Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cornelis H.

  Cornelis H.

  Eind maart 2009 komt de Groningse Stichting Muziekklassiek! via een artikel in het Dagblad van het Noorden in opspraak. De Stichting organiseert concerten in kleine kring. Klassieke concerten komen meestal voort uit particuliere initiatieven. Contracten worden vaak mondeling met musici gesloten. Vertrouwen is het sleutelwoord.

  Gerenommeerde musici zoals Emmy Verhey, Paolo Giacometti en Klara Wurtz traden eerder op uitnodiging van de stichting op. Ze wachten nog steeds op het grootste deel van hun verdiensten. Impressario Ingrid Visser ging vorig jaar een samenwerking aan met de Stichting Muziekklassiek, maar die wordt al snel weer verbroken. 

  Slecht weer

  Het rommelt al langer binnen de ruim 2 jaar oude Groningse Stichting. De 82-jarige Cora Visser is op papier verantwoordelijk. Maar de drijvende kracht is de 59-jarige Cornelis H. die actief is als programmeur. Een bestuurslid stapte in het verleden al op.

  Nep-mail

  Tijdens ons onderzoek naar de Stichting krijgen we plotseling mail ondertekend door Cora Visser. In die mails krijgt Ingrid Visser de schuld van alles. We bellen Cora Visser op en vragen om uitleg. Haar reactie is verrassend. Zij heeft ons nooit gemaild, maar denkt dat Cornelis H. haar naam weer eens misbruikt.

  Op het internet wordt H. getypeerd als ‘een verwaande kwast’ die in het verleden de Stadsschouwburg Groningen is uitgezet omdat hij de acteurs ‘verwensingen’ toeriep.

  Hatemails

  Schrijver Coen Peppelenbos ontvangt al jarenlang hatemails van H. Frans Zwarts is Rector Magnificus van de rijksuniversiteit Groningen en lid van het comité van aanbeveling van de stichting. Als Zwarts hoort over de hatemails stapt hij direct op.

  Strafblad

  Maar H.’s praktijken blijven niet beperkt tot ‘digitaal gepest’. Hij heeft een flink strafblad. In het verleden werd H. al eens door de politie aangehouden en verhoord wegens valsheid in geschrifte, oplichting, diefstal, mishandeling en bedreiging. Ook Ingrid Visser stapt naar de politie. In april dit jaar doet zij aangifte van bedreiging.

  Onbetaalde rekeningen

  Ingrid stopt prive-geld in de Stichting om een aantal herdenkingsconcerten op te zetten. Maar dat geld ziet ze niet meer terug. Ook vroeger betaalde H. zijn rekeningen niet. Eind jaren tachtig is de Russiche pianist Wladimir Tropp te gast bij Gerben Makkes van der Deijl, oud-conservatorium docent. Tropp treedt op tijdens een door H. georganiseerd concert, maar hij ontvangt geen geld.

  Een aantal jaar later komen de mannen elkaar opnieuw tegen. Begin jaren ‘90 organiseert H. een driedaags ‘Glenn Gould festival’, ter ere van de legendarische Canadese pianist. De internationale gasten krijgen niet betaald.

  Flop

  Mark Doorn werkt een jaar geleden als programmeur voor het Amsterdamse Bethanienklooster. Hij komt in contact met H. die als manager van pianist Jeremy Menuhin een concert in Amsterdam wil organiseren. Als blijkt dat de kaartverkoop niet loopt trekt H. de stekker uit het concert. Mark Doorn heeft echter de publiciteit al op gang gebracht en zit met de gebakken peren.

  Mark Doorn en Ingrid Visser kennen elkaar niet persoonlijk maar komen via H. meer over elkaar te weten; H. maakt Visser zwart tegenover Doorn en andersom.

  Ontknoping...

  Waarom worden artiesten niet betaald? En hoe zit het nou met die mailtjes die uit Cora’s naam naar onze redactie worden gestuurd? We reizen af naar Groningen om Cornelis H. de gelegenheid te geven om zijn kant van het verhaal te doen.

 • Ook interessant