Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De fantast Edwin R.

  De fantast Edwin R.

  Hij is 49 jaar en naar eigen zeggen een succesvol ondernemer, met wel zestig bedrijven. De fantast Edwin R. heeft mooie plannen en maakt van zichzelf een soort bank. Mensen die niet bij een bank terecht kunnen om geld te lenen, kunnen naar hem. Dit noemt hij de bevoorschottingsconstructie. Het startkapitaal haalt hij op bij familie en vrienden.

  Bevoorschottingsplan

  Esther Meurs leert Edwin kennen in 2004. Al in 2005 spoort hij haar aan een VOF te beginnen, samen met haar broer. Dit zou voor iedereen fiscaal voordeel opleveren. Feitelijk bestuurder van de VOF is Edwin, maar op papier zijn Esther en haar broer verantwoordelijk. Volgens Edwin zijn er geen risico’s, maar in werkelijkheid zijn deze enorm. Edwin komt met het bevoorschottingsplan. Hij wil geld lenen aan mensen die niet bij de bank terecht kunnen. Het plan is werkelijk op niets gebaseerd, maar het lukt R. wel familie en vrienden te overtuigen in het bedrijf te investeren. En fors ook. 

  Zwart klusje

  Edwin weet een som van 483 duizend euro op zijn rekening gestort te krijgen. Familie, vrienden en vriendinnen: iedereen doet mee. Tot het moment dat zijn vrouw argwaan krijgt. Samen met anderen vraagt ze om tekst en uitleg aan Edwin en filmt dat met haar mobiele telefoon. Edwin bekent dan óók dat hij nog samenleeft met een andere vrouw. Tegen Esther zegt hij dat hij een zwart klusje heeft bij IKEA Hellevoetsluis en dat hij ‘s nachts moet werken. Maar in werkelijkheid woont zijn vriendin Anita in Hellevoetsluis. Via een chatsite komen ze 2,5 jaar geleden met elkaar in contact. Anita weet tot voor kort niet van het bestaan van Esther. Esther weet op haar beurt niet dat Edwin al langer dan een jaar samenwoont met Anita.

  Emotionele en financiële schade

  Op 31 oktober 2015 wordt Edwin ontmaskerd. Alle gedupeerden hebben zich verzameld in het huis van Esther. Ook Anita komt die dag naar het huis. Ze weet alleen niet dat ze daar alle gedupeerden zal treffen. Ook komt ze oog in oog te staan met zijn vrouw Esther. Naast de emotionele schade is Anita ook financieel gedupeerd door de man die ze blindelings vertrouwde. Zestienduizend euro moet ze afbetalen.

  Alle slachtoffers zijn diezelfde dag in oktober samen met Edwin naar het politiebureau gegaan. Daar hebben ze verklaard dat Edwin hen heeft opgelicht en Edwin heeft alles toegegeven. Vervolgens zijn er afspraken gemaakt om aangiftes op te nemen. Aansluitend is het hele gezelschap terug naar Esthers appartement gegaan. Daar heeft Edwin nog een broodje meegekregen voor onderweg en is op straat gezet.

  Leugens

  Als Opgelicht?! Edwin R. aanspreekt bij de daklozenopvang geeft hij alles toe. Hij zegt onder behandeling te zijn bij psychologen. Daarnaast vertelt hij dat het allemaal niet zijn bedoeling was en dat hij de ene leugen met de andere moest staven. Dat hij een onderneming heeft gehad waarin hij geen omzet genereerde. Dat hij toch moest leven en dat kost geld. Kortom: Edwin heeft door de jaren heen al het geld opgemaakt aan het leven. In totaal 483.000 euro..

 • Ook interessant