Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gert-Jan van B.

  Gert-Jan van B.

  Voor startende ondernemers is het vaak moeilijk om via de bank aan een lening te komen en dus biedt internet vaak uitkomst. Ook Guido van den Heuvel en Patrick Baaten zoeken op deze manier naar een investeerder voor de aankoop van discotheek Maddox in Heerlen.

  Lening

  Ze komen terecht bij de John T.. Hij wil ze het geld wel lenen, maar verwijst ze door naar zijn tussenpersoon, Gert Jan van B.. Deze heeft een juridisch adviesbureau in Apeldoorn. Gert Jan van B. stelt het contract op en tekent namens T.. Guido en Patrick moeten 6500 euro rente vooruit betalen aan Van B.. Na betaling van dit bedrag beginnen ze vast aan de verbouwing van de discotheek, want ze willen met carnaval open gaan. Verbouwingskosten: 20.000 euro. Maar het geleende geld, 100.000 euro, komt niet.

  Paspoort

  Als Guido en Patrick verhaal gaan halen bij van B. omdat ze willen weten waar geldschieter T. woont, geeft van B. ze een kopie van het paspoort van T.. Gewapend hiermee zoeken ze T. op in Almere en confronteren hem met de feiten. John T. schrikt en snapt niets van het verhaal, totdat hij zich herinnert dat hij een half jaar daarvoor zaken deed via internet met iemand uit Spanje die een kopie van zijn paspoort heeft.

  Spanje

  John T. belt boos naar B. om opheldering over het misbruik van zijn naam en paspoort. Van B. antwoordt dat hij T. samen met een Engels sprekende vrouw ontmoet zou hebben in Spanje. Maar T. heeft geen Engels sprekende vrouw én is niet in Spanje geweest. Vervolgens laat hij de verbijsterde Guido en Patrick zijn paspoort zien, dat hij natuurlijk gewoon bij zich thuis heeft.

  De man die zich in Spanje uitgeeft voor John T. heeft nog meer mensen benadeeld en dat gaat telkens via het juridisch adviesbureau van Gert Jan B. Via een tip spoort Opgelicht?! van B. op en confronteert hem met zijn daden. Van B. bekent niets, wil eigenlijk geen commentaar geven en zegt "dingen eerst te willen uitzoeken".

  Enige dagen later belt van B. met de redactie en zegt de nep-T. gevonden te hebben. De redactie krijgt van Van B. een telefoonnummer, maar dit nummer klopt niet en blijkt zelfs afgesloten...

 • Ook interessant