Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Digitale dieven

  Digitale dieven

  Bijna alle criminaliteit wordt digitaal. De zakkenrollers van vroeger beroven je nu op internet. Opgelicht?! Cybercrime laat verschillende online oplichtingstrucs zien. We achterhalen wie de daders zijn en gaan met de politie mee tijdens een arrestatie.

  Malafide webshops

  Al een tijd zijn ze ons een doorn in het oog: de malafide webwinkels die erg lijken op de website van bekende elektronicaketens. Bendes maken steeds nieuwe websites aan, waarvan de url net een andere naam heeft dan de officiële site. De website lijkt echt, maar is nep. Je plaatst een bestelling, maakt geld over, maar je krijgt de bestelde spullen nooit geleverd. En als je erachter komt, is de website alweer uit de lucht.

  TIP: Vaak word je naar malafide webwinkels gelokt via handelsplatforms als Marktplaats of Facebook. Als je zeker wilt zijn dat je op de echte website van bijvoorbeeld BCC kijkt, voer dan 'BCC' in op Google. De echte BCC staat dan bovenaan of in ieder geval hoog in de resultaten. Een nepsite zal niet op de eerste pagina te vinden zijn van Google. Op de site van Opgelicht?! vind je verder regelmatig alerts waarmee we waarschuwen voor nepsites.

  Screenshotfraude

  We hebben er al eerder voor gewaarschuwd, maar het blijft oppassen: ticketverkoop via marktplaats. Een bende licht mensen op en misbruikt vervolgens ook nog hun identiteit om met de oplichting door te gaan. Als je een concertkaartje wilt kopen en er wordt om je identiteitsbewijs gevraagd, stuur deze dan niet zomaar op. Voor je het weet wordt jouw naam misbruikt om anderen op te lichten.

  • TIP 1: Stuur nooit je identiteitsbewijs op voor een marktplaats-transactie. De ander heeft die niet nodig om zaken met je te doen.
  • TIP 2: Stuurt iemand je een screenshot van zijn bankrekening om aan te tonen dat de betaling is gedaan? Vertrouw het niet. Dit is makkelijk te vervalsen en kan dus nep zijn. Wacht tot je het geld echt op je rekening hebt staan.
  • Tip 3: Gebruik de check-functie van de politie. Zie het filmpje hieronder.
  youtu.be/O8uz300rVOA
 • Ook interessant