Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hamida el K.

  Hamida el K.

  Je trouwdag, de mooiste dag van je leven. En een moment om nog vaak naar terug te kijken. Een goede fotograaf mag dan ook niet ontbreken op het huwelijksfeest. Nadia en een heleboel andere Marokkaanse bruiden vonden dat ook. Daarom huurden zij Hamida el K. van het bedrijf Faith Believe Photography in.

  Marokkaanse bruiloft

  Een kleurrijke trouwerij vol tradities, zo kan een Marokkaanse bruiloft omschreven worden. Twee dagen lang wordt er uitgebreid feest gevierd. De eerste dag van de bruiloft is een hennadag, waar alleen de vrouwen bijeenkomen. De handen en voeten van de vrouw worden versierd met henna. Ook de man heeft een hennafeest waarbij hij door een groep mannen wordt bezongen. De dag erop volgt de trouwdag. De bruidegom vertrekt naar het huis van de bruid om haar daar op te halen. Hij wordt gevolgd door een stoet van familie en vrienden. Vervolgens gaat het stel naar een plek voor een uitgebreide fotoreportage. Uiteindelijk komt het paar bij de trouwlocatie aan en barst het feest los.

  Het is een traditie dat de bruid zich gedurende de avond meerdere malen omkleedt. Ze wisselt van jurken, schoenen en sieraden. Daarbij wordt ook haar kapsel onder handen genomen. Dit heeft tot gevolg dat de vrouw een groot deel van de avond in een kamertje zit en niet veel van het feest meekrijgt. Des te belangrijker zijn de foto’s en filmpjes die op die avond genomen worden. Zo kan de bruid toch nog deelgenoot worden van de avond.

  Inhuren fotograaf

  Om de mooiste dag van je leven op een mooie manier vast te leggen, huur je natuurlijk een goede fotograaf in. Dan heb je altijd nog een moment om op die dag terug te kijken. Nu en later met je kinderen. Daarom huurden vele mensen Hamida el K. van Faith Believe Photography in. Ze biedt diverse mogelijkheden aan. Zo kun je een mooi fotoalbum bestellen, een video laten maken en het ruwe materiaal ontvangen. Alles is mogelijk.

  Fotoalbum

  Circa tien weken na de bruiloft is het de bedoeling dat de getrouwde stellen een album met bewerkte foto’s en een trouwfilm krijgen. Bovendien zouden ze ook het onbewerkte materiaal ontvangen. Maar dan ontstaan de problemen van de pasgetrouwde paren. Hamida el K. belooft veel, maar komt in de meeste gevallen niet met het materiaal over de brug.

  Onbereikbaar

  Ze is voor de gedupeerden onbereikbaar en wisselt vaak van telefoonnummer. De bruidjes krijgen, naar eigen zeggen, vele excuses te horen. Dan is ze ziek, dan is de harde schijf kapot en komt ze niet opdagen op afspraken. Een enkeling geeft aan het ruwe materiaal van El K. te hebben ontvangen, maar die zijn vaak ontevreden over het resultaat. Ook een gedupeerde oud-medewerkster doet een boekje open. Zij heeft geprobeerd om Hamida’s problemen op te lossen. Dit is haar niet gelukt. Volgens haar zijn er tot nu toe minimaal zestig mensen gedupeerd.

  Reactie

  Opgelicht?! neemt contact op met Hamida el K. van Faith Believe Photography om haar kant van het verhaal te horen. Ze geeft aan dat ze financiële problemen heeft, maar de zaak wel wil oplossen. Het materiaal van 2015 is in principe verloren gegaan, omdat de harde schijf gecrasht is. Het materiaal van 2016 is nog steeds aanwezig. Hamida verzoekt de gedupeerde bruidjes contact met haar op te nemen. Dan kunnen ze in ieder geval het ruwe materiaal ontvangen.

  Noot van de redactie

  Dit dossier gaat over bruiloftsfotograaf Hamida El K. van Faith Believe Photography. De redactie van Opgelicht?! wil benadrukken dat weddingplanner Hamida Hamerslag niets te maken heeft met dit verhaal.

 • Ook interessant