Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Golden Sun

  Golden Sun

  'Een bijna meesterlijk opgezette zwendel', zo wordt het investeringsproject Golden Sun genoemd. Meer dan 650 beleggers hebben hun zuurverdiende geld geïnvesteerd in het luchtkasteel dat Golden Sun heet. Ze dachten te investeren in een luxe vakantieresort in Turkije, maar zijn nu 50.000 euro of meer kwijt.

  Wie zit er achter deze megazwendel?

  Schitterende foto's van een azuurblauwe zee en witte stranden op de gelikte website van Golden Sun lokken potentiële investeerders. In de prospectus wordt een fabelachtige 12,8% rente op jaarbasis beloofd. Een rente waar andere aanbieders van vastgoedobligaties niet aan komen. Zowel argeloze particulieren als ervaren beleggers worden aangetrokken door deze rente en investeren minimaal 50.000 euro in een Turks luchtkasteel. In totaal incasseert Golden Sun naar schatting zo'n 60 tot 70 miljoen euro.

  In opdracht

  In juni 2006 start Olav Baartmans makelaars- en beleggingskantoor Hooghuys en Versteeghe. Compagnon Martin Boekhoorn geeft zich in de maanden daarna afwisselend uit voor mede-vennoot en financieel manager. Slachtoffers wijzen hem aan als de persoon die achter de schermen aan de touwtjes trekt. Eind 2006 wordt een grote reclamecampagne en een gelikte website op poten gezet. Dagelijks melden zich tientallen geïnteresseerden.

  Boekhoorn huurt consultant Peter van Ispelen in om de woordvoering en de werving op zich te nemen. In de maanden die volgen weet Van Ispelen bijna 700 klanten binnen te halen. Tegenover Opgelicht verklaart hij alleen in opdracht te hebben gewerkt van Martin Boekhoorn.

  Geen idee

  Wanneer Baartmans in mei 2007 plaats maakt voor nieuwe directeur Frits 't Hoen heeft niemand door wat er achter de schermen speelt. De investeerders hebben geen benul van de machtswisseling. Vrijwel niemand heeft ooit direct contact met hem gehad. Toch is het zijn handtekening die onder de meest contracten verschijnt.

  Verdwenen

  In juni 2007 verschijnen de eerste donkere wolken boven Hooghuys en Versteeghe. De brochure van het Amsterdamse makelaarskantoor blijkt namelijk identiek aan die van investeringsmaatschappij TRE Investment. Zij spannen een kort geding aan. Ook het project Golden Sun Golf, de opvolger van Golden Sun Resort verloopt succesvol, maar eind juli gooit ABN AMRO roet in het eten. Baartmans, 't Hoen en Boekhoorn zijn met de noorderzon vertrokken. Wat er met het geld is gebeurd blijft vooralsnog de vraag.

  Onderzoek

  Rob Smulders, directeur van Mondi, een belangenorganisatie voor toekomstige eigenaren van internationaal onroerend goed en beleggingsobjecten, had al vroeg door dat er iets niet helemaal in de haak was. 'Op verzoek van leden hebben we de prospectus bestudeerd die direct al enkele vragen opriep. Omdat we niet direct bevredigende antwoorden kregen op vragen wilde we een kijkje in de keuken nemen op het kantoor van Hooghuys en Versteeghe. Dhr. van Ispelen kon ons niet de exacte locatie aanwijzen van het miljoenenproject. Toen hebben we een onderzoek ingesteld. In Turkije, waar we toch de nodige contacten hebben, was nauwelijks iemand op de hoogte van dit toch grootschalige project.'

  Niet blijven verschuilen

  De conclusie van het onderzoek is dat Hooghuys en Versteeghe nooit de intentie hebben gehad om in Turkije een vakantiepark neer te zetten. Is er nog hoop voor de slachtoffers in deze zaak? Smulders: 'Ik wil geen valse illusie wekken. Ik denk dat het nog wat vroeg is om daar conclusies aan te verbinden. Wat natuurlijk wel duidelijk is, is dat de enige mensen die antwoord kunnen geven op een aantal hele prangende vragen op dit moment onvindbaar zijn maar zich niet kunnen blijven verschuilen.'

  Meer informatie: www.mondi.nl

 • Ook interessant