Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Essers filmproducties

  Essers filmproducties

  De mooiste plekjes in je eigen omgeving op een handzame dvd. Met de verkoop van de dvd’s lijkt iets mis. Gaat het hier om misleiding of slimme verkoop?

  Misleiding

  Essers Filmproducties uit het Brabantse Helmond is naar eigen zeggen gespecialiseerd in 'hoogstaande documentaires'. Toch lijkt het bedrijf niet uit te blinken in het maken van pakkende films, maar is het vooral goed in het verzamelen van klachten. Essers houdt er namelijk behoorlijk misleidende verkoopmethodes op na om zijn producten aan de man te brengen.

  Streekdocumentaires

  Essers produceert streekdocumentaires over verschillende plaatsen in Nederland. Deze worden in eigen beheer gemaakt en gedistribueerd over een netwerk van verkooppunten door het hele land. De manier waarop dit gebeurt lijkt echter niet helemaal zuiver.

  Tijdens het telefonisch verkoopgesprek worden enkele beloftes gedaan waaraan in praktijk nooit aan wordt voldaan. Zo biedt Essers de dvd's in consignatie aan, d.w.z. dat klanten de onverkochte dvd's na enkele maanden weer retour kunnen sturen, waarna ze een deel van het aankoopbedrag weer krijgen teruggestort. Op die manier blijven de winkeliers niet met onverkochte voorraad zitten en is het een betrekkelijk risicoloze investering.

  Misleiding

  Om de winkeliers over de streep te trekken beloven de verkopers van Essers daarnaast dat de winkelier de dvd’s exclusief mag verkopen. In werkelijkheid benadert Essers vrijwel de gehele middenstand met eenzelfde soort aanbod. Zo worden in de het kleine plaatsje Nederweert in Limburg maar liefst 10 verkooppunten ingericht.

  Hierdoor raken de betrokken winkeliers de relatief dure dvd's aan de straatstenen niet kwijt. Wanneer ze schijfjes echter willen ruilen blijkt dat moeilijker dan gedacht. Essers geeft namelijk niet thuis en de enkeling die wel contact weet te krijgen wordt gewezen op algemene voorwaarden die ze nog nooit onder ogen hebben gehad.

  Algemene Voorwaarden

  In deze algemene voorwaarden staat inderdaad dat het recht op retour door Essers is beperkt. Zo moet het recht van retour uitdrukkelijk op de plaatsingsopdracht zijn beschreven en kan de klant hier pas na 18 maanden aanspraak op maken. Veruit de meeste klanten van Essers geeft echter aan dat zij van deze algemene voorwaarden niet op de hoogte waren bij het leveren van de dvd's. Zo wordt de plaatsingsopdracht pas bij levering overhandigd en niet vooraf zoals Essers telefonisch aan de redactie van Opgelicht?! laat weten.

  Volgens Essers is er geen sprake van misleiding en zijn de vele klachten afkomstig van een kleine groep ontevreden klanten die een 'hetze' tegen zijn bedrijf hebben ontketend. In de studio geven enkele experts hun mening over deze zaak.

 • Ook interessant