Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Haluk Y., malafide weddingplanner

  Haluk Y., malafide weddingplanner

  Wat de mooiste dag uit het leven van ruim 20 Nederlanders van Turkse komaf bruidsparen had moeten zijn draait uit op een regelrechte nachtmerrie. De aanbetalingen die de bruidsparen doen aan de 30-jarige Haluk Y. voor hun trouwfeesten in de Brabant- en de IJsselhallen verdwijnen als sneeuw voor de zon als Haluk er met hun geld vandoor gaat. Haluk is in geen velden of wegen meer te bekennen en de bruidsparen kunnen fluiten naar hun centen.

  Traditionele Turkse bruiloftsfeesten

  Haluk Y. organiseert al vele jaren traditionele Turkse Bruiloften in de Brabant- en IJsselhallen. In eerste instantie via het bedrijf Eye 2 Key, maar dat gaat failliet in 2007. De bedrijfsactiviteiten van Eye 2 Key worden door de eenmanszaak Le Duc Fairs & Events bedrijf overgenomen waarvan Jacob Nieboer op papier de eigenaar is. Toch bleef Haluk, inmiddels werknemer van Le Duc Fairs & Events, de leiding houden binnen het bedrijf en kon hij ongestoord doorgaan met het organiseren van trouwfeesten.

  Mooiste dag van je leven?

  Ook Orhan en Nihal klopten bij Haluk aan voor het organiseren van de mooiste dag uit hun leven. Na diverse onderhandelingen tekenden ze het contract en leek alles voor hun bruiloft geregeld. Een Turkse bruiloft is een dure aangelegenheid. Gemiddeld nodigt een bruidspaar 1000 mensen uit dus de kosten voor een dergelijk feest zijn niet gering en liggen rond de 15.000 euro. Haluk bood ze hoge kortingen aan van soms wel 5.000 euro met dien verstande dat de factuur wel zo snel mogelijk moest worden voldaan. Haluk incasseerde de bedragen in de meeste gevallen cash. Zo zijn er dus meer bruidsparen met soortgelijke verhalen.

  Alles in kannen en kruiken

  Alles leek voor de bruidsparen in kannen en kruiken totdat er geruchten de ronde deden binnen de Turkse gemeenschap dat Haluk was gestopt met de bedrijfsactiviteiten. Om de geruchten de kop in de drukken ging Haluk samen met zijn vrouw en hun kind bij mensen langs geweest om het vertrouwen te herstellen. Zijn vrouw had op verzoek van Haluk een bedrijf op haar naam gezet en de activiteiten zouden via dit bedrijf worden voortgezet. Toch bleek dit zoenoffer van korte duur. Haluk werd uit zijn woning in Den Bosch gezet en vluchtte naar Turkije zonder kind en echtgenote omdat het hem te heet onder de voeten werd.

  Onzekerheid

  Vele mensen liet hij achter in onzekerheid. De bruidsparen die de aanbetaling volledig hadden voldaan waren hun geld kwijt. Ze klopten aan bij zijn vrouw maar volgens haar was zij ook slechts slachtoffer geworden van de situatie. Ook de zakenpartner van Haluk, Jakob blijft berooid achter. Jakob heeft uiteindelijk een schuld van ruim een half miljoen en zal naar alle waarschijnlijkheid tot zijn 65ste bezig zijn om deze schuld terug te betalen terwijl Haluk in Turkije verblijft.

 • Ook interessant