Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Erik H.

  Erik H.

  E.J.J. H. is een bekende hardloper en atletiektrainer in Schagen en omstreken. Vaak legt hij op de atletiekbaan contact met nieuwe sporters, die hij 'optraint'. Volgens het atletiekbestuur in Schagen lokt Erik H. sporters naar hem toe om ze beter te maken met training. Vervolgens palmt hij sommige atleten in en start een zakelijk relatie met ze. Velen daarvan verliezen een fors bedrag.

  Gratis wonen

  Mike Jaski overkomt hetzelfde. De riante woonboerderij van Mike en Edith Jaski staat te koop.  Erik H. traint al een tijd met Mike. Hij komt regelmatig bij bij Mike's familie op bezoek. Erik stelt zelf voor de boerderij voor 700.000,- te willen kopen. Hij tekent een koopcontract zonder ontbindende voorwaarde. Dat betekent dat  Erik -mocht de verkoop mislukken- 10% van de vraagprijs moet betalen. 

  H. beweert dat hij het huis kan betalen omdat hij zijn bedrijf zojuist verkocht heeft. Hij zegt het huis in één klap te kunnen betalen. Mike en Edith Jaski geloven hem, ze zijn immers vrienden. Meubelmaker Mike vertrekt naar zijn nieuwe huis in Spanje. In augustus 2012 betrekt H. met zijn partner de boerderij. De officiële overdacht zal pas in december 2013 plaatsvinden. Tijd genoeg om alle geldzaken te regelen. H. hoort huur en energiekosten betalen, maar dat gebeurt nooit. Intussen maakt H. wel gebruik van de auto, fiets en paarden van familie Jaski. Hij blijft maar volhouden dat het geld gaat komen. Ook de bank gaat ook uit van het geldige koopcontract. Zij nemen een eventuele achterstand in Mike's hypotheekaflossingen dan ook even voor lief: ze hebben immers een waterdicht koopcontract. Omdat Erik de huur niet betaald, zitten Mike en Edith met dubbele woonlasten. En dat kunnen ze niet betalen. Maar de bank wacht niet eeuwig: als de deadline van 31 december 2013 nadert, zit er niets anders op dan de koop af te blazen en H. het huis uit te zetten. Erik en vriendin vertrekken zonder slag of stoot. Ze keren terug naar het rijtjeshuis in Schagen dat H. al die tijd is blijven huren. Voor het verblijf in de luxe woonboerderij hebben ze anderhalf jaar niets betaald. De schade die Mike en Edith Jaski lijden, is groot. Binnenkort word de boerderij per executie verkocht. Mike verliest hierdoor zijn bedrijf en zal waarschijnlijk de schuldsanering in gaan. 

  Minimax International

  Nico Puister is fabrikant van schoonmaakmiddelen in Schagen. Hij leert Erik H. in '97 kennen via zijn compagnon die met H. traint. H. wordt tijdelijk ingehuurd als salestrainer voor de groep vertegenwoordigers die bij Nico werkt. En dat doet H. met zijn sterke overtuigingskracht heel goed. Door de jaren heen blijft Erik H. op de koffie komen bij Nico's bedrijf. Hij blijft zakelijke investeringen voorstellen, maar Nico houdt steeds de boot af. Totdat Nico Puister een nieuw schoonmaakmiddel voor booreilanden ontwikkelt. Erik H. is zeer enthoustiast over de nieuwste uitvinding:  producten voor booreilanden  beloven een flinke omzet. Nico Puister weet niets van de wereld van het grote oliegeld, maar Erik stelt hem voor een zakenpartner S., een Indiase zakenman die veel contacten heeft met verschillende olieconglomeraten. Nico is onder de indruk.  Hij besluit zijn BV te laten opgaan in de nieuwe BV van Erik en de Indiase man. 

  Erik H. neemt de dagelijkse leiding over. Volgens H.'s zakenpartner S. zal een olieconglomeraat snel zaken met komen doen. De hele ploeg staat klaar voor een giga productie. Maar van alle grote praatjes komt niets terecht.  En H. betaalt niemand: de grondstoffen, huur vijf man personeel en Nico Puister blijven maandenlang onbetaald. Na negen maanden slaat Nico Puister alarm: zo kan het niet verder. Het bedrijf koerst op een faillissement af.

  Erik H. heeft daar een oplossing voor. Hij vraagt een speciaal innovatief bankkrediet aan voor bedrijven die een mooie uitvinding hebben gedaan. Voordat het krediet toegekend word, wil de ABN AMRO eerst verkoopcontracten zien. Die verzint H., want kopers melden zich niet. Zodra de lening 150.000,- euro gestort is, betalen H. en zijn partner die meest dringende rekeningen.  De resterende 40.000,- euro steken H. en zijn kompaan dus in eigen zak.  Na nog geen jaar is de onderneming failliet. 

  Nico Puister zet alles op alles om zijn zaak terug te kopen. In december 2013 start ABN/AMRO een rechtszaak. Ze stellen iedere aandeelhouder verantwoordelijk voor het verdwijnen van de lening. Het is al snel duidelijk wie de fraudeurs zijn. Nico Puister wordt vrijgesproken. Erik H. en de Indiër worden veroordeeld tot terugbetaling van 100.000 euro. 

  Voorgaande bedrijven

  Volgens verschillende bronnen in Schagen mislukt het eerste bedrijf dat H. eind jaren '90 start. De bronnen herinneren zich dat in die tijd ook de ouderlijke boerderij door Erik als onderpand is ingezet. H.'s ouders weten van niets, maar als ze terugkomen van vakantie staat er een advertentie voor een openbare executieverkoop in krant. De verkoop wordt voorkomen. Volgens de ouders berust alles op een misverstand. 

  Ook bij zijn opvolgende bedrijven is het volgende patroon te zien: Erik H. zoekt een partner in zijn sportkringen waarmee hij een nieuwe zaak start. H.betrekt een bedrijfspand en bestelt producten. Zodra er een bankkrediet of investeringsgeld binnenkomt, wordt de kas leeg getrokken en de rekeningen gebrekkig betaald. Daarna wordt de stekker eruit de onderneming getrokken. Zo laat de Card Communications Company een schuldenlijst van bijna een half miljoen euro achter. De Spice Company Schagen € 110.883,- en bij een BV in oprichting West Athletic verdwijnt een bankkrediet van 50.000,- 

 • Ook interessant