Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bumblebeecards

  Bumblebeecards

  Spieren voor spieren, Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis, Villa Pardoes, SOS kinderdorpen, Het kinderhartenfonds. Allemaal gingen ze in zee met Bumblebeecards die een kaartenactie voor goede doelen organiseert.

  Bumblebeecards schakelt jongeren in die zich betrokken voelen bij goede doelen en met hun kaartverkoop zelf ook nog een centje kunnen bijverdienen. Het lijkt een mooi initiatief.

  Onduidelijke verkoop

  Opgelicht?! ontvangt echter klachten van mensen die aan de deur kaarten hebben gekocht. Voor veel mensen is het onduidelijk dat de jongeren niet namens het goede doel, maar namens Bumblebeecards langskomen. En ze weten vaak ook niet dat maar een klein deel van de opbrengst van de kaartverkoop naar de goede doelen gaat.

  Verder krijgt Opgelicht?! mails van bezorgde ouders wiens kinderen kaarten verkopen voor Bumblebeecards. En de goede doelen zijn ook niet tevreden over de samenwerking. Velen ontvangen klachten over de verkoopwijze van de jongeren en ook contractuele verplichtingen worden volgens hen niet nagekomen. Dit wordt versterkt door de vele negatieve publicaties die op het internet te vinden zijn.

  Vrijheid van meningsuiting

  Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is het niet eens met de ontransparante werkwijze van Bumblebeecards. Daarom hebben ze alle keurmerkhouders verzocht de contracten met het bedrijf op te zeggen. Ook is het onduidelijk hoeveel het bedrijf nu daadwerkelijk afdraagt aan de goede doelen.

  Bumblebeecards is het niet eens met de visie van het CBF. Het bedrijf is van mening dat de kaartverkoop volstrekt legaal is. Men beroept zich op vrijheid van meningsuiting, omdat voor verkoop van wenskaarten waarbij gevoelens of een mening wordt verkondigd geen toestemming nodig is.

  Verklaring Bumblebeecards

  Opgelicht?! heeft uiteraard contact opgenomen met Tony S., de man achter Bumblebeecards. Hij heeft een schriftelijke verklaring afgelegd. Er staat onder meer in de verklaring dat de goede doelen een vast bedrag krijgen, onafhankelijk van het aantal verkochte kaarten. Verder is te lezen dat medewerkers geen fooien mogen aannemen en zich ook niet mogen voordoen als een medewerker van de goede doelen. Opgelicht?! op pad met Bumblebeecards

  Opgelicht?! brengt in deze uitzending de werkwijze van Bumblebeecards aan het licht. We spreken met een aantal stichtingen, het CBF en jongeren die gewerkt hebben voor Bumblebeecards. En we gaan zelfs mee van deur tot deur.

 • Ook interessant