Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Central European Movers

  Central European Movers

  Emigreren. Voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren maar toch durven ze die laatste stap niet te zetten en blijft het slechts bij dagdromen. Maar er zijn ook avonturiers die de sprong in het diepe aandurven en gaan emigreren om zo hun droom na te jagen.

  Dief van eigen portemonnee

  Bij een emigratie komt veel kijken. Niet onbelangrijk is daarbij de oude vertrouwde inboedel die wordt meeverhuisd naar het buitenland. Na diverse offertes opgevraagd te hebben valt de keuze op het international verhuisbedrijf, Central European Movers (CEM).

  De reden waarom de mensen massaal voor dit bedrijf hebben gekozen was toch met name de prijs. In sommige gevallen was het verschil met de verhuizers zo groot dat je bijna een dief van je eigen portemonnee zou zijn als je niet met CEM in zee zou gaan. Maar is goedkoop duurkoop? Na het tekenen van de overeenkomst komt het bedrijf met een mooie zwarte verhuiswagen voorgereden en pakt netjes alle spullen in. Dan rijdt de vrachtwagen van CEM de straat uit en blijkt het akelig stil...

  Nieuwe toekomst

  Zo ook voor de familie Bouts–de Graauw die met hun drie kinderen huis en haard hebben achtergelaten in Nederland om een nieuwe toekomst op te bouwen in Nieuw Zeeland. Na enkele weken acclimatiseren in hun nieuwe thuisland wachten ze vol smart op de containers met hun leven. Maar de komst van de containers blijft uit.

  Na maanden lang bellen, mailen en zoeken vinden ze dan toch een gedeelte van hun inboedel. Deels beschadigd. Maar de container met alle belangrijke papieren voor de emigratie ontbreekt en de familie keert noodgedwongen terug naar Nederland. De totale schade voor deze familie is ruim 40.000 euro.

  Dubbele betaling

  Maar het verhaal van bovenstaande familie staat niet op zichzelf. Vele mensen die in zee zijn gegaan met Central European Movers betalen forse bedragen voor hun internationale verhuizing die vervolgens niet geheel of totaal niet wordt uitgevoerd. Ook blijkt in diverse gevallen de verscheping en douanekosten niet voldaan zodat men dubbel betaalt voor de verhuizing.

  Radiostilte

  In eerste instantie is CEM nog telefonisch en per mail te bereiken. Een aantal ex-werknemers bevestigen de grote klachtenstroom binnnen het bedrijf. Gedupeerden, ex-werknemers en diverse bedrijven die voor hun geleverde diensten niet betaald zijn, wijzen allen naar de voormalig eigenaar van het bedrijf, Ab J., een 30-jarige ondernemer. Maar uit de Kamer van Koophandel gegevens blijkt dat zijn vader, Albert J., het een aantal maanden geleden heeft overgenomen. De radiostilte bij het bedrijf blijft en de zoekgeraakte containers zijn nog steeds spoorloos.

  Nachtmerrie

  Voor veel mensen staat het leven op pauze. Wat ooit was begonnen als een groot avontuur eindigt in een nachtmerrie. Ondanks het feit dat inboedels vervangen kunnen worden zit er natuurlijk ook emotionele waarde aan de spullen. Ook de totale schade voor de gedupeerden is omvangrijker dan alleen hun inboedel. 

  Op zoek

  Opgelicht?! gaat op zoek naar de vermiste containers en de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze malaise en vindt na enig speurwerk enkele inboedels!

 • Ook interessant