Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Els B.

  Els B.

  Elonka en Monica, twee namen waar een mooie jonge vrouw op datingsites zoals relatieplanet en funkybabes onder bekend staat. In werkelijkheid behoren deze namen toe aan één en dezelfde persoon: Els B. En ze is niet op zoek naar een relatie, maar naar geld dat ze slinkse manieren weet te ontfutselen….

  Getraumatiseerd slachtoffer

  Eén van haar slachtoffers is John Pronk, die door schokkende oorlogservaringen lijdt aan een chronisch posttraumatisch stresssyndroom. Op het moment dat John door Els B. alias Monica benadert wordt zit hij in een kliniek in Heerlen en kan dus wel wat warmte en aandacht gebruiken. Na een tijdje regelmatig contact te hebben via de mail en telefoon wint Els B. zijn vertrouwen. Daarna beginnen de verzoeken om geld. Het begint met een smoes dat in Hongarije in haar auto is ingebroken. Er is veel geld nodig voor de reparatie van de auto en de vervanging van papieren en John besluit haar uit de brand te helpen.

  Tienduizenden euro's

  De drang om iemand zo goed mogelijk te helpen is een gevolg van PTSS. John wil na alle narigheid die hij gezien heeft ten alle tijden mensen helpen. Het blijft het echter niet bij deze ene smoes van ‘Monica’, want in de maanden die volgen betaalt John tienduizenden euro’s aan ‘Monica’, voor een zogenaamd ziek zoontje, overleden zoontje en een vader die in de Cubaanse gevangenis zou zitten. Intussen raakt John alles kwijt, zijn huis, vrienden en hij moet zelfs een tijd op straat leven. ‘Monica’ belooft verschillende keren om hem te komen halen, maar dit gebeurt uiteraard nooit.

  Nieuw slachtoffer

  Els B. weet nog meer mensen met dezelfde truc op te lichten. Onno kwam via funkybabes.nl in contact met ene Elonka en ook hem wist ze met smoesjes geld te ontfutselen: 5000 euro. Onno wilde wel een onderpand voordat hij het geld gaf en dat was geen probleem. Het onderpand wordt een stacaravan en Onno zou binnen een jaar zijn geld terug krijgen. Vlak voordat de termijn verstrijkt verkoopt B. de caravan en ook Onno kan naar zijn geld fluiten.

  Manipulatief

  ‘Monica’ zoekt via datingsites altijd personen uit, die makkelijk te manipuleren zijn, mensen met psychische en/of relatieproblemen. Ook de huurbazen van woningen waar ze gewoond heeft blijven niet ongedeerd, ook die laat ze met met duizenden euro’s aan huurschuld achter.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant