Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ed de W. en Karin G.

  Ed de W. en Karin G.

  Goedlachse en gezellige mensen, die dol zijn op zeilen. Dat zijn Ed en Karin. Zo’n 10 jaar geleden besluiten ze om van hun hobby hun werk te maken. Ze starten een charterbedrijf. In de loop van de jaren vragen ze meerdere investeerders om met hen in zee te gaan, die geen idee hebben dat ze terecht zijn gekomen op een zinkend schip.

  Een van de eerste mensen die ze vragen aan boord te stappen is Saskia. Samen met Saskia starten ze een VOF en kopen ze een sloep van 40.000 euro. Meteen bij de eerste transactie gaat al wat mis: Ed betaalt zonder enige uitleg 2000 euro minder dan afgesproken. De sloep wordt verhuurd aan klanten, die ermee gaan varen. Afgesproken wordt dat de opbrengst daarvan verdeeld zal worden. Na verloop van tijd merkt Saskia dat Ed en Karin lang niet al het geld van de verhuuropbrengsten aan haar overmaken. Zonder met haar te overleggen, verkopen Ed en Karin de sloep door aan Wim. Met deze actie geven ze aan uit de VOF te stappen. Saskia laten ze achter met de facturen voor de schade aan de boot. De verhuuropbrengsten waar ze recht op heeft, ontvangt ze niet.

  Lemmer Sail

  Met Wim starten Ed en Karin een nieuwe onderneming: Lemmer Sail. Wim steekt hier een hoop geld in en betaalt meerdere schulden af. Hij weet dan nog niet dat er al een hoop schulden zijn vanuit het vorige bedrijf. Wat hij ook niet weet, is dat Ed en Karin niet meer welkom zijn in de haven waar ze eerder verbleven. De vooruitzichten lijken goed en de vloot wordt flink uitgebreid met een extra sloep en drie zeiljachten. Helaas wordt Wim zijn vertrouwen in Ed en Karin snel beschadigd, wanneer blijkt dat er geen scheiding is tussen privé en zakelijke uitgaven. Wanneer Ed en Karin de verzekering proberen op te lichten, nadat hun sloep zonk, is Wim er klaar mee en besluit hij uit het bedrijf te stappen. Gevolg: Lemmer Sail gaat failliet.

  Het Zeilbedrijf

  Ed en Karin vinden al snel weer een nieuwe investeerder en ze starten 'het Zeilbedrijf'. Meerdere booteigenaren brengen hun boten in bij het echtpaar. Ze spreken af dat een groot deel van de verhuuropbrengsten van hun boten bij hen terecht moet komen. Via een computersysteem kunnen de eigenaren precies zien wanneer hun boten verhuurd zijn. Op deze manier merken ze ook dat lang niet alle huur afgedragen wordt. Ook merken ze dat er zelfs stiekem gevaren wordt met de schepen. Wanneer ook spullen verdwijnen van hun boten, besluiten de booteigenaren hun boten weg te halen uit de haven en aangifte te doen. Ook hun huidige investeerder krijgt te maken diefstal van spullen en het wispelturige karakter van Ed en Karin. Hij besluit zich terug te trekken. Het Zeilbedrijf gaat failliet en alle schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.

  De gang naar de rechter

  Ondertussen hebben Ed en Karin zeven accountants en vier jachthavens versleten. Er liggen meerdere aangiftes tegenover hen en ook hebben ze diverse gerechtelijke procedures verloren van schuldeisers. Toch blijven Ed en Karin in de e-mails die ze naar de gedupeerden versturen alle schuld afschuiven op anderen. Ze lijken ze zich van geen kwaad bewust.

  Beschuldigende vinger

  Opgelicht?! probeert contact te krijgen met Ed en Karin, maar krijgt ze niet te pakken. We horen dat ze nu een huis huren in Harderwijk en we gaan polshoogte nemen. Wanneer Ed zijn hond uitlaat, spreken we hem aan. Ed geeft aan dat hij het spijtig vindt hoe hij na het eerste faillissement door is gegaan, maar ontkent vervolgens alles wat we aan hem vragen. In e-mails die hij later stuurt, gaat hij opnieuw niet in op de bewijsstukken en verhalen van de gedupeerde booteigenaren. Hij blijft met een beschuldigende vinger richting de investeerders wijzen.

 • Ook interessant