Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hans P.

  Hans P.

  Hij biedt veel dorpsgenoten de helpende hand. In Ouddorp, op het eiland Goeree-Overflakkee, kent het merendeel van de inwoners hem: Hans P.

  Hij komt over als een sociale, vriendelijke en vooral behulpzame man. Hij zegt kennis te hebben op juridische vlak. Hij heeft een juristenkantoor in Ouddorp, maar hij is zelf echter geen jurist. ‘De mensen noemen me zo’, aldus P. zelf.

  Hulp bij administratie

  Zo kwam Annette Verberne via zijn vrouw met P. in contact. Mevrouw P. werkte als hulp bij Annette. Verberne en haar man hadden hulp nodig bij de administratie en belastingzaken. Mevrouw Pl. prijst haar man aan. Hij wil het echtpaar vast wel helpen. Als Annettes man komt te overlijden, blijft P. Annette ondersteunen op administratief gebied. Zo regelt hij, zonder medeweten van Verberne, geld dat vaststaat op haar mans rekening. Iets wat hij niet had moeten doen, want hierdoor  heeft ze de negatieve erfenis van haar man moeten accepteren. Maar het wordt nog gekker. P. verandert zonder overleg het bankrekeningnummer van Verberne bij de belastingdienst in zijn eigen bankrekeningnummer. P. strijkt alle teruggaven en toeslagen op, ruim 11.000 euro. Ondanks herhaalde toezeggingen betaalt P. geen cent hiervan aan Verberne. Mede door toedoen van Hans P. komt Annette Verberne in de schuldsanering terecht.

  Pamfletten

  Verberne is niet het enige slachtoffer. In Ouddorp zijn vele mensen die zich door Hans P. benadeeld voelen. Een aantal maanden geleden hingen er in het dorp pamfletten waarop voor Hans P. gewaarschuwd werd.  P. zelf zegt dat hij de dupe is geworden van een hetze. Hij is een zogenaamde ‘overkanter’,  geboren in Delft en later gaan wonen in Ouddorp. Dan wordt je minder snel geaccepteerd in de besloten dorpsgemeenschap. En volgens hem zijn ze in Ouddorp dol op roddels, en laat hij daar nu de dupe van zijn. Hij is zich van geen kwaad bewust. Hij vindt dat hij nog geld tegoed heeft van al deze mensen. Op zijn kantoor, hij voert zijn bedrijf vanuit huis, hangt een briefje waarop de namen staan van mensen waarvan HIJ vindt dat er geld aan te verdienen valt.

  Op dit lijstje staat ook Niek Bakelaar. Hij huurt P. in om een verzekeringsbedrag te innen. Later incasseert P. ook nog een bedrag bij een schuldeiser. Beide bedragen komen binnen op de rekening van P.  Vervolgens stuurt Hans P. ook nog een factuur, omdat hij vindt dat hij naast het verzekeringsgeld nog meer geld van Bakelaar moet krijgen.

  Voorschotten

  Het innen van gelden en laten storten op zijn eigen rekening komt Conré Venneman ook bekend voor. Via zijn ouders komt hij in contact met Hans P. Venneman wil een auto terug die onrechtmatig door zijn ex-vrouw is verkocht. P. zegt de klus te kunnen klaren en vraagt een aantal voorschotten. De ouders van Conré betalen P. 3000 euro. Zo zouden er rechtszaken gevoerd worden, maar die gaan niet door omdat P. de griffierechten niet betaald. Moeder Venneman eist haar geld terug. P. heeft namelijk niks voor het geld gedaan, de auto is niet terug en de rechtszaak is nooit inhoudelijk behandeld. P. is echter niet van plan ook maar iets terug te betalen aan de familie Venneman. Hij vindt dat hij recht heeft op nog meer geld. Via een onrechtmatige handtekening van de vader van Conré op een document lukt het P. om het vakantiegeld te innen van Conré. De 2500 euro vakantiegeld van Conré gaat volledig naar P. Conré moet door toedoen van Hans P. met zijn gezin bij de voedselbank aankloppen.

  Hetze

  P. krijgt er lucht van dat we onderzoek doen naar zijn handelwijze. Hij neemt via de mail contact op met de redactie. Hij wil graag zijn kant van het verhaal vertellen. We gaan bij hem thuis langs, waar hij een kantoortje heeft. Hij vindt dat iedereen een hetze tegen hem is begonnen. Hans P. heeft naar eigen zeggen echter maar met vier mensen een conflict. De rest is allemaal tevreden over zijn werkwijze. We nemen afscheid met de mededeling dat we zijn reactie in ons onderzoek mee zullen nemen.

  Veel meer gedupeerden

  Na het bezoek bij P. thuis, blijken er ineens veel meer gedupeerden te zijn dan we dachten. Niet alleen in Ouddorp, maar ook daarbuiten zijn er tientallen bedrijven en particulieren die nog geld van hem tegoed hebben. We gaan bij een aantal langs om hun verhaal aan te horen. Iedereen zegt hetzelfde over hem: een behulpzame man, maar ondertussen een wolf in schaapskleren die de zwakkeren in de maatschappij  als prooi pakt.  

