Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Belastingadviseur Sjoerd S.

  Belastingadviseur Sjoerd S.

  'Dokter Sjoerds fiscuspraktijk. Fiscale Robin Hood haalt voor burgers belastinggeld terug'. Met deze kop verschijnt in 2010 een lovend artikel in het Algemeen Dagblad. Belastingadviseur Sjoerd S. uit Delft is onderwerp van gesprek. Hij is door de gemeente Delft aangesteld om minima te helpen met hun belastingzaken.

  S. is populair, zeker nadat de gemeente bekend heeft gemaakt dat hij als een ware fiscale Robin Hood voor inwoners met een minimaal inkomen in 2009 zo'n 400.000 euro heeft terugverdiend bij de Belastingdienst. Volgens het artikel staan de mensen in de rij om ook geadviseerd te worden door S.. Nu praat vrijwel niemand meer zo lovend over Sjoerd S. en zijn kantoor DBS Belastingadviseurs. S. liet destijds maar al te graag aan iedere klant het lovende artikel zien. In de zomer van 2017 prijkt er een heel andere kop in een andere landelijke krant: 'Robin Hood of roofridder? De dubieuze praktijken van gevallen belastingadviseur Sjoerd S.'  Dit is een heel andere kant van S.. De lovende berichten hebben plaatsgemaakt voor woede en aangiften bij de politie.

  Tientallen schuldeisers

  Bij de redactie van Opgelicht?! meldden zich de afgelopen maanden meerdere mensen die menen het slachtoffer te zijn van deze belastingadviseur. Uit verder onderzoek blijkt S. tientallen schuldeisers te hebben. Zo ook José van Schaik. Ze is een van de weinigen die haar verhaal openlijk durft te vertellen. Velen vrezen voor naheffingen van de Belastingdienst, omdat er door S. vermoedelijk foutieve belastingaangifte is gedaan. En volgens de Belastingdienst blijf  je te allen tijde zelf verantwoordelijk voor ingediende aangiften, ook al zijn ze door een derde verzorgd. Van Schaik ontvangt een erfenis van haar overleden vader. Over het bedrag, 173.000 euro, moet door haar belastingaangifte gedaan worden. Ze gaat op zoek naar een belastingadviseur en komt terecht bij Sjoerd S.. Hij houdt kantoor in het gebouw van de sociale dienst van de gemeente Delft. José is in de veronderstelling dat S. bij de gemeente werkt, hij werkt immers vanuit het pand van de sociale dienst. Ze vertrouwt hem toe dat hij haar helpt met het gunstig afwikkelen van de erfenis. José heeft geen kennis van zaken. Ze vertrouwt volledig op de expertise van de belastingadviseur.

  Hele vermogen kwijt

  S. komt met suggesties om zo min mogelijk belasting over haar vermogen te betalen. Als ze het geld investeert in bedrijven, dan hoeft daar geen belasting over betaald te worden. In een klein jaar raakt José van Schaik haar vermogen volledig kwijt. Sjoerd adviseert haar te investeren in verschillende bedrijven die mede door S. zijn opgestart. Zo