Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cor B., nep-patiënt

  Cor B., nep-patiënt

  Cor B. is een charmeur op leeftijd. Al jaren misleidt hij vrouwen door ze een gouden toekomst te beloven. Hij gaat een liefdesrelatie met ze aan, waarna hij dure huizen en auto's koopt en hun bankrekening leegrooft om er dan vandoor te gaan. Opgelicht?! ontvangt sinds 2003 al klachten van bedrogen vrouwen. Na vijf jaar speuren lukt het ons eindelijk om hem te vinden.

  Aliassen

  Cor B. gebruikt de aliassen Pieter B., Pieter Raaymakers en Roel van Zitteren. Hij heeft geen vaste woon of verblijfplaats en zelfs geen sofinummer. Ook zonder bankrekening of huis weet hij altijd een comfortabel logeeradres te regelen bij nietsvermoedende vrouwen.

  Datingsites

  Cor B. legt contact met dames via datingsites op internet. Daarnaast zoekt hij naar prooien in de revalidatiecentra van ziekenhuizen. Vooral oudere weduwen die net een ziekte achter de rug hebben, blijken ontvankelijk te zijn voor B.'s avances. Hij verleidt vrouwen telkens met hetzelfde verhaal. Hij beweert een directeur te zijn van een bedrijf in medische apparatuur. Of een rijke zakenman in dienst van Philips. Hij weet zich te verzekeren van een logeeradres door te beweren dat zijn villa net verkocht is of verbouwd wordt

  Lege bankrekeningen

  Hij belooft de vrouwen vakanties en verzint allerlei smoezen voor zijn gebrek aan geld. Als de vrouwen zich na verloop van tijd afvragen of Cor B. werkelijk miljonair is, neemt hij zijn slachtoffers mee naar een makelaar of autodealer. Daar bestelt hij er lustig op los. Maar bij levering van de auto of het huis blijkt dat B. niets betaald heeft. De vrouwen -die meestal ook tekenen voor het koopcontract- blijven achter met torenhoge annuleringskosten. Als de aap uit de mouw komt, vertrekt B. met de noorderzon. Later blijkt dan dat hij in veel gevallen de bankpassen van zijn slachtoffers heeft gestolen en ook hun pincode heeft afgekeken. De vrouwen blijven achter met een lege bankrekening en gepeperde rekeningen.

  Ziekenhuisopname onder valse voorwendselen

  Als het Cor B. te heet onder de voeten wordt, meldt hij zich bij een ziekenhuis. Hij veinst een ernstige attaque, zoals een hersenbloeding.  Daar komt hij mee weg omdat hij er in het verleden één heeft gehad. En dat blijft zichtbaar tijdens een onderzoek. Bovendien mankeert B. werkelijk iets. Hij heeft slechte nieren en draagt een stoma. Maar daar hoeft hij niet doorlopend voor verpleegd te worden. Met verschillende smoezen weet hij artsen te overtuigen van de noodzaak tot opname. Hij gebruikt een vals adres en ziektepolisnummer. Als Cor B. genezen wordt verklaard, meldt hij zich nog dezelfde dag bij een ander ziekenhuis met hetzelfde verhaal. Tijdens een gratis verblijf in 'hotel' ziekenhuis zoekt hij naar een nieuw slachtoffer op de revalidatie-afdeling en via internet.

  Zwerver

  Cor B. is in feite een zwerver die niet meer bezit dan de kleding aan zijn lijf. Zijn familie heeft al jaren geen contact meer met hem. Het is bijna onmogelijk om hem op te sporen, omdat Cor bij geen enkele instantie staat ingeschreven. Toch komt Opgelicht?! in de loop der jaren achter verschillende feiten.

  Feiten

  In 2005 wordt Cor B. door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld wegens 7 oplichtingszaken, waarvoor hij 11 maanden celstraf krijgt. Direct na zijn vrijlating duikt hij onder en is opnieuw ontraceerbaar. Via voormalige slachtoffers krijgt de redactie van Opgelicht?! oude eigendommen van B. in handen. Zoals een laptop en agenda, waarin te zien is op welke websites Cor B. actief is en welke valse namen hij gebruikt.

  Achter het net

  Toch vissen de verslaggevers van Opgelicht?! steeds weer achter het net. Soms weet hij een paar uur voor onze komst te ontsnappen aan de cameralens.  Tot een vrouw uit Dongen contact met ons opneemt. Zij laat B. één nacht bij haar logeren als ze via deze website ontdekt dat hij een duister verleden heeft. Cor B. vlucht opnieuw. Opgelicht?! vermoedt dat hij zich in de buurt van het Brabantse Dongen heeft laten opnemen in een ziekenhuis. Uiteindelijk vinden we hem in een hospitaal in Eindhoven. Opgelicht?! schakelt onmiddellijk de politie in.

  In maart 2008 wordt Cor B. veroordeeld tot zes maanden cel, die hij uitzit in een Tilburgse gevangenis.

  Maar B. gaat na zijn straf onmiddellijk door op oude voet. Direct na zijn vrijlaten checkt hij in bij het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg met een “herseninfarct”.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant