Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • DC Solar

  DC Solar

  Geld besparen door zonnepanelen op uw dak te leggen. Een grote investering, maar dit verdient u als het goed is binnen een paar jaar weer terug. Er zijn landelijk veel aanbieders. Via internet of via bemiddelingssites is de beste offerte zo gevonden. Maar is dat ook het beste bedrijf?

  Half september komen bij de redactie van Opgelicht?! de eerste klachten binnen over DC Solar uit Utrecht. In de zomermaanden zijn particulieren via o.a. Solvari.nl en andere bemiddelingssites in contact met het bedrijf gekomen. Via deze sites kun je aangeven interesse in zonnepanelen te hebben. Vervolgens geeft de site jouw gegevens door aan verschillende aanbieders. Een van die bedrijven is DC Solar.

  Het bedrijf neemt telefonisch contact op om een afspraak te maken om de mogelijkheden door te spreken. De verkoper komt thuis langs, vertelt honderduit over de goede kwaliteit van de panelen. In tegenstelling tot andere bedrijven biedt DC Solar maar liefst 25 jaar garantie op alle onderdelen en hebben ze een leuke actie: in de maanden juli en augustus geven ze ook nog 500 euro korting. De professionele houding van de verkoper en de acties van het bedrijf trekt menig klant over de streep de offerte te tekenen.  De levertijd van de panelen bedraagt 6-8 weken.  Volgens de leveringsvoorwaarden dient er na het tekenen van de offerte 50% van de totaalsom aanbetaald te worden, vaak een paar duizend euro.

  Na de eerste betaling wordt er door DC Solar een bezoek van hun technisch specialist Jan T. ingepland. Hij komt bij de klanten thuis om de installatiemogelijkheden te bespreken. Na zijn bezoek dient er volgens diezelfde leveringsvoorwaarden weer betaald te worden, ditmaal 40%. DC Solar heeft nog geen zonnepaneel geleverd, maar heeft al wel 90% van de totaalsom binnen. Het vertrouwen dat de werknemers van DC Solar wekken, maakt dat mensen zonder argwaan het geld overmaken.  Maar met dit bezoek en de gedane betalingen wordt een afspraak ingepland om de panelen te leveren en te installeren. 

  DC Solar zal vanaf half augustus installeren. Op de dag van levering wachten klachten tevergeefs op de zonnepanelen en de installateurs. DC Solar is slecht bereikbaar. Als ze dan uiteindelijk iemand te spreken krijgen, krijgen de klanten te horen dat de levering die dag niet door zal gaan. Er worden verschillende redenen opgevoerd: de vrachtwagen met panelen heeft een ongeluk gehad, leveringsproblemen van de fabrikant tot vakantie van de installateurs aan toe. DC Solar zegt het erg vervelend te vinden voor de klanten. Er wordt een nieuwe afspraak ingepland. 28 augustus 2014 zal DC Solar rond 08.00 uur komen voor de installatie. 

  28 augustus 2014

  Opnieuw wachten klanten op de monteurs van DC Solar. Wederom komt niemand opdagen. Het bedrijf is op de bekende telefoonnummers niet meer bereikbaar. Men blijkt die nacht  rond 03.45 uur twee mails van het bedrijf te hebben ontvangen. In de eerste mail wordt gemeld dat DC Solar uit zijn jasje is gegroeid en verhuisd is naar een adres in Rotterdam, Weena 92. In het andere mailtje staat dat hun leverancier wederom in gebreke is gebleven. DC Solar is daarom genoodzaakt wederom de levering af te zeggen. De klanten wordt de keuze gesteld: wachten op de levering of de aanbetalingen teruggestort krijgen op hun rekening. Bijna alle klanten kiezen voor de laatste optie. 

  Niet veel later komt er nog een mail. DC Solar is verkocht aan Hans K.. Klanten moeten daar naar hun panelen of hun geld vragen. Het bedrijfsadres, Weena 92 wordt ineens Weena 290. Op beide locaties is DC Solar niet gevestigd. Ze hebben ook nooit een aanvraag gedaan om een kantoorruimte te huren. 

  DC Solar lijkt in rook opgegaan te zijn want er is geen nieuwe bedrijfslocatie bekend. Telefoonnummers worden niet opgenomen en op e-mails wordt niet gereageerd. Klanten hebben het gevoel opgelicht te zijn. Ook de bemiddelingssites worden door klanten benaderd dat er nog geen panelen geleverd zijn. Ook bij deze sites staan de facturen nog open. Beide bedrijven krijgen nog duizenden euro’s van DC Solar. Zij hebben contactgegevens van geïnteresseerde klanten verkocht aan DC Solar. 

  Ook bij de redactie komen de klachten binnen. Er zijn inmiddels 28 particulieren bekend die zonnepanelen hebben besteld en betaald. Niemand heeft iets geleverd gekregen. Het merendeel doet aangifte.  Door deze klanten is 97.497 euro overgemaakt op de rekening van DC Solar.  Niemand komt meer in contact met het eerst zo vertrouwenwekkende bedrijf. 

  Eind september ontvangen de klanten een brief van DC Solar, ondertekend door Hans K.. Hij stelt in de brief dat DC Solar er alles aan zal doen om de vorderingen zo snel mogelijk terug te betalen. Maar hoopt op hun begrip (gezien de problemen, waar ze momenteel in verkeren) indien dit niet voor 15 oktober op hun rekening is bijgeschreven. 

  Verder staat er: Nogmaals onze excuses voor deze gang van zaken, wij nemen onze verantwoording in deze en zullen onze verplichtingen nakomen. 

  Tot op heden heeft niemand van de klanten geld op hun rekening bijgeschreven gekregen. 

  Wie is de verantwoordelijke?

  DC Solar werd op 2 mei 2014 opgericht door Rachid El K. Hij betrekt Jan T. bij zijn bedrijf en werknemers denken dat T. eigenaar is. Er worden personeelsleden aangetrokken. Uitkeringsgerechtigden gaan via de gemeente Utrecht aan de slag, met behoud van hun uitkering. DC Solar betaalt dus geen loon voor deze mensen.  Ten tijde dat El K. eigenaar is, plaatsen minstens 28 gezinnen een order.  De bedragen worden overgemaakt als El K. eigenaar is. Er ontstaan problemen binnen het bedrijf, onder andere leveringen die niet worden uitgevoerd. Per 22 augustus wordt DC Solar volgens de Kamer van Koophandel verkocht aan Hans K..  Hij is daarmee de verantwoordelijke die de panelen moet uitleveren of het geld moet terugbetalen. 

  Opgelicht?! gaat langs bij de betrokkenen van DC Solar.  We vragen Jan T. wat zijn rol is geweest bij DC Solar. Hij verklaart daar enkel als adviseur gewerkt te hebben. Hij heeft het personeel opgeleid tot zonnepaneelverkopers. Begin augustus is hij met Rachid El K. een nieuw bedrijf gestart, Top Sales Solutions. T. zegt sinds begin augustus geen betrokkenheid meer te hebben bij DC Solar. Wie dan wel degene is die aangesproken moet worden, wijst hij naar de huidige eigenaar Hans K., of de vorige eigenaar Rachid El K. 

  Als we Hans K. traceren, blijkt hij geen weet te hebben dat DC Solar op zijn naam staat. Hij verklaart aan ons nergens weet van te hebben. Hij heeft maanden geleden een oproep op internet geplaatst of iemand hem kan helpen financiële problemen op te lossen. Kort daarop is K. gebeld door de secretaresse van Rachid El K. Zij konden hem wel helpen. K. en El K. hebben meerdere afspraken gehad. El K. zegt hem niet gelijk geld te kunnen geven, maar K. kan El K. wel met iets helpen. El K. zegt problemen met de Belastingdienst te hebben en wil zijn bedrijf graag tijdelijk op andermans naam zetten, zodat hij die problemen op kan lossen. K. wordt daarmee tijdelijk de directeur op papier. Hij zal hiervoor zijn benodigde 1200 euro krijgen. Na een maand zal het bedrijf weer van zijn naam afgehaald worden. El K. komt betrouwbaar over, dus K. besluit het te doen. 

  Hij gaat samen met El K. naar de Kamer van Koophandel en de bank. Alles komt op naam van K. te staan. Voor zijn eerste hulp ontvangt K. 400 euro. 

  Een paar dagen later wordt er op verzoek van El K. nog een bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, Energy Comfort Solar. Dit bedrijf neemt El K. 20 dagen later weer over. 

  K. is in de veronderstelling dat hij uitgeschreven is als eigenaar want hij heeft er van de Kamer van Koophandel een bevestiging van gehad. Maar hij is uitgeschreven als bestuurder van Energy Comfort Solar. Hij is nog steeds bestuurder van DC Solar. En daarmee dus ook verantwoordelijk voor de vorderingen die klanten op het bedrijf hebben. 

  K. blijkt dus katvanger te zijn. De mails en brieven die onder zijn naam zijn verstuurd, komen niet van zijn hand. Het beloofde geld heeft hij nimmer ontvangen. 

  Met deze wetenschap gaan we naar de eerste eigenaar, Rachid El K.. Als we hem aanspreken, reageert hij agressief. Hij wil ons zonder camera te woord staan, maar inhoudelijk gaat hij nergens op in.  Na deze opname heeft hij zich bij de redactie gemeld. Hij geeft via zijn advocaat een reactie op ons onderzoek.

  Verklaring Rachid El K.

  Rachid El K. bevestigt dat hij DC Solar op 2 mei 2014 heeft opgericht. Het bedrijf was gevestigd op de Zonnebaan in Utrecht. Jan T. was als adviseur verkoper en later als begeleider van de adviseurs in dienst. Hoeveel orders DC Solar verkocht heeft, kan hij zich niet meer exact herinneren. De vertraging van levering zonnepanelen zou met name veroorzaakt door het feit dat DC Solar de zonnepanelen om bedrijfseconomische redenen in het groot wilde inkopen en er in het buitenland problemen zijn ontstaan m.b.t. de levering.  El K. heeft DC Solar aan de heer K. verkocht. Na 22 augustus zegt El K. geen enkele bemoeienis (meer) te hebben gehad met DC Solar. Hij zegt het klantenbestand en de administratie overgedragen te hebben. Waar de huidige eigenaar het bedrijf naartoe verhuisd is, is El K. onbekend. De heer K. zal volgens Rachid El K. duidelijkheid moeten verschaffen hoe de ontstane problemen zullen moeten worden opgelost. 

  Onderzoek politie

  De politie Utrecht heeft de zaak inmiddels in onderzoek genomen. Ze roept iedereen op die ook zonnepanelen hebben besteld bij DC Solar aangifte te doen. Dit kan bij uw plaatselijke  politiebureau. U dient de politie vervolgens te vragen uw aangifte naar Utrecht door te sturen.  

  Heeft u ook zaken gedaan met DC Solar? Dan komt de redactie graag met u in contact.

 • Ook interessant