Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De Palmhoeve Groep, Joop van de G.

  De Palmhoeve Groep, Joop van de G.

  Het sprookje van De Palmhoeve Groep. Een investeerder komt met een idee: onder het motto “samen staan we sterk” wil hij verschillende bouw- en aan de bouw gerelateerde bedrijven onder één dak brengen. Drie zonweringsbedrijven uit Zevenaar en omgeving zijn als eerste aan de beurt. Joop van de G., die benoemd is tot directeur van De Palmhoeve Groep, lijkt echter hele andere plannen te hebben.

  Wiljan Scheers runt samen met zijn dochter Ilse een bedrijf in rolluiken en zonwering. Hij zou aan het werk moeten zijn. Maar alles is leeg en Scheers mag zijn eigen pand niet in waar zijn bankpassen, contracten, boekhouding, machines etc. staan, want de Palmhoeve Groep huurt zijn pand. De huur betaalt directeur Joop van de G. echter niet.

  Ook het ooit bloeiende bedrijf in zonwering van Jan en Tonnie Wichhart. Nu is de productiehal verlaten, de showroom leeg en zijn Tonnie en Jan geknakt.

  En Ben Balk. Hij  heeft zijn zonweringsbedrijf nog, maar veel scheelde het niet. De strijd die hij voerde om zijn bedrijf te behouden, is hem niet in de koude kleren gaan zitten en het is nog maar de vraag of hij het gaat redden. De Palmhoeve Groep heeft hem alleen maar verder in de schulden gebracht.

  Tranen, emotie, woede. Deze mensen zijn alles kwijt. Ze hadden een bedrijf in zonwering, maar twee van de drie ondernemers hebben nu helemaal niets meer. De man die ze hiervoor verantwoordelijk houden is: Joop van de G., directeur van De Palmhoeve Groep. Een bv die in 2009 wordt opgericht. Onder de paraplu van De Palmhoeve Groep wordt drie ondernemers een mooie toekomst voorgespiegeld door Joop.

  Het bedrijf van Ben Balk in Zevenaar zal als eerste onder de Palmhoeve paraplu worden gebracht.

  Balk zegt dat De Palmhoeve Groep –bij monde van Joop van de G.- belooft de vaste lasten te betalen. Alles moet nog op papier gezet worden, maar Balk gelooft erin. In het begin gaat het ook goed. Dan mag Balk er niet meer in. ’s Nachts worden de voorraden, computers, busjes en een deel van zijn gereedschap weg gehaald. Van de beloofde 120 duizend euro ontvangt Balk geen cent.

  Joop de van G. is klaar met Balk. Op naar een nieuw slachtoffer. Dat is Scheers Rolluiken uit Gendt. Het bedrijf, gerund door vader Wiljan en dochter Ilse Scheers, zit in zwaar weer. Het is deels failliet. Joop presenteert zich als redder in nood.

  Wiljan machtigt Joop om al zijn bankzaken te doen. Samen met zijn dochter treedt hij bij Joop in dienst. Joop heeft de dagelijkse leiding, maar Wiljan blijft eigenaar van de Holding die niet failliet is. Daarin zitten de inventaris, de busjes en het bedrijfspand in Gendt. Zodra Joop de touwtjes in handen heeft, bestelt hij allerlei spullen.

  Naast Scheers Rolluiken laat Joop van de G. ook zijn oog vallen op het familiebedrijf van Wichhart. Ook zij doen in zonwering en rolluiken, maar dan in Zevenaar. Het stel wil het rustiger aan doen en zoekt een koper. Een buitenkansje voor Joop.

  Op 1 augustus 2011 wordt de hagelnieuwe Palmhoeve showroom feestelijk geopend. Joop is er ook. Hij heeft  voor tienduizenden euro’s laten verbouwen en nieuwe apparatuur en computers laten komen. Vader en dochter Scheers verwachten er veel van. Net als Jan Wichhart die nu met hen samen in Gendt werkt. Het optimisme is echter van korte duur.

  Wat blijkt? Joop betaalt leveranciers niet. Ook de salarissen worden niet betaald. De spanning stijgt. Ilse, die blijkbaar te kritisch is, wordt op non-actief gesteld. Dan ziet de familie Scheers plotseling in de krant dat hun bedrijfspand op de nominatie staat geveild te worden. Kennelijk zijn de vaste lasten niet betaald.

  Wiljan gaat verhaal halen in Gendt. Joop heeft het opnieuw voor elkaar. Hij betaalt niets en niemand, werkt daarna Ilse en Wiljan eruit en eigent zich de complete inventaris en het wagenpark toe. Als de bank het hele verhaal hoort, grijpen ze in en wordt de veiling afgeblazen.

  De Wichharts ontbinden de overeenkomst. Jan keert terug naar Zevenaar. Hij denkt samen zijn vrouw het familiebedrijf weer in ere te kunnen herstellen. Maar dat valt tegen. Enorme schulden die niet meer te betalen zijn. Niets heeft de Palmhoeve betaald. Er rest Jan en Tonnie niets anders dan faillissement aanvragen.

  Wie is deze Joop van de G.? Wij ontdekken dat hij de afgelopen jaren vaker van zich heeft doen spreken.

  Johannes Marinus van de G. wordt op 1 augustus 1956 geboren in Nijmegen. Joop presenteert zich aan de buitenwereld als ingenieur. We komen van de G. voor het eerst in 2004 tegen. Hij is dan door de gemeente  Houten ingehuurd en begeleidt de aanleg van verlichting op de rondweg.

  Joop presenteert zich graag als redder in nood, zo zagen we al. Rinus van Ewijk en zijn vrouw Jacobien leren Joop in 2007 kennen nadat Rinus invalide wordt. Hij is beheerder van de begraafplaats in Houten en raakt van het ene op het andere moment gedeeltelijk verlamd tijdens zijn werk.

  Joop van de G., toont zich een meelevende collega. Hij heeft bouwkundige kennis en belooft de aanpassingen aan het woonhuis van Rinus te gaan regelen. Hij komt met verschillende aannemers. Rinus moet de facturen eerst aan Joop betalen. Die het geld belooft door te storten naar de  aannemers, maar dat doet hij nou net niet. Hierdoor moeten Rinus en Jacobien nogmaals 18.000 euro betalen aan de aannemers.

  Joop heeft in die tijd een eigen bedrijf. De BBJ Group. Dat gaat failliet in 2007 met een schuld van 124.000 euro. De curator schrijft dat hij niets kan verhalen op Joop, want die zit in de gevangenis in Canada. Joop zou met valse cheques betaald hebben. Hij komt na 8 maanden vrij en keert terug naar Europa.

  Joop is gek van autoracen. Hij komt in contact met de Deense autocoureur Thomas Serwin.  Joop wil Serwin gaan sponsoren. Het zouden zijn enige inkomsten zijn. Maar de beloofde 750.000 euro die in het getekende contract staan blijven uit… geen geld voor Serwin. Serwins race carrière wordt de grond in geboord. Het heeft een enorme impact op de Deen. Hij krijgt een zenuwinzinking en zijn huwelijk loopt hierdoor stuk.

  Dan gaat Joop werken bij een wegenbouwbedrijf. We spreken het bedrijf, maar mogen de naam niet noemen. Een woordvoerder meldt dat Joop in maart 2011 ontslagen wordt omdat hij de relatie met klanten zou ondermijnen. Het bedrijf zegt door Joop 4 ton schade te lijden.

  Na het wegenbouwbedrijf volgt De Palmhoeve Groep. Het bedrijf wordt in 2009 opgericht door de Zevenaarse investeerder André Jansen. Die stelt in maart 2011 Joop van de G. aan als directeur.  Van een uitgebreid antecedentenonderzoek lijkt geen sprake, zo blijkt als we navraag doen bij Jansen.

  Nadat de Palmhoeve Groep het pand van WIljan Scheers betrekt, gaat de boel meteen op de schop. Joop haalt de bezem erdoor. Hij laat alle automatisering vervangen. Jimmy Roelofsen, Bonsai Automatiseringen, krijgt de klus, maar blijft met een onbetaalde rekening van 30.000 euro zitten. Ook particulieren die een zonwering bestellen bij de Palmhoeve zijn gedupeerd. Ze moeten een aanbetaling doen, maar krijgen vervolgens niets geleverd en met Joop van de G. lijkt geen contact meer te krijgen…

  Ook Marc Stielstra, BTN Beveiliging, wordt ingehuurd om het pand in Gendt van allerlei camera’s te voorzien, maar ook hij wordt niet betaald.

  Roelofsen en Stielstra zijn slechts twee gevallen op een lange lijst gedupeerde bedrijven. Het zijn er voor zover wij hebben kunnen nagaan dertig.

  Als wij Joop van de G. bellen krijgen we ook geen contact, dus besluiten we hem op te zoeken. We spreken hem aan op straat, maar wat blijkt, Joop is opeens niet meer zo spraakzaam. Hij zegt het “te gaan regelen”.  Het lijkt erop dat Joop van de G. nu de bezigheden van de Palmhoeve Groep BV aan het onderbrengen is bij de JB Iris Groep, een andere BV van hem.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant