Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Floran J.

  Floran J.

  Een bourgondische Brabander die dol is op dure horloges, hippe tatoeages, boten, auto’s en vakanties. De 51-jarige Floran J. uit Helmond raakt vaak eerst bevriend met mensen om daarna een opdracht als interieurbouwer of aannemer van hen aan te nemen. Maar, tegen het eind van de klus sneuvelen die vriendschappen meestal.

  Antieke bouwmaterialen

  'Er zijn twee manieren om hem te stoppen: dat is de bajes of de kliniek. Want hij is meedogenloos, hij gaat altijd door.' Dat zegt Hans Mouwen, die Floran J. in 2004 leert kennen. Mouwen heeft een bloeiende handel in antieke bouwmaterialen. Floran stapt bij hem binnen vanwege het restylen van een landgoed. Hij zegt de directeur of eigenaar van het landgoed te zijn, maar dat klopt niet. Hij werkt er officieel als kok. Al snel raken de mannen zo goed bevriend dat Hans hem als zijn zoon gaat zien. Hans leert Floran alle kneepjes van het vak en hoopt dat Floran het bedrijf gaat overnemen. Alleen de inboedel van het bedrijf heeft een prijskaartje van een miljoen. Floran krijgt jarenlang de financiering van de overname niet voor elkaar en ontvangt een fors loon van Hans. Desondanks blijkt Floran een hoop schulden te hebben waarvoor Hans vaak de rekening betaalt. Dit loopt op tot 26.000 euro. Floran leent regelmatig de boot en cabriolet van Hans. Buurman Rob van Vliet is onder de indruk van de boot en mooie auto’s die op de oprit van het huis van zijn buurman staan. Ook hij raakt bevriend met J. Floran weet Rob te interesseren voor een overname van het antieke bouwmaterialenbedrijf. Maar bij het storten van het eerste bedrag van 85.000 euro naar de bv Van Pinxteren Beheer ten name van Floran, gaat het mis. Floran verdwijnt met het geld en de overname mislukt. Rob van Vliet doet aangifte van oplichting. Het lukt Rob van Vliet om het bedrijf Elmo in zijn eentje over te nemen. Daar is hij nu de enige eigenaar van.

  Private Limited op naam van een ander

  Floran schrijft zich in op een adres in de Franse Dordogne. Schuldeisers kunnen hem niet vinden. Hij haalt een nieuwe geliefde, Marlène, over om een Private Limited, Kings and Queens, op haar naam te zetten, zodat hij in Nederland zaken kan blijven doen. Richard van Beers is nog maar 21 jaar als hij Floran leert kennen. De bourgondische Brabander werkt dan in een café als kok. Richard spreekt af dat Floran een compleet nieuw café voor hem zal opbouwen en inrichten. Maar op een bar na, komt de rest van de inrichting er nauwelijks. Verschillende vaklui blijven onbetaald en de huur ook. Bovendien weet Floran 75.000 euro sponsorgeld van bierbrouwer Bitburger op zijn rekening gestort te krijgen middels een vervalste handtekening.  Het café komt nooit echt van de grond. Richard is zijn inleg van 165.000 euro kwijt en moet nog jaren afbetalen aan de schade die door het mislukte café is ontstaan.

  Vriendin Marlène ziet dat Floran interieurwinkel Kings and Queens start. Hij koopt inventaris met het geld dat Richard van Beers hem geeft voor zijn café. Ze is niet op de hoogte van het mislukte caféproject. Als ze de relatie beëindigt, ontsteekt Floran in woede en grijpt haar bij de keel. Marlène wil van de Private Limited af, maar als ze in de papieren duikt blijkt dat haar naam zonder haar medeweten vervangen is door een onbekende bejaarde man. Marlène moet wel jarenlang afbetalen aan o.a. belastingschulden die Floran op haar naam met de Private Limited heeft gemaakt. Marlène is zo bang voor Floran dat ze Brabant ontvlucht. Ook Richard van Beers geeft toe bang te zijn voor de boomlange Brabander.

  Wonen in Stijl

  Floran J. blijft een aantal jaar ingeschreven staan in het buitenland. Tot hij in 2012 opduikt als bestuurder van Van Vlerken Holding BV. Hij betrekt een luxe woonboerderij in Aarle-Rixtel. Hij bestelt een tuinontwerp, stenen, hovenierswerk, verduisterings- en reguliere gordijnen die niet worden betaald. Hij raakt bevriend met zijn overburen die wegens een slopende ziekte hun huis moeten verbouwen. Floran start twee nieuwe bv’s: Wonen in Stijl en Baroksi. Met het eerste bedrijf belooft hij in februari 2016 de verbouwing te doen. De buren maken 80.000 euro over naar Wonen in Stijl en 100.000 euro naar zijn privérekening. De verbouwing wordt nooit naar behoren afgemaakt. Ook hier worden diverse vaklui niet betaald voor hout- en betonleveringen, elektra- en stukadoorswerk en zonwering. Daarnaast mislukt ook een grote restyling van een restaurant in Someren. Hier betaalt de eigenaar 110.000 euro en worden isolatiematerialen, cementen dekvloeren en andere bouwmaterialen niet betaald. Als de restauranteigenaar de laatste drie facturen weigert te betalen, schakelt aannemer J. onmiddellijk een deurwaarder in. De restauranthouder zegt juist 30.000 euro van Floran J. tegoed te hebben.

  Het blijkt steeds lastiger voor J. om aan goede vaklui te komen. Hij raakt bevriend met Miet en Carlo van Os. Miet heeft een kledingzaak waar Floran graag komt en Carlo is een interieurbouwer. De vriendschap is zo hecht dat Floran wekelijks met zijn gezin komt eten bij het stel. Carlo gaat voor Floran aan de slag, maar krijgt voor zijn werk als timmerman in het gerestylede restaurant maandenlang geen loon. Volgens Floran komt dat omdat de restauranthouder geen voorschotten overmaakt. Als de rekening is opgelopen tot meer dan 20.000 euro informeert zijn vrouw Miet bij de opdrachtgever van de klus. Ze komt er al snel achter dat het geld wel naar Floran is gestort, maar hij niet uitbetaalt aan diverse werknemers. 'Ik dacht dat het een vriend was, maar hij heeft me besodejanust', aldus Carlo. Ook Miet heeft in haar kledingwinkel nog een rekening van 1200 euro openstaan die Floran niet betaalt.

  Interview met Opgelicht?!

  Opgelicht?! probeert wekenlang contact te krijgen met de aannemer. Uiteindelijk nodigt hij ons bij hem thuis uit voor een interview. Hij belooft daar allerlei stukken te laten inzien die zijn verhaal ondersteunen. Maar het interview wordt afgezegd. Uiteindelijk zien we hem aan de slag gaan als timmerman bij diverse andere bouwsites. Als we hem aanspreken bij zijn bus, ontkent hij in eerste instantie dat hij Floran J. heet en doet alsof hij niets van de afgezegde afspraak weet. Hij weigert antwoord te geven op vragen die Opgelicht?! hem stelt. 'Ik rijd aan’, zegt de aannemer en rijdt weg in zijn witte bus.

 • Ook interessant