Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De Witgoed Expert

  De Witgoed Expert

  Paniek! Je vaatwasser doet het niet meer of geeft een foutmelding. Dat moet zo snel mogelijk worden opgelost. Wanneer je via internet naar de snelste en goedkoopste reparateur zoekt, kom je via verschillende websites uit bij de Witgoed Expert of de Witgoed Deskundige. Slechts 69 euro voorrijkosten, inclusief het eerste half uur arbeid. Dat klinkt goed.

  Als de reparateur eenmaal op de stoep staat, blijkt dat er geen grondige diagnose van het probleem plaatsvindt. In bijna alle gevallen van de klanten die Opgelicht?! spreekt, blijken de reparateurs niet veel verstand van zaken te hebben. Ze schroeven een duur onderdeel uit het apparaat en nemen het mee voor reparatie elders. Opgelicht?! spreekt verschillende klanten waarbij bijvoorbeeld de motor uit de wasmachine wordt gehaald en nooit meer terugkomt. In een aantal gevallen wordt zelfs het hele apparaat meegenomen om nooit meer teruggebracht te worden. Als men contact opneemt met het bedrijf wordt de boot afgehouden.

  Tweedehands

  Wanneer de reparateur wel terugkomt, is dat meestal met een tweedehands onderdeel, terwijl klanten voor een nieuw onderdeel betalen. Marcel betaalde 100 euro voor een nieuwe wasmachinedeur omdat het handgreepje afgebroken was. Het greepje zou niet los te installeren zijn. Hij kreeg een vuile bekraste tweedehands deur geleverd. Marcel neemt het heft in eigen handen en bestelt zelf voor 14 euro een handgreepje. Klagen heeft geen zin, zijn geld krijgt hij niet terug.

  ‘Reparatie’

  Ineke zit een maand zonder wasmachine omdat haar motor kapot zou zijn. Bij een tweede diagnose ontdekt een reparateur een doorgebrand draadje. Na ‘reparatie’ maakt de wasmachine een hels kabaal en ziet Ineke precies dezelfde foutmelding. Ze vermoedt dat haar oude defecte motor opnieuw in haar apparaat is geplaatst. Ze is 120 euro armer. Maaike krijgt ook een tweedehands motor die voor nieuw moet doorgaan. Ze gaat op onderzoek uit. Een reparateur vertelt haar dat ze bewust moeten liegen van hun baas. Ze moeten altijd het duurste onderdeel aanwijzen bij de diagnose. Daarna is de opdracht om het apparaat mee te nemen voor reparatie. Als dat niet lukt, nemen ze het duurste onderdeel mee. Ze vervangen het onderdeel met een tweedehands exemplaar dat geen lang leven beschoren is. In het slechtste geval betaal je voor een compleet ander apparaat dat ook tweedehands blijkt te zijn. Dezelfde werkwijze zien we terug in klachten over de ‘Molen Snel Service’, een voormalig bedrijf van dezelfde eigenaar.

  Proef op de som

  Opgelicht?! neemt de proef op de som. Een bonafide bedrijf zet een goedwerkende wasmachine neer waar met opzet een stekkertje uit de motor los is gehaald. We nodigen de Witgoed Expert uit. De eigenaar van het bedrijf, Maher Farouk Aly A. komt de diagnose doen. Er volgt onmiddellijk een kletsverhaal. Hij ziet het stekkertje over het hoofd en beweert dat de printplaat van de machine stuk is. Hij wil de printplaat meenemen omdat die 24 uur lang gecontroleerd moet worden. Een bonafide witgoed monteur die de actie van achter de schermen volgt, bestempelt dit als pertinente onzin.

  Geld terug

  Als Opgelicht?! de vage diagnose in twijfel trekt, is meneer A. zich van geen kwaad bewust. Volgens hem ontstaan alle klachten omdat al zijn klanten racistisch zijn. Opgelicht?! verstrekt het bedrijf een lijst van alle klanten die geld terug eisen en tevergeefs contact met het bedrijf zoeken. De Witgoed Expert belooft alle schade te vergoeden. Vooralsnog heeft bijna niemand zijn geld teruggekregen.

 • Ook interessant