Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gerrit W.

  Gerrit W.

  Gerrit W. is een oude bekende van Opgelicht?!. In 2007 besteedden we al eens aandacht aan deze aartsfantast. W.'s repertoire lijkt sinds die tijd weinig gewijzigd. Zo doet hij zich nog altijd voor als rijke jachteigenaar met grote zakelijke belangen in Sri Lanka, Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië. Hoewel W. zich in het verleden aantoonbaar heeft verrijkt met dit soort verhalen, is de logica van zijn werkwijze niet altijd even duidelijk.

  Overtuigingskracht

  Het heeft er alle schijn van dat W. zichzelf niet geheel in de hand heeft. Slachtoffers, waaronder veel watersportbedrijven, benadrukken zijn overtuigingskracht. Het lijkt er zelfs op alsof W. heilig in zijn eigen leugens gelooft. Zo weet hij zelfs van achter de tralies nog nieuwe slachtoffers te maken. Door een kapitaal jacht als onderpand aan te bieden, weet W. eind 2006 de Duitse Detlev Saage zo ver te krijgen dat hij tienduizenden euro's belastingschulden voor hem betaalt.

  Veroordelingen

  Het is niet de enige keer dat W. in de gevangenis zat. De afgelopen vijftien jaar is hij al verschillende malen veroordeeld voor oplichting en verduistering. W.'s meest recente veroordeling stamt uit 2007, toen hij een voorwaardelijke straf kreeg voor oplichting van de kleine machinefabriek Van Haaren B.V. W. wordt hier in 2001 als nieuwe directeur binnengehaald op basis van zijn ervaring als scheepsarchitect. Overmoedig kondigt hij aan dat hij het familiebedrijf wil omvormen tot een producent van hoogwaardige zeiljachten, die hij weer via zijn rederij in Marbella wil verkopen.

  Voor de wind

  De zaken lijken voor de wind te gaan en volgens W. stromen de orders binnen. Na enkele maanden valt het doek echter voor de kersverse directeur. Van zijn plannen blijkt helemaal niets te kloppen. De vermeende orders blijken verzonnen, evenals de rest van zijn zakelijk imperium. Op dat moment heeft W. al voor duizenden euro's aan onbetaalde spullen achterover gedrukt bij verschillende middenstanders in het dorp. Hij wordt aangehouden, maar zijn detentie is van korte duur. Pas na een slepende beroepsprocedure wordt hij veroordeeld, waarbij het Openbaar Ministerie zich genoodzaakt ziet de strafeis drastisch omlaag te schroeven. W. heeft het proces namelijk zodanig vertraagd dat het vonnis in het geding komt met de richtlijnen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

  Dutchess International

  De afgelopen maanden is het weer aardig rumoerig geweest rondom W. Gedurende de zomermaanden ontving de redactie van Opgelicht?! verschillende mailtjes van bedrijven en particulieren die met W. te maken hebben gehad. W., opnieuw in zijn rol van gearriveerde zakenman, onderhandelt over de aankoop van dure jachten, bestelt kostbare scheepsinrichtingen en gaat zelfs op zoek naar een tweedehands bus om die tot luxe camper om te bouwen. W. vaart daarbij onder de vlag van Dutchess International, zijn nieuwe rederij en chartermaatschappij. Kersverse werknemer in dit bedrijf is Annemieke Linders, uit het Limburgse Venlo. Zij ontmoet W., die zich op dat moment Arnold noemt, enkele maanden geleden. De alleenstaande Linders valt al snel voor de innemende botenman, die haar aanbiedt als chartermanager aan de slag te gaan.

  Opnieuw achter de tralies

  Linders wordt verantwoordelijk gesteld voor de bevoorrading en planning van maar liefst twee klassieke zeiljachten, die beiden in het zuiden van Europa hun ligplaats hebben. Gedurende hun relatie van enkele maanden wordt Annemieke echter steeds wantrouwiger. W. stelt de bezoeken aan zijn schepen telkens uit en ook van het beloofde droomsalaris komt geen cent binnen. Wanneer ze getipt door haar schoonzus op onderzoek uitgaat, ontdekt ze de waarheid over haar nieuwe vriend. Haar verhaal vertoont opvallend veel gelijkenissen met dat van Monique Arts, die W. ontmoet tijdens zijn tijd bij Van Haaren. Zij weet W. op eigen kracht achter tralies te krijgen, maar moet nog jaren de emotionele scherven oprapen van haar relatie met Gerrit 'Gam' W.

  E-mails

  Ondanks diverse inspanningen sprak Opgelicht?! nog nooit met W. zelf. Deze aflevering lukt het de redactie eindelijk contact te leggen met de zelfverklaarde scheepsmagnaat. Volgens W. zijn de aantijgingen op niets gestoeld en schaden ze zijn zakelijke belangen. Desondanks weigert hij verder op de zaak in te gaan. In latere e-mails claimt W. sluitende bewijzen voor zijn standpunt te kunnen presenteren. Tot op heden heeft de redactie echter nog niets mogen ontvangen.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant