Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Familie S.

  Familie S.

  De familie S. is een gezin van vijf personen dat voor tonnen spullen bestelt en diensten inhuurt zonder ook maar ergens voor te betalen. Vader, moeder en drie volwassen, nog thuis wonende kinderen maken vanuit hun hermetisch afgesloten fort schuld op schuld. Inmiddels heeft deze familie voor meer dan vier ton schade veroorzaakt in de samenleving.

  Hun werkwijze is als volgt: een van de gezinsleden opent een dierenwinkel. Het pand wordt opgeknapt en ingericht, maar hier wordt niet voor betaald. Ook alle leveranciers kunnen naar hun geld fluiten. Ondertussen woont de familie in huurpanden die ze laten verfraaien. Ze hangen bewakingskamers op, zodat ze precies weten wie er voor de deur staat. Want ook hier blijven de rekeningen onbetaald en verschijnen er regelmatig schuldeisers aan de deur.

  Opsomming van de laatste jaren

  In 2004 opent dochter Angelique in Leeuwarden Dierenhoek Angelique. Datzelfde jaar krijgt de dan nog maar 16-jarige Sebastiaan S. Dieren Boetiek Baswer in Joure op zijn naam. Eveneens in 2004 volgt het eerste faillissement van de familie. Vader Ronald S. staat voor een kleine 90.000 euro bij vele schuldeisers in het krijt. 

  Een jaar later gaat Sebastiaan failliet en heeft hij een schuld van 35.000 euro. Volgens het faillissementsverslag is het zonneklaar dat Sebastiaan voor zijn vader als front heeft gediend en van de dierenwinkel niets afweet.

  In 2005 stopt dochter Angelique in Leeuwarden maar begint in het Friese Noordwolde Dierenspeciaalzaak De Krekel. Een jaar en heel wat onbetaalde bestellingen later neemt moeder S. het roer over. In 2008 worden er twee nevenvestigingen opgericht; in Veenwouden dierenspeciaalzaak De Komondor en in Oosterwolde probeert de familie het met een kledingzaak. 

  Omdat moeder S. in 2009 failliet gaat, wordt zoon Werner eigenaar. Een naamswijziging van De Krekel in De Puli mag niet baten, ook hij gaat halverwege 2010 failliet.

  Overzicht faillissementen:

  • Vader: Ronald Antonius Heinrich (Ron) S. faillissement van: 90.000 euro
  • Moeder: Johanna Sophia (Ankie) S.- van S. faillissement van: 275.000 euro
  • Zoon: Sebastiaan S. faillissement van: 35.000 euro
  • Zoon: Werner S. faillissement van: minstens 25.000 euro.

  De totale schade na ruim 6 jaar ondernemen door deze familie maakt een negatieve balans van 425.000 euro.

  Aangifte curator

  De politie Friesland is bezig met het inventariseren van alle aangiftes tegen de familie S. en het horen van de benadeelden. De curator van moeder S. laat weten genoeg aanleiding te zien voor een strafvervolging. De officier van justitie zal hierover een besluit nemen.

  Of de familie daadwerkelijk wordt berecht, houden wij voor u in de gaten.

 • Ook interessant