Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Edwin B.

  Edwin B.

  Aangiftes tegen hem zijn er vrijwel niet, maar de schade loopt wel degelijk in de tonnen. We hebben genoeg bewijzen in handen die niet in zijn voordeel pleiten. Maar dat het dan nog niet zo zwart-wit is als het in eerste instantie lijkt, blijkt wel als we onderzoek doen naar boekhouder en bedrijfsadviseur Edwin B.

  Toko Tani

  De Brabander lijkt er steevast mee weg te komen om anderen voor zijn karretje te spannen en zelf vrijuit te gaan. Zo ook rondom het debacle Toko Tani in Schijndel. Edwin helpt zijn zus Yvonne met het opzetten van een Indonesische take away. Edwin gaat aan de slag als bedrijfsadviseur. Hij regelt een compagnon voor in de toko. De compagnon investeert €15.000, maar als hij voor een bepaalde tijd aangeeft er mee te willen stoppen, wordt de investering omgezet in een lening. Als Yvonne de investering van de compagnon niet terugbetaalt, staat Edwin borg. Al na vier maanden stopt de compagnon, maar van de lening en overige financieringen van zo’n €12.000 is tot op de dag van vandaag niets terugbetaald. Na negen maanden is de toko gesloten wegens gezondheidsredenen van Yvonne. Niet alleen de compagnon blijft gedupeerd achter. Ook de leveranciers en verhuurder van het pand wachten nog altijd op hun geld.

  Borg

  We duiken in het verleden van Edwin B. en komen er achter dat hij vaker borg staat voor zijn zus. Als haar relatie op de klippen loopt, treedt Edwin op als mediator. Hij stelt dat de ex van Yvonne €3.500 moet betalen zodat Yvonne ergens een nieuw leven op kan bouwen. Weer staat Edwin borg voor zijn zus. Mocht Yvonne niet betalen, dan betaalt Edwin het geleende bedrag terug. Ook spreken we een oud compagnon van Edwin. Edwin krijgt een riant salaris om zijn schulden af te lossen, maar hij gebruikt zijn salaris niet om zijn schulden af te betalen. Via bankafschriften komt de compagnon er achter dat Edwin het geld gebruikt om te gokken. Edwin tekent een schuldbekentenis van €167.000.

  Bedrijfsadviseur

  Edwin adviseert vier winkels om samen in een pand verder te gaan. Op die manier dragen zij met zijn vieren zorg voor de huur. Op advies van Edwin gaan de winkels een huurcontract aan voor 5 jaar. Nog geen jaar later valt er een winkel weg door overlijden van de eigenaar. De overige winkels betalen vier jaar lang extra huur en kunnen het hoofd net boven water houden. Een van de winkels adviseert Edwin dat de aansprakelijkheidsverzekering lager kan. Gevolg: de premie is inderdaad lager, maar het bedrijf is voor €90.000 minder verzekerd.

  Wanbetaler

  Als bedrijfsadviseur moet je goed voor de dag komen. Edwin least verschillende auto’s, die hij laat onderhouden. Bovendien vraagt hij verschillende tankpassen aan. De rekeningen blijven onbetaald. Ook de rekeningen van onder andere de bloemist, dierenarts en verhuurder zijn nooit betaald.

 • Ook interessant