Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraude met autosleutels

  Fraude met autosleutels

  Gemiddeld neemt het aantal autodiefstallen de laatste jaren af, vooral dankzij de steeds verder doorontwikkelde elektronische beveiliging. Kon een autodief vroeger nog met een schroevendraaier met een auto wegkomen, tegenwoordig is een flinke dosis technische kennis van belang. Voor het openen van een auto en het maken van een nieuwe autosleutel kan je bij veel bedrijven terecht die hun deskundigheid gelukkig te goeder trouw inzetten. Maar waterdicht is het systeem nog niet.

  Zo kreeg Opgelicht?! een melding van een gedupeerde die een auto kocht op een veiling met alle sleutels erbij. Binnen een week werd de auto gestolen. Waarschijnlijk met een kopie van de sleutel. Een andere gedupeerde liet nieuwe sleutels maken nadat zijn reservesleutel was gestolen bij een inbraak. Maar de originele werkte nog steeds.

  Proef op de som

  Opgelicht?! nam de proef op de som. We huurden een auto en belden het eerste sleutelbedrijf dat we op Google tegenkwamen. Het blijkt al gauw dat niet elk bedrijf elke auto kan openen en snel een nieuwe sleutel kan maken, maar wat opvalt is dat geen van de bedrijven vraagt om bewijs dat de auto wel van ons is.

  Eigendom of niet?

  Een sleutelspecialist weet voor ons een sleutel in te leren met het aansluiten van een laptop op de boordcomputer van onze auto. Ook hier wordt niet naar een eigendomsbewijs gevraagd.

  Verzekeraars dringen dan ook aan op actie bij die bedrijven om wel naar zo’n eigendomsbewijs te vragen. Daarnaast adviseren zij bestuurders om alleen bij erkende dealers een nieuwe sleutel aan te vragen en dit te melden bij de verzekering.

  'Bewaar je autosleutel in een blikje'

  Het nieuwste technisch snufje is het keyless openen van een auto. Zodra je de auto nadert gaat de deur open. Dat lijkt een waterdicht systeem, maar helaas kan ook het signaal tussen auto en sleutel eenvoudig te versterkt worden waardoor een crimineel de auto kan openen én ermee kan wegrijden. Om dit te voorkomen adviseren de autobranche en verzekeraars om de autosleutel in een blikje (met aluminiumfolie) te stoppen, al zijn scharnieren en deksels een zwakke plek. In de handel zijn ook speciale hoesjes verkrijgbaar die het signaal tegenhouden.

 • Ook interessant