Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Edward T.

  Edward T.

  Een verhaal te groot om in een mail te beschrijven en feiten zo ernstig dat mensen het niet geloven. Zo komt de eerste melding bij Opgelicht?! binnen over Edward T. Al snel volgen er meer. Inmiddels stuitten wij in ons onderzoek naar de Volendammer op miljoenen aan schade. Diverse partijen leggen daarom beslag op zijn bezittingen, om hun vorderingen, bij elkaar bijna drie miljoen euro, veilig te stellen.

  De ondernemer

  Al van jongs af aan merken de ouders van Edward dat hij niet van plan is hun bakkerij over te nemen. Hij is wel aanwezig, maar laat de ovens voor wat ze zijn en besteedt zijn tijd aan het bedenken van handel waarmee hij geld kan verdienen. Zo staat Edward in 1998 met een artikel in de lokale krant als het creatieve brein achter 'Lijna'-boter, een halvarine waar je van afvalt. Zijn vader steunt hem dan al in zijn ideeën. Dat blijft hij doen als T. ook een handel begint in afslankpillen, telefoonboeken, informatiegidsen en kantoorartikelen. Rond het jaar 2000 gaat Edward handelen in vastgoed. Samen met zijn vader en een goede vriend bouwt hij vijftig loodsen in Groningen.

  Familie

  Vader Jan is inmiddels zo druk met de projecten van Edward, dat de bakkerij in de verkoop gaat. De opbrengst van de verkoop gaat naar de projecten. Ook een broer van Edward, Michel, investeert in de loodsen. Hij koopt er twee die hij vervolgens een tijd verhuurt. Na een paar jaar zegt Edward dat het vinden van huurders lastiger gaat worden en dat Michel de loodsen het beste nu kan verkopen. Dat doet hij en het geld dat daaruit vrijkomt, ruim twee ton, wil hij gebruiken om een deel van zijn hypotheek af te lossen. Oudste broer Edward heeft een beter idee; als Michel zijn geld aan Edward geeft als lening, krijgt hij maandelijks 12% rente.

  Ook de ouders lenen op aanraden van Edward een groot bedrag uit aan hun oudste zoon. Ze nemen hiervoor een extra hypotheek. € 310.000,- geven ze aan hun zoon. Ook zij zouden rente ontvangen.

  Sinds twee jaar praat de familie niet meer met elkaar. Na een flinke ruzie over het uitblijven van aflossingen en rente, loopt het contact nu alleen nog via advocaten. Er wordt nog geprobeerd een betalingsregeling te treffen met Edward. De familie komt overeen dat Edward € 370.000,- aan zijn broer gaat betalen in termijnen, en € 310.000,- aan zijn ouders. Nadat ook de deelbetalingen meerdere keren uitblijven, legt de familie beslag op de bezittingen van Edward.

  Amsterdams vastgoed

  Niet alleen familie gelooft in Edwards plannen en leent hem geld. Vele anderen zijn ook door hem gedupeerd. Na zijn avontuur in Groningen, ging Edward in Amsterdam verder. Zijn eerste project komt via via op zijn bord. Een vrouw is een pand dat zij als erfenis van haar moeder heeft gekregen aan het opknappen. Naarmate het einde nadert, komt ze geld te kort om het af te maken. Edward is de redder in nood. Hij gaat het pand voor haar afmaken. Ze spreken af dat ze de drie appartementen die in het pand gebouwd zijn, gaan verhuren aan expats. Edward maakt de bouw af. In ruil daarvoor deelt hij mee in de opbrengst van de verhuur. Net als bij het project in Groningen adviseert hij ook nu de appartementen na een paar jaar uit de verhuur te halen en te verkopen. En ook nu gaat haar deel van de opbrengst van de verkoop, € 500.000,-, naar Edward. Zeven procent rente zou ze daarvoor terugkrijgen iedere maand. En na een jaar of twee zou Edward al haar geld weer terugbetalen. Edward was namelijk bezig met de verbouwing van een ander Amsterdams pand tot een hotel. Als dat af zou zijn, kon hij haar terugbetalen. Inmiddels zijn we jaren verder en is de half miljoen euro nog steeds niet terugbetaald. Ook nadert de achterstand in rentebetaling inmiddels de drie ton.

  Valse beloftes

  Tijdens het onderzoek stuit Opgelicht?! op meer vergelijkbare verhalen. Diverse personen die dachten een vertrouwensband met Edward te hebben opgebouwd, zijn inmiddels niet alleen een illusie maar ook een hoop geld armer. Zo weet Edward een vriend te overtuigen een huurcontract te tekenen waarmee Edward een hypotheek kan krijgen bij de bank. Jaren later vordert Edward, ondanks eerdere mondelinge afspraken,  een paar ton aan zogenaamde achterstallige huurbetalingen.

  Andere vrienden lenen spaargeld aan Edward of nemen een extra hypotheek op hun woning om geld te kunnen lenen aan hun vriend de ondernemer. Ook nu belooft hij hen hun geld binnen afzienbare tijd terug, inclusief een hoge rente.

  Als mensen vragen waar hun geld of hun rente blijft, heeft Edward altijd een antwoord klaar. Het zit nu nog even vast omdat hij eerst een pand moet verkopen. Of het duurt allemaal wat langer omdat de bouw van een project uitloopt. Of hij heeft problemen met een zakenpartner waardoor hij eerst andere zaken moet oplossen en het geld nu niet kan missen. Een geloofwaardig verhaal, volgens enkele vrienden en kennissen die Edward blijven steunen.

  Terechte hoop?

  Opgelicht?! belt Edward om te vragen of hij met ons voor camera wil praten over de klachten die wij over hem hebben ontvangen. Telefonisch krijgen we hem niet te pakken. Ook horen wij niets meer na een terugbelverzoek. Uiteindelijk spreken we hem in persoon. Hij geeft aan dat wij niet het echte verhaal kennen, maar legt niet uit hoe het dan volgens hem wel zit. We gaan weg zonder antwoorden. Inmiddels hebben negen partijen beslag gelegd op bezittingen van Edward. In totaal vorderen deze partijen bijna drie miljoen euro van hem. De kans dat zijn woning en panden per executie verkocht gaan worden, wordt met de dag groter. Of er dan, na afbetaling van de hypotheek, nog geld overblijft om de schuldeisers van te betalen, is de vraag.

 • Ook interessant