Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Blok Bouwgroep – Marco S.

  Blok Bouwgroep – Marco S.

  Drie huiseigenaren hebben een droom: een verbouwing die de kroon op hun woongenot moet worden. Jenny van Duijvenvoorde uit Den Haag wil graag een extra verdieping op haar woning, Nel Zell een aanbouw en Peter Schouten wil zijn net gekochte woning grondig verbouwen. Alle drie gaan ze in zee met Marco S. van Blok Bouwgroep uit Den Haag.

  Het begint allemaal zo mooi. Er worden bouwtekeningen gemaakt, plaatjes van het eindresultaat en strakke offertes. Op het oog is het een vakman waar ze mee te maken lijken te hebben. Zo haalt hij bij Nel Zell de ellende aan die je vaak in de programma’s als Radar en Opgelicht?!  op tv ziet. “Je zal er mee te maken hebben.” Zo wint S. keer op keer het vertrouwen van al zijn klanten.

  Voordat de werkzaamheden beginnen moet Jenny een eerste aanbetaling doen, 22.000 euro. Nel betaalt 8.000 euro en Peter maakt 14.500 euro over. Allemaal uitkijkend naar het prachtige eindresultaat. Het werk laat S. over aan ZZP’ers. Zelf is hij nauwelijks tijdens de bouw aanwezig, en als hij wel komt, blijkt hij ook nog eens twee linkerhanden te hebben.  Nee, S. vult zijn dagen met het rondrijden in zijn gele bestelbus, vermoedelijk om nieuwe klussen binnen te halen.

  Al snel gaat het mis. De werkzaamheden worden niet conform de bouwtekeningen uitgevoerd, niet netjes of de ingehuurde ZZP’er komt niet meer opdagen. Als zijn klanten telefonisch contact opnemen met Marco S., heeft hij keer op keer smoezen. Er is een spoedklus tussen gekomen, het bestelde materiaal is er nog niet, hij is aan het werk op een ander adres.

  Bij Jenny van Duijvenvoorde gaat S. heel ver. Jenny heeft nog een vergunning en haar ingediende bouwtekening is goedgekeurd. Er moet alleen nog naar de constructie gekeken worden. Als dat in orde is, mag Jenny met de bouw gaan starten. Als Jenny S. de klus toezegt, komt hij vrij snel met het bericht dat hij contact heeft gehad met de gemeente en dat de bouw mag beginnen. Twee weken nadat de werkzaamheden gestart zijn, legt een inspecteur van de gemeente de bouw stil. Er blijkt nooit toestemming aan S. gegeven te zijn! Jenny zit met haar handen in het haar. Op haar dak staan een paar houten schotten, en er wordt niks meer afgemaakt. S. komt nog een keer langs. Hij verwijt de gemeente dat de bouw stilgelegd is en dat hij nu onnodig kosten moet maken. Zo zijn haar trap en kozijn ook al besteld en die rekening moet hij toch echt betalen. Jenny maakt dus weer geld over naar S.: 9.200 euro.  Maar als ze daar met de timmerman over praat, blijkt er helemaal geen trap en kozijn besteld te zijn!  Die trekt ook zijn conclusies, de ZZP’er blijkt immers ook zijn facturen niet betaald te krijgen, en stopt bij Jenny. Jenny blijft bedrogen achter. Voor de 32.136 euro die Jenny aan Marco S. heeft betaald, heeft ze een paar inmiddels door de regen verrotte, houten schotten, geen aannemer meer die op komt dagen en een schoorsteen die deels weggebroken is. Die afgebroken schoorsteen zorgt voor nog meer ellende. Zodra het regent, regent het ook bij Jenny binnen en haar 5 onderburen!

  Het verhaal van Jenny staat niet op zich. Ook Nel Zell heeft met de onkunde van Marco S. te maken. Nel wil een aanbouw en Marco wil eerst een aanbetaling. Zodra de timmerman aan de slag gaat, blijkt al snel dat Marco het niet zo nauw neemt met de gemaakte afspraken. Er wordt een goedkopere houtsoort gebruikt, de binnenkant wordt al afgewerkt, terwijl er nog geen dak op het huis zit. Met de eerste de beste regenbui loopt het water Nels woning binnen. Marco laat zich nauwelijks zien. De dakbedekking doet hij echter wel zelf, maar dat lijkt nergens op. Allemaal kleine stukjes aan elkaar geplakt.. met als gevolg: overal lekkage. Nel moet extra kosten maken om het dak door een gerenommeerd bedrijf te laten dekken. Ineens komt Marco niet meer opdagen. Als Nel belt en verhaal wil halen, krijgt ze de wind van voren. “Ik heb wel belangrijkere dingen aan mijn hoofd dan dat kutaanbouwtje van jou”, en de hoorn wordt erop gegooid. Ze hoort nooit meer wat van de eerst zo oprechte aannemer.

  De waterschade van Nel Zell staat niet op zichzelf. Ook Peter Schouten, die een huis in Delft kocht, en door Marco liet opknappen, kampt met wateroverlast. Als hij de douche aanzet, lekt het in de woonkamer. S. liet een kozijn in het dak van de aanbouw plaatsen. Maar dit blijkt een kozijn te zijn dat verticaal geplaatst moet worden. Het regenwater blijft er op staan, en het lekt aan de naden. Een avondje regen, levert Schouten al gauw 10 liter water in de woonkamer op. Daarnaast heeft Schouten betaald voor een schuifpui, maar is ook deze nooit geleverd. Maar het geld heeft hij er wel voor gekregen. Schouten moet nu noodgedwongen zijn droomhuis weer verkopen, omdat hij door de oplichtingspraktijken van S. in financieel zwaar weer terecht is gekomen.  En S. …. niet verwonderlijk maar ook bij Schouten laat hij niks meer van zich horen.

  Het bedrijf van S. leek zo betrouwbaar. Marco S. wekt snel het vertrouwen van zijn potentiële klanten. Maar uit onderzoek blijkt een eerder bedrijf van S. in oktober 2010 failliet gegaan te zijn, iets waar zijn klanten van Blok Bouwgroep te laat achterkwamen! Bimabouw, een eenmanszaak op naam van Marco S. 21 crediteuren eisen nog ruim 72.000 euro van hem. In het faillissementsverslag schrijft de curator dat het uitgavenpatroon niet overeenkomt met de netto-inkomsten.  Een week na het faillissement van Bimabouw start S. met Blok Bouwgroep, een Engels Ltd. Ook met dit bedrijf neemt hij het niet zo nauw in het nakomen van gemaakte afspraken. Hij laat zijn klanten voor tienduizenden euro’s berooid achter, maar ook de ingehuurde ZZP’ers krijgen niet betaald.

  S. zelf loopt schichtig over straat in de Haagse vinexwijk Ypenburg waar hij woont. Zodra hij de camera ziet, gaat hij er als een haas vandoor en weigert ook maar een woord met onze verslaggever te voeren.

  S. zelf lijkt de naam van zijn bedrijf Blok Bouwgroep afgekeken te hebben van BlokBouw uit Rotterdam. Vermoedelijk om daarmee vertrouwen van zijn klanten te winnen. BlokBouw uit Rotterdam heeft niets met de wanpraktijken van Marco S. en zijn Blok Bouwgroep te maken.

 • Ook interessant