Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gehackt: verhalen en tips

  Gehackt: verhalen en tips

  Gehackte e-mailaccounts, verzoeken via Facebook om geld over te maken, virussen die je wachtwoorden hacken. Het gebeurt nog steeds dagelijks. Ook bij ons op de redactie krijgen we meldingen binnen. Maar kunnen we hier zelf wat aan doen?

  Bagage gestolen

  Roos zit lekker te genieten van haar koffie, als ze opeens via Facebook allerlei rare berichten van haar vrienden ontvangen. Vrienden vragen haar waarom ze in vredesnaam 1450 pond nodig heeft. Roos heeft geen idee wat er aan de hand is. Een vriend van haar stuurt haar een mail die Roos verstuurd zou hebben vanaf haar e-mailadres. Daarin staat dat ze een reis heeft gemaakt naar Liverpool en dat haar bagage gestolen is, samen met haar paspoort en creditkaart. De ambassade is bereid haar te helpen, maar ze moet het vliegtuig vooruitbetalen. Ook moest ze de kosten voor haar hotel betalen. Ze wil graag een lening van 1450 pond hebben en die moet via Western Union betaald worden. 

  Gelukkig hebben haar vrienden door dat deze email niet van Roos afkomstig is, maar voor haar heeft het wel verstrekkende gevolgen. Haar email blijkt gehackt te zijn en ze kan met geen mogelijkheid meer bij haar e-mailaccount. Gevolg is dat ze al de e-mailadressen van vrienden en kennissen is kwijtgeraakt en dan ze niet meer bij belangrijke emails kan. Uiteindelijk maakt ze een nieuw e-mailadres aan en probeert zo haar schade te beperken, maar leuk is anders. 

  Facebook

  Dat een dergelijk verzoek wel financiële gevolgen kan hebben, hebben de zussen Ans en Lies aan der lijve ondervonden. Ans haar Facebookpagina is gehackt. Vanuit haar account nemen oplichters contact op met vrienden en familie. Ook haar zus Lies krijgt een bericht van 'Ans'. In het gesprekje wordt gevraagd of Lies even een bestelling met iDeal voor haar kan afrekenen. Uiteindelijk maakt haar zus 155 euro over. Helaas bleek dat ze te maken had met een fraudeur. 

  Bekende problematiek

  Dick van de Schraaf, hoofdredacteur van het blad Computer Idee kent bovenstaande problematiek. Hackers zijn zowel professionele bendes die zich hoofdzakelijk richten op bedrijven die wachtwoorden hebben opgeslagen. Maar ook proberen ze, zoals in de verhalen van Roos, Ans en Lies, individuen te hacken. Ze doen zich voor als jou en op die wijze kunnen ze malware verspreiden of berichten versturen naar vrienden en bekenden. 

  Tips

  Enkele tips om je beter te beveiligen tegen hackers: 

  • Koop of gebruik een goede virusscanner
  • Zorg dat je computer zo up-to-date mogelijk is
  • Probeer je account terug te krijgen en daarna direct je wachtwoord te wijzigen. Bij diverse websites kun je aangeven dat je vermoedt dat je account gehackt is. Via een stappenplan is het (soms) mogelijk je account terug te krijgen.
  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere dingen maar neem voor iedere website of account een ander wachtwoord. Een wachtwoordkluis kan hierbij helpen. Deze kluis moet wel goed beveiligd zijn met 1 goed wachtwoord. Probeer bijvoorbeeld een zin te maken die je makkelijk kan onthouden en die vrij lang is en maak ook gebruik van aparte tekentjes.
  • Pas op met openbare wifi hotspots. Hackers kunnen via onbeveiligde wifi-hotspots inloggegevens onderscheppen. 

  Meer tips zijn te vinden op de website van Computer Idee:

 • Ook interessant