Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Christelijke beleggers NCI/SDI

  Christelijke beleggers NCI/SDI

  Op 13 november 2007 besteedde opgelicht aandacht aan de grootschalige investeringsfraude rondom de Zweeds-Nederlandse beleggingstandem NCI/SDI. De afgelopen jaren hebben veelal Evangelische Christenen voor miljoenen euro's in deze twee fondsen belegd in de veronderstelling daarmee niet alleen een eigen inkomen te garanderen, maar tevens geld te doneren aan het zendingswerk.

  Rusthuis voor overspannen zendelingen

  Onder de gedupeerden bevinden zich naast Amerikanen, Britten en Zwitsers, ook een grote groep Nederlanders. Zij werden de afgelopen jaren benaderd om te investeren tijdens hun verblijf in een rusthuis voor overspannen zendelingen op de Frans-Zwitserse grens. In de uitzending van vanavond vertelt het Nederlandse echtpaar Jan en Henny Pauw hoe zijn door directeur Erik Spruyt werden overgehaald hun vermogen in het fonds te storten.

  Geheime handel

  Spruyt, een zeer bekende figuur binnen de zendingsgemeenschap lijkt vooral actief te zijn geweest op het gebied van werving en selectie. Aan het hoofd van Nordic Capital Investments staat namelijk de Zweed Kristian Westergard, een oude bekende van Spruyt uit de tijd dat zij beide bestuursfuncties vervulden voor de zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht en in het Zwitserse Lausanne. NCI claimt toegang te hebben tot een 'geheime handel' in zgn. 'Prime Bank Debenture Instruments'. Een term die in de literatuur over beleggingsfraudes regelrecht naar de prullenmand wordt verwezen. Westergard en Spruyt beweren toegang te hebben tot deze markt en spiegelen participanten een gegarandeerd rendement van 30% voor, waarvan 15% wordt besteed aan goede werken.

  Geld spoorloos verdwenen

  Mede om deze reden stappen een groot aantal vrienden en kennissen van Spruyt in het plan om een aantal jaren later er achter te komen dat de gelden spoorloos verdwenen zijn. Westergard verschuilt zich achter een spervuur van smoezen en belooft beterschap. Spruyt trekt zich echter steeds verder terug en beweert uiteindelijk zelfs niets met NCI van doen te hebben. Wanneer Opgelicht?! Zich over de zaak buigt blijkt dat van dat argument weinig overblijft.

  Geen licentie

  Spruyt blijkt namelijk samen met voorzitter Jan Henk Hofstee in het bestuur te zitten van Stichting Dutch Investments. Deze stichting heeft de afgelopen jaren, zonder licentie van de AFM, zgn SDI-bonds uitgegeven, wederom tegen een gegarandeerd rendement van minimaal 15%. Ditmaal blijken de contracten wel degelijk te zijn ondertekend door Spruyt. Wanneer Opgelicht contact legt met de gedupeerden blijkt dat de voormalige fysiotherapeut en zijn partner het geld van de SDI-investeerders te hebben doorgestort naar het Zweedse NCI. Wanneer ook hier de betalingen stagneren wijzen ze naar Westergard als de oorzaak voor de vertraging en schudden iedere verantwoordelijkheid van zich af. Ook in de uitzending van vanavond beschrijven de beide heren onze bemoeienis als zeer storend voor de comunicatie met NCI. Experts Niko Paape en Cees Schaap hebben echter hun bedenkingen bij deze uitleg.

  Beleggingsfraude

  Beide zijn in het verleden betrokken geweest met enkele zeer grote beleggingsfraudes en leggen in de uitzending van vanavond de vinger op zere plek. Met name de rendementen en de manier waarop beide organisaties de fondsen claimen te beleggen wijzen op een klassiek geval van Ponzi-fraude. Religieuze groeperingen, zoals bijvoorbeeld de evangelische gemeenschap, zijn bij uitstek vatbaar voor dit soort zwendels. Speciaal voor deze uitzending heeft de redactie enkele kenmerken op een rijtje gezet, toegepast op de NCI-SDI-case.

  Opheldering

  De vraag is of Spruyt geweten heeft dat zijn beleggingsproduct niet deugt. Om antwoord te krijgen op die vraag reist de redactie af naar het Franse Cessy voor een gezonde dosis opheldering.

 • Ook interessant