Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • EuroWonen/Kasteel Woningen

  EuroWonen/Kasteel Woningen

  De firma’s EuroWonen BV en Kasteel Woningen zijn bouwadviesbureaus, ook wel bouwbegeleiding genoemd. Men zorgt ervoor dat de bouw van uw huis goed geregeld wordt vanaf de aanvraag van de vergunning tot de sleuteloverdracht, althans dat zouden ze moeten doen.

  EuroWonen BV, dat in beginsel een V.O.F was van Marcel H. en Peter D., werkte samen met een Duitse aannemer. Dit was TCS energiesparhaus, een Duitse GmbH. Samen zouden ze in Nederland huizen gaan bouwen die erg energiezuinig zijn. De woningen worden in dit systeem opgebouwd met piepschuimblokken die volgestort worden met beton. Hierdoor is de isolatiewaarde hoog. Door het stapelen van de blokken is het snel te bouwen en daardoor weer een stuk goedkoper dan de traditionele bouw.

  Marcel H. en Peter D. gingen in Nederland op zoek naar klanten voor TCS. Zij hielden het verkooppraatje bij de mensen. Op deze manier hebben in elk geval acht families besloten om in zee te gaan met EuroWonen en het Duitse TCS.

  De eerste tien procent voor de woning betaalden de klanten aan EuroWonen. Voor dit geld werd een vergunning geregeld en een tekening van de woning gemaakt. Daarna moest men dertig procent aan het Duitse TCS overmaken zodat er materialen gekocht konden worden. Toen TCS de betalingen van een aantal klanten binnen had, is eigenaar Sven J. met de noorderzon vertrokken en heeft zijn eigen faillissement aangevraagd. De klanten bleven met een grote verliezen achter van soms wel 100.000 euro!

  Faillissement

  Eén van de families die wij spraken heeft dertig procent overgemaakt naar EuroWonen en ook dit bedrijf ging kort daarna failliet. Het faillissement was aangevraagd door een bronbemaling- en funderingsbedrijf die hun facturen niet betaald kregen. Deze bedrijven dachten zo EuroWonen met toen nog alleen Marcel H. als eigenaar te kunnen stoppen. Niets bleek minder waar; Opgelicht?! ontdekte iets verder in haar onderzoek dat Marcel H. is doorgegaan met het verkopen van huizen, maar dit keer onder de vlag van Kasteel Woningen. Kasteel Woningen staat op naam van Dennis S., omdat, volgens S., Marcel H. op dat moment niets meer op zijn naam kon zetten in verband met het faillissement van EuroWonen.

  Lage calculatie

  De woningen van de klanten in Kasteel Woningen zijn volgens professionals in de bouwwereld zo laag voorgecalculeerd, dat de mensen bij voorbaat al gedupeerd zouden zijn. Er is begonnen met  bouwen, maar door de te lage calculatie viel alles veel duurder uit zodat ook Kasteel Woningen niet overeind bleef. De klanten hebben allemaal veel geld betaald, maar bij sommige is er nog bijna niets uitgevoerd. Een familie heeft bijvoorbeeld al 100.000 euro is betaald, maar er staat niets meer dan een fundering en een vloer.....

  Al deze mensen, alle klanten, maar ook leveranciers van EuroWonen en Kasteel Woningen zijn veel geld kwijt geraakt. Dit lijkt dus vooral veroorzaakt door de onkunde van de eigenaren van de bedrijven en slecht onderzoek dat er gedaan is naar andere partijen zoals TCS uit Duitsland.

  Kent u het spel zwarte pieten? Iedereen doet mee maar niemand wil de laatste kaart hebben. Zo lijkt het ook gegaan bij de firma’s Eurowonen en Kasteelwoningen. De eigenaren zijn allemaal in conflict met elkaar en de gedupeerden huizenkopers blijven met de brokken zitten. Als wij alle betrokken partijen willen spreken wijzen ze allemaal naar elkaar.

 • Ook interessant