Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hannes V.

  Hannes V.

  Je hebt je auto te koop staan op internet en al snel krijg je reactie van een geïnteresseerde man. Hij wil graag op zaterdagmiddag komen kijken naar je auto. De man verschijnt inderdaad op zaterdag, met z’n zoon. Jouw auto blijkt precies wat ze willen hebben. Ze besluiten direct over te gaan tot de koop. Of het een probleem is als ze het geld meteen via internetbankieren overmaken?

  Je vindt het geen probleem. Helaas hebben ze een andere bank, dus de betaling is dan uiterlijk maandag binnen. Je krijgt te zien dat het geld voor je auto is overgemaakt en gaat met beide heren mee om de auto over te schrijven op hun naam. Direct daarna vertrekken de heren. Het geld komt niet op maandag, het geld komt nooit. De kans is groot dat je te maken hebt gehad met vader en zoon V., Hannes en Laurens.

  Op zoek naar slachtoffers

  Al maanden zijn ze in heel Nederland op zoek naar nieuwe slachtoffers. En helaas met succes. Meestal gaat het om auto’s in de prijsklasse tussen de 5000 en 15000 euro die ze vinden via AutoScout24 of Marktplaats. De koper meldt zich onder verschillende namen, vaak iets met Hans, Hannes of Johannes. En altijd willen ze op zaterdagmiddag langskomen en betalen met internetbankieren. 

  Hannes is een man van midden vijftig, kaal, fors en praat met een accent. Zijn zoon Laurens is 26 jaar oud, heeft ook een fors postuur en blond haar. 

  In het verleden had Hannes V. een groot autobedrijf in Harderwijk. V. ging echter failliet en bleef achter met een schuld van zeven miljoen euro. En dus is Hannes opzoek naar contant geld, zodat het verdiende geld niet verdwijnt in z’n faillissement. 

  Geld niet binnen

  Wanneer je op maandag ontdekt dat je geld niet binnen is gekomen, zijn de heren niet meer bereikbaar of krijg je te horen dat ze de betaling zo snel mogelijk zullen doen. Maar dat gebeurt natuurlijk nooit. Vervolgens besluit je om aangifte te gaan doen, omdat je auto gestolen is. Van de politie krijg je te horen dat je drie of vier dagen later terecht kan. Tegen de tijd dat je aangifte hebt gedaan en jouw auto als gestolen staat gesignaleerd, blijkt de auto al weer drie keer te zijn doorverkocht. Zelfs als je weet waar je auto staat is het maar de vraag of je hem ooit nog terug krijgt. De nieuwe eigenaar heeft de auto mogelijk ook te goeder trouw gekocht. Dus is hij een rechtmatig eigenaar. 

  De rechter bepaalt

  En dus moet je naar de rechter en afwachten wat die bepaalt. Een situatie die voor jou en voor de nieuwe eigenaar erg vervelend is. De grote winnaar? Dat zijn de heren V., want die hebben snel hun zakken gevuld door jouw auto verkopen aan een handelaar.  

  Is je auto gestolen of heb je vragen over voertuigcriminaliteit, kan je altijd contact opnemen met Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC): 

  Tel: 088-5543201

  Website: www.stavc.nl

 • Ook interessant