Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Berrie S.

  Berrie S.

  Berrie S. heet voluit Berend Jan S. De inmiddels 48 jarige Berrie is geboren op 16-05-1962 en opgegroeid in Flevoland. Hij keert nog vaak terug naar Dronten, waar hij nog familieleden heeft wonen. Minstens dertien vrouwen vielen voor de charmes en babbels van deze man. Achteraf hebben ze allemaal spijt van hun relatie. Zonder uitzondering zijn ze financieel en emotioneel misbruikt.

  Berrie is erg actief op datingsites waar hij onder de namen strawBERRIE en berriese contact legt met vrouwen. Veel van hen zijn (bijvoorbeeld door een recente scheiding of gezondheidsproblemen) op een kwetsbaar moment in hun leven en hierdoor sneller geneigd om zijn mooie praatjes te geloven.

  Zo doet Berrie S. zich voor als een rijke zakenman, die zegt zijn geld verdiend te hebben met hotels in Mexico. De Belastingdienst zou beslag hebben gelegd op zijn vermogen. Een andere geliefde smoes is dat hij nog veel geld tegoed heeft van een ex-werkgever, internetprovider xs4all. Zij verklaren echter dat er niets van dit verhaal klopt.

  Ex-vrouw

  Voor zijn losse relaties is Berrie getrouwd geweest. Samen met deze inmiddels ex-vrouw heeft hij twee dochters gekregen, waar Berrie na de scheiding nooit meer naar om heeft gekeken. Nooit heeft hij ook maar een cent alimentatie betaald, ook al doet hij anderen graag anders geloven. Zijn ex-vrouw heeft hij laten zitten met een schuld van destijds dik 30.000 gulden, die zij 10 jaar lang heeft moeten afbetalen (inclusief zijn deel). Berrie heeft zelfs zijn dochters’ spaarrekeningen leeggehaald.

  Zijn dochters worden al vanaf jonge leeftijd met de daden van hun vader  geconfronteerd. Door hun redelijk unieke achternaam weten Berrie’s ex-vriendinnen hen te vinden en doen ze hun verhaal. De dochters kunnen er begrip voor opbrengen maar willen graag met rust gelaten worden. Zij hebben geen contact met hun vader.

  Misbruik ziekte

  Na zijn scheiding komt Ada in beeld. Zij blijft achter met een schuld van 40.000 gulden. Ada is ten tijde van de relatie meer met haar zieke dochter bezig, die behandeld wordt voor keelkanker en daarvoor veel in het ziekenhuis verblijft. Het is schrijnend hoe Berrie het verhaal van de dochter later grof misbruikt.

  In 2004 leert Marian de alleenstaande vriendelijke Berrie kennen. Na een paar ontmoetingen geeft Berrie aan ernstig ziek te zijn en.. mondkanker te hebben. Marian biedt aan hem in huis te nemen om voor hem te kunnen zorgen. Berrie staat erop dat het huis grondig wordt opgeknapt en doet voorkomen alsof hij dat allemaal makkelijk kan betalen. Hij laat haar echter zitten met een schuld van ruim 80.000 euro.

  Meer ex-vriendinnen

  Nog wat meer voorbeelden van benadeelde ex-vriendinnen. Op de dag dat Berrie bij Marian vertrekt, trekt hij in bij Jeanette. Ook haar heeft hij leren kennen via een datingsite en verteld over het vele geld uit Mexico dat hem nog toekomt. Berrie bestelt Mercedessen en zet veel handtekeningen, maar betaalt nergens voor. Aan een latere ex-vriendin, Claudia, vertelt hij dat rijschoolhoudster Jeanette door een tragisch verkeersongeluk om het leven is gekomen. Jeanette is echter springlevend.

  Gezocht door de politie

  Berrie wordt in 2005 bij Jeanette aangehouden en dankzij vele aangiftes uiteindelijk veroordeeld tot 3 jaar celstraf, waarvan hij er 2,5 jaar uitzit. Als extra bepaling stelt de rechter dat Berrie aan Jeanette na zijn straftijd 13.000 euro moet terug betalen. Doet hij dat niet, moet hij nog 3 maanden extra vastzitten. En omdat Berrie niet betaalt, wordt Berrie sinds juli 2010 gezocht door de politie.

  TROS Opgelicht?! weet Berrie in Noord-Holland te traceren. Hij zit dan bij weer een nieuw slachtoffer (schuld: 11.000 euro). Als Berrie haar hondje uitlaat, vragen we hem naar het waarom van alles wat hij doet. Tegelijkertijd seinen we de politie in, waardoor de wandeling eindigt met de aanhouding van Berrie S.

  Veroordelingen

  Berrie zit zijn straf uit in Lelystad. Het is lang niet de eerste keer dat hij de gevangenismuren van dichtbij ziet. Al in de jaren negentig komt Berrie in aanraking met justitie wanneer hij computers verduistert en fraude pleegt met loondeclaraties. Berrie is via een uitzendbureau aan de slag en noteert meer uren dan hij daadwerkelijk maakt. Bovendien vervalst hij de handtekening van zijn werkgever.

  Een werkgever uit Almere doet aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting. Berrie krijgt 6 maanden celstraf, waarvan 1 voorwaardelijk. In 3 maanden tijd weet Berrie het bedrijf tonnen aan schade toe te brengen. Na eerdere aanhoudingen zijn er vuurwapens bij Berrie aangetroffen.

 • Ook interessant