich hier binnen te werken. Ook hier hangt hij het verhaal op voor een telefonie aanbieder te werken. Hans zegt iPhones en flatscreens te kunnen leveren. Maar na het innen van het geld, komt hij niet met de producten over de brug. Luc betaalt 700 euro. Maar als hij nattigheid voelt, schakelt Luc de politie in. Na een arrestatie ziet Luc 300 euro terug.

  De Belg David Gevaert krijgt ook met Van de W. te maken na een avondje stappen. Hij heeft ook een bed and breakfast in Antwerpen. Zijn gastvrijheid kost hem uiteindelijk zijn laptop. Deze verduistert Van de W. David besluit alle sloten te vervangen.

  Ex-vriend

  Hans deinst nergens voor terug. Ook als iemand nog zeer kwetsbaar is omdat hij nog maar net voor zijn geaardheid durft uit te komen, slaat hij toe. Wij spraken zijn ex Teun, die met Hans voor het eerst een homosexuele relatie aanging. Na enkele jaren maakt Teun de balans op en doorziet hij wat hem werkelijk is overkomen.

  Vanaf de eerste ontmoeting trekt Hans bij Teun in. Hans zegt dat zijn woning in Nijmegen is verkocht en nu heeft hij tijdelijk geen onderdak. Hans is zo overtuigend dat Teun besluit enkele goederen aan Hans zijn moeder te schenken. De spullen die vervolgens in de woning van Teun komen te staan, blijken besteld te zijn door Hans maar deze zijn niet betaald. Teun laat in samenwerking met de politie de spullen veelal weer ophalen.

  De genadeklap voor de relatie komt als Hans in de directe omgeving van Teun mensen geld afhandig maakt. Nu worden de ogen van Teun geopend. Hij is al die tijd geïsoleerd geweest door Hans zonder dat hij het zelf door had. Maar dit houdt Teun niet tegen Hans te blijven helpen. Als Hans zwerft op straat in Antwerpen, biedt Teun zijn hulp aan. En hij gaat weer voor de bijl.

  Teun heeft de naam van Hans op z’n arm getatoeëerd. Naast een litteken op de huid, ook een litteken op de ziel. De schade voor Teun is niet alleen emotioneel. Hans heeft voor een kleine 6.000 euro medicijnen besteld op rekening van Teun, en heeft hij de naam van de zoon van Teun misbruikt om elf telefoonabonnementen af te sluiten. Bovendien lukt het Hans het salaris van Teun contant te innen bij een Belgische bank.

  Politie

  Hans van de W. is een bekende voor de politie in Nederland. Er liggen tientallen aangiftes door het hele land. Het korps Midden West Brabant is al meer dan een jaar naar hem op zoek.

  Zelfs een val in samenwerking met de politie in de Randstad loopt op niets uit.

  Het lukt Opgelicht?! uiteindelijk hem wel te spreken te krijgen. Hij moet op dat moment een gevangenisstraf van een half jaar uitzitten. En hij staat gesignaleerd voor een vijftal aangiftes.

  Alle nummers die wij van hem hebben leiden niet tot contact. Op alle bekende adressen en verblijfplaatsen van Van de W. treffen wij hem niet. Ook niet als wij vernemen dat hij bij het Leger des Heils in Amsterdam onderdak zou hebben. Dan komen we in contact met hem via een website. Na veel telefoontjes, smoezen over zijn werk en raadselachtige termen over zijn verblijfplaats ontmoeten wij hem uiteindelijk in Breda.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant