Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • David C.

  David C.

  Een ideële stichting waar mensen met een psychische of lichamelijke beperking therapie krijgen met paarden. Dat was het idee achter de Amidahoeve. Initiatiefnemer van het project is David C., maar hij heeft een opmerkelijk verleden.

  In 1993 start David C. zijn eerste bedrijf, Aarnshof Party Organisatie. Al na twee jaar vraagt het personeel het faillissement aan omdat ze geen salaris ontvangen. Voor C. betekent dit ook een persoonlijk faillissement. Tot op heden, 15 jaar later, is dit faillissement nog niet afgerond. De curator, die we tijdens ons onderzoek speken, is van mening dat het gevaarlijk is dat C. weer vrij kan handelen zodra het faillissement is opgeheven.

  Maximale zelfingenomenheid

  In de periode na het faillissement weet C. zich goederen en diensten toe te eigenen door zich voor te doen als arts. In 1998 wordt hij veroordeeld voor ‘oplichting meerdere malen gepleegd’. Hij krijgt 15 maanden cel opgelegd waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. In het vonnis wordt een psycholoog geciteerd die C. beschrijft als iemand met maximale zelfingenomenheid. De kans op herhaling wordt groot geacht.

  Veroordeling

  Het duurt niet lang voor het inderdaad weer mis gaat. Nog binnen zijn proeftijd verduistert C. als baliemedewerker bij zijn werkgever ruim 32.000 gulden aan contanten en ruim 130.000 gulden aan goederen. Opnieuw volgt een veroordeling: 30 maanden celstraf voor ‘verduistering en oplichting meerdere malen gepleegd’. De rechtbank vindt het bovendien zeer verwerpelijk dat C. bij al zijn transacties verzwijgt dat hij failliet is.

  Massena

  In 2001 komt C. vrij en vrijwel meteen start hij het bedrijf Massena B.V, dat zich richt op financiële dienstverlening. Ook dit bedrijf gaat na slechts enkele jaren failliet, met een boedeltekort van 270.000 euro. Tijdens dit faillissement verblijft C. in Thailand. Hij is daar naar eigen zeggen een succesvol zakenman. Op de Thaise televisie geeft hij hoog op over zijn seminars die gaan over voedselveiligheid.

  Persoonlijk verzorger

  In 2008 keert C. terug naar Nederland en gaat wonen in Breda. Zijn huur betaalt hij niet en het gaat niet goed met zijn gezondheid. Hij neemt een persoonlijk verzorgster en huishoudelijke hulp aan, maar ook haar salaris wordt niet betaald. De rechtbank veroordeelt C. tot betaling van de medewerkster, maar tot op dit moment heeft zij geen salaris ontvangen.

  Amidahoeve

  In het voorjaar van 2010 start C. Amidahoeve in Baarle-Nassau. Een ideële stichting waar mensen met een psychische of lichamelijke beperking therapie krijgen met paarden. De medewerkers en vrijwilligers van de Amidahoeve gaan enthousiast van start, maar al snel ontstaan er onderling vermoedens rondom de persoon C.. Het personeel ontvangt geen salaris, leveranciers worden niet betaald en de verhuurder ontvangt geen huur. C. kan geen eenduidig antwoord geven op de vragen die de medewerkers hem hierover stellen. Hij wordt niet meer vertrouwd. En daarmee is ook het meest recente project van C. geen lang leven beschoren.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant