Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Chiel van der W.

  Chiel van der W.

  De 42-jarige Chiel van der W. presenteert zich als succesvol projectontwikkelaar. Hij heeft een scala aan BV’s zoals Procee, WOON-PLAN en Bouw-Plan. Veel van zijn klanten vinden dat hij zijn BV’s beter 'Rampen-plan' had kunnen noemen.

  Procee

  Chiel van der W. is een gemoedelijke Fries. Hij woont al jaren in het hetzelfde dorp, speelt gitaar in een bandje en werkt na zijn studie Bouwkunde acht jaar als projectleider bij verschillende bedrijven. Tot zover is er niets aan de hand. Tot hij in 2006 besluit om bouwbedrijf Procee uit het Friese plaatsje Suameer over te nemen.  

  Procee timmert hard aan de weg. Het bedrijf groeit al snel van 6 naar 35 werknemers. Maar niet alle projecten verlopen vlekkeloos. In een zakenblad vertelt Chiel trots dat hij een opdracht heeft om een vakantiepark aan het Lauwersmeer te bouwen. Er moeten 175 vakantievilla’s worden geplaatst. De opdrachtgever van dit villapark ziet met lede ogen aan hoe Procee met het bouwproces omgaat. Chiel betaalt zijn werknemers laat of helemaal niet. Hij komt zijn afspraken niet na en wordt constant achter de broek aangezeten om dingen op orde te maken. Uiteindelijk worden er geen 175 villa’s gebouwd, maar slechts 15 en een hoofdgebouw.

  Eerste faillissement

  In 2009 gaat aannemersbedrijf Procee B.V. failliet, maar het faillissement is tot op de dag van vandaag nog niet afgehandeld. Van der W. laat zelden iets van zich horen bij de curator. Hij wordt door de fiscus beschuldigd van onbehoorlijk bestuur. Ondertussen staat de teller op meer dan drie miljoen euro in de min.

  Sint Annaparochie

  Een project waar veel loze beloftes gedaan worden, is het ontwikkelen van een nieuw winkelcentrum in het centrum van Sint Annaparochie. Bij dit project is de zakenpartner van Chiel niet betrokken. Voor het winkelcentrum moeten verschillende oude panden wijken, waaronder de lokaal bekende fietsenwinkel van Frans.

  De gemeente is enthousiast over de plannen, maar Van der W. moet wel zelf voor de financiering zorgen. Chiel beweert deze financiers te hebben: hij wil alle winkeliers uitkopen. De koopcontracten zijn al ondertekend. Frans en zijn vrouw, die boven de winkel wonen, hebben al een nieuwe woning aangeschaft. Het geld van Procee komt niet.

  Uiteindelijk wordt het hele project afgeblazen. Frans heeft inmiddels 40.000 euro aan kosten gemaakt als de kooptransactie niet door gaat. Ook zou hij 10% aanbetaling moeten krijgen voor de verkoop van zijn panden. Hij sleept Procee voor de rechter en wint. Procee moet een bedrag van 80.000 euro aan de fietsenmaker betalen, maar hij ontvangt nooit een cent.

  Intussen start Chiel in een razend tempo nieuwe BV’s. Voorbeelden hiervan zijn Bouw-Plan, WOON-PLAN, KEUKEN-PLAN, GROEN-PLAN, MATERIEEL-PLAN. Plannen genoeg.

  Waterrijck Burdaard

  Aan het Dokkumer Ee ligt Burdaard met ongeveer 1100 inwoners. Het dorpje fleurt op tijdens de Elfstedentocht, maar verder is er weinig te beleven voor toeristen.

  De gemeente Ferwerderadeel heeft echter grootse plannen met Burdaard. Met Europese steun wordt er een recreatiecentrum gebouwd van 4000 vierkante meter met tennisbaan en binnenzwembad. Het gebouw kost 4,3 miljoen euro. Geld om hiernaast nog een vakantiepark te ontwikkelen is er niet. De gemeente schrijft een prijsvraag uit voor projectontwikkelaars, 20 bedrijven melden zich aan. Twee daarvan zijn in de race om het project te mogen ontwikkelen. Het eerste bedrijf wil dat de gemeente ook geld inlegt. WOON-PLAN van Chiel van der W. heeft een ander idee. Hij zegt zelf financierders te kunnen vinden: dit kost de gemeente niets. Daarom valt de keuze op Chiel’s bedrijf.

  De bouw van vakantiepark Waterrijck Burdaard wordt feestelijk gestart met het slaan van de eerste paal. In totaal moeten er 54 vakantievilla’s komen. Chiel’s BV’s WOON-PLAN en Bouw-Plan nemen verschillende aannemers in de arm om de eerste negen huizen te bouwen. Er worden vijf huisjes verkocht aan eigenaren van bouwbedrijven die hopen een samenwerkingsovereenkomst te krijgen. Henk heeft een stukadoorsbedrijf en koopt samen met een collega een huisje. Hij hoopt dat hij bij alle huisjes het stukadoorwerk kan gaan doen.

  Aan Siep, de man die de funderingen heeft geleverd, belooft Chiel de andere vier fundamenten zelf te betalen. Maar het loopt helemaal niet goed. De aannemers worden niet betaald en de problemen stapelen zich op.

  Nog voordat er ook maar een steen gemetseld is, stokt de bouw compleet. Siep weigert verder te bouwen als hij geen geld krijgt. Het bedrijf dat de houtskeletten levert wil deze weer komen ophalen, omdat ze geen geld krijgen. Henk kan nog net op tijd voorkomen dat zijn huisje weer wordt afgebroken.

  Tweede en derde faillissement

  De twee BV’s vallen om. WOON-PLAN, die de infrastructuur voor de huizen moet verzorgen, heeft drie maanden voor het faillissement de naam veranderd in Waterrijck Burdaard Ontwikkeling B.V. Als dit bedrijf omvalt, is er nog geen greppel gegraven voor de elektraleidingen en rioolbuizen, maar er is wel meer dan 750.000 euro schuld.

  De gemeente roept meerdere malen Chiel en de aannemers bij elkaar om financiële duidelijkheid te krijgen. De investeerders waar Van der W. in het begin over sprak, blijken nooit in het project te zijn gestapt. Ook de nieuwe investeerder die door Chiel naar voren geschoven wordt, geeft niet thuis. Telkens vraagt de gemeente om opheldering, maar die krijgen ze niet.

  Uit een e-mail van zo’n gemeentelijk overleg blijkt dat de gemoederen hoog oplopen. De burgemeester staat op het punt om aangifte van verduistering tegen Chiel te doen. Ondertussen ligt de bouw stil. Bouw-Plan, de BV die de huizen moet plaatsten, gaat niet lang na Waterrijck Burdaard Ontwikkeling B.V. failliet. De teller staat dan op 118.000 euro in de min.

  De eigenaren van de huisjes blijven achter met onafgemaakte woningen en missen een enorme bron van inkomsten. Op dit moment bouwen ze op eigen kosten de huizen af. De gemeente legt nu de infrastructuur aan. De schade: ruim 75.000 euro.

  Reactie van Van der W.

  Chiel van der W. neemt zelf contact met ons op. In zijn mailtjes laat hij weten nooit ingebrekestellingen van boze relaties te hebben ontvangen. Hij wil alleen met ons spreken als alle gedupeerden hierbij aanwezig zijn.

  Opgelicht?! reist af het noorden van Friesland om antwoord te krijgen op de vraag waarom hij niet betaalt.

 • Ook interessant