Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Drisca K.

  Drisca K.

  Haar naaste familie begrijpt ook niet waarom ze zich zo gedraagt, levenspartners zijn emotioneel en financieel diep door haar geschaad. De Rotterdamse Drisca K. is een fenomeen.

  Het begint in 1995 wanneer Drisca intrekt bij Christina. Drisca heeft geen verblijfplaats en wordt opgevangen door Christina. De dames krijgen een relatie. Wat begint als een normale prettige relatie verandert langzaam maar zeker in een onwerkelijk schouwspel. Christina wordt onverwachts erg ziek en moet noodgedwongen op bed blijven. Drisca bekommert zich over Christina, althans…ze geeft Christina een buitenproportionele hoeveelheid medicijnen om Christina maar ‘lekker rustig’ te laten blijven. Ondertussen kan Drisca verder haar gang gaan in het huis van Christina. Ze beheert de bankrekening van haar zieke vriendin, verhuurt een slaapkamer onder en gaat relaties aan met andere vrouwen. Het ontgaat Christina volledig. Verslaafd aan de medicijnen blijft ze, geïsoleerd van de buitenwereld, bijna tien jaar binnen.

  Verhalen

  Aandacht en medelijden wint Drisca door verhalen te vertellen die wel op de waarheid berusten, maar niet op Drisca zelf van toepassing zijn. Ze zou kinderen hebben verloren, kanker hebben, misbruikt zijn in haar jeugd. Stuk voor stuk verhalen die veel indruk maken op mensen in haar omgeving, maar in werkelijkheid niet haar zijn overkomen maar naaste familieleden. Op een gegeven moment vertelt ze zelfs dat Christina is overleden en incasseert ze in een buurtkroeg daarvoor geld voor een rouwkrans. Christina is helemaal niet dood, maar ligt nog steeds versuft in bed.

  Schuld

  Pas in 2007 komt een einde aan het verblijf van Drisca in het huis van Christina. Als huisgenote Anja en ex-vriendin Jet (beiden ook gedupeerd) de brievenbus openen en overspoeld worden door deurwaardersbrieven. Drisca heeft jaren lang bijna niks voor Christina betaald. Verschillende producten zijn op naam van Christina besteld, er is een enorme achterstand op de huur, gas, water en licht. Christina kickt af van de medicijnen en komt tot de ontdekking dat ze een schuld heeft openstaan van 24.000 euro, door de rente loopt dit op tot 33.000 euro. Behalve de financiële schade heeft Christina nog een flinke schade opgelopen: ze miste bijna tien jaar van haar leven. En daarmee bijvoorbeeld de invoering van de euro en de ontwikkeling van internet. Daarbij ontmoette ze op straat mensen die dachten dat ze al overleden was. Drisca is dan inmiddels al van het toneel verdwenen. Zij is bij een nieuwe vriendin ingetrokken in Den Haag.

  Trouwen

  Het is dan inmiddels 2007. Drisca heeft een nieuwe liefde gevonden in Esmeralda. De liefde is zo sterk dat de twee al snel willen gaan trouwen. Het leven zou voor beiden een mooie wending krijgen. Drisca wacht namelijk nog op een erfenis van zo’n dertig miljoen. Ruimschoots genoeg om de prachtige woonboerderij van Jan en Marcel in Wateringen te kunnen kopen. De verliefde dames doen snel zaken, ze kopen het huis. Het enige probleem is dat de erfenis pas over een paar maanden binnenkomt. Geen probleem voor Jan en Marcel, die willen gaan wonen op Gran Canaria. Bij een notaris wordt een koopcontract getekend. Jan en Marcel kopen vast een appartement in Voorschoten om in ieder geval in Nederland een onderkomen te hebben. Alles lijkt in kannen en kruiken. Drisca en Esmeralda komen wekelijks over de vloer in Wateringen 'om te wennen'. Een soort vriendschap ontstaat, waarbij Drisca indruk maakt met verhalen over verloren kinderen, oud geld in de familie en misbruik in haar jeugd. Verder viert het stel hun huwelijk in hun aanstaande huis in Wateringen, met geleend geld (als voorschot op de erfenis) van Jan en Marcel.

  Overdracht

  De overdracht van de erfenis lijkt echter moeilijk tot stand te komen. Tot driemaal toe wordt deze om allerlei redenen uitgesteld. Wanneer uiteindelijk het moment daar en zelfs bewaking is ingehuurd om de overdracht van het geld te begeleiden, blijkt er weer geen overdracht. Jan en Marcel zitten tot op de dag van vandaag met twee huizen in Nederland en hebben hun droom om op Gran Canaria te wonen moeten uitstellen. Wel krijgen ze nog, tot tweemaal toe, een brief onder ogen van de advocaat die de erfenis moet begeleiden. Deze blijkt niet te bestaan. Drisca heeft het hele sprookje verzonnen…

 • Ook interessant