  Schulden

  Een opmerking die de redactie veel hoort van gedupeerden is het feit dat P. hele levens en gezinnen kapot maakt. Door zijn zogenaamde hulp komen ze één voor één dik in de schulden terecht, waardoor velen geen uitweg meer zien. Carlo Onink komt jaren geleden met P. in contact doordat een werknemer van Onink P. inhuurt om achterstallig loon te innen. P. biedt Onink gelijk de helpende hand. Hij handelt onder andere naar tevredenheid het faillissement van Oninks bedrijf af. Daarmee wekt hij vertrouwen en kan hij meer zaken gaan behandelen. P. heeft de oplossing voor Oninks geldproblemen. Hij geeft aan dat de Belastingdienst de instantie is om tijdelijk geld te lenen. Hij voert te hoge teruggaven in, biedt de oplossing dit tijdelijk op zijn derdengeldenrekening te storten, zodat mogelijke schuldeisers er niet aan kunnen komen. P. gaat door, hij int op deze manier ruim 70.000 euro aan toeslagen, bestemd voor Onink, op zijn rekening. P. belooft Onink het geld steeds door te betalen, maar het enige dat er komt, zijn facturen voor gemaakte uren. De Belastingdienst komt achter de fraude en eist het geld bij Onink terug. Hij moet financieel opdraaien voor gelden die hij nooit ontvangen heeft. De glans van Oninks leven is er af. Het enige dat hem nog op de been houdt, is de liefde voor zijn vrouw en kinderen.  

  Kinderopvangtoeslag

  Ook Marcel Jasper en zijn vrouw Patricia kennen de werkwijze van P. maar al te goed. P. int onterecht de kinderopvangtoeslag, waardoor hun kinderen niet meer welkom zijn op het kinderdagverblijf, omdat er niks meer wordt betaald. Jaren na hun negatieve ervaring betalen ze nog steeds af de belastingdienst.

  Failliet

  In januari 2012 spreekt de rechtbank het faillissement van HP Juristen uit. Op de crediteurenlijst staan, naast de Belastingdienst voor ruim 50.000 euro, ook veel ondernemers en particulieren die nog geld van Hans P. tegoed hebben. Zo ook autobedrijf Jelle Talsma uit Friesland. Zij repareren een auto voor Hans P., maar krijgen de factuur nooit betaald. Dierenarts Vink uit Ouddorp krijgt nog 50 euro van P. voor een behandeling van diens poes. Op de crediteurenlijst staan ook opvallend veel deurwaarders. Allen brengen op zijn verzoek dagvaardingen uit bij schuldenaren van P. zelf. Hij wil geld bij ze innen, maar het is P. zelf die de facturen nooit betaalt! Ook drukkerijen staan in veelvoud op de lijst. Ze verzorgen briefpapier, visitekaartjes, en dergelijke. P. ontvangt het drukwerk wel, maar laat de factuur volledig links liggen.

  Naast ondernemers zijn er ook veel particulieren die een flinke vordering op P. hebben. Petra Bosch laat P. een conflict met de voormalige DSB-bank oplossen. Hij krijgt de beschikking over al haar papieren. Zo strijkt hij ontrecht belastinggeld op, dat is bestemd voor Petra. Ze zit door toedoen van P. met een schuld van tienduizenden euro’s en de vreugde is in haar leven ver te zoeken. Sinds ze haar huidige vriend ontmoet heeft, probeert ze weer te genieten van het leven.

  Anderhalf jaar na zijn faillissement start P. zijn huidige juristenkantoor, Juristenpraktijk HP. Ook met dit bedrijf maakt hij de nodige slachtoffers.

  Opnieuw in gesprek

  Nadat we de verhalen van veel gedupeerden in kaart hebben gebracht, gaan we opnieuw het gesprek aan met Hans P. Dit keer op neutraal terrein. We leggen hem alle verhalen voor, maar P. blijft voet bij stuk houden. Hij krijgt nog geld van die mensen! Alle verhalen steken toch heel anders in elkaar. P. zegt op zijn derdengeldenrekening nog geld van gedupeerden te hebben staan. Als we dan vragen waarom dat geld dan niet naar die mensen gaat, ontkent hij ineens nog geld te hebben. Op de geruchten dat P. op het eiland Guernsey een rekening heeft, wil P. niet in gaan. Het gaat ons niks aan….

  Onderzoek FIOD

  De FIOD is een onderzoek gestart naar de werkwijze van Hans P. Hij wordt onder andere verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. De FIOD laat ons weten dat het onderzoek naar verdachte inmiddels afgerond is en de FIOD momenteel de laatste hand legt aan het proces verbaal. Dit wordt op korte termijn ingezonden waarna het door het OM beoordeeld kan worden. De verdenking is het doen van onjuiste aangifte inkomstenbelasting ten name van hemzelf en ten name van een aantal derden.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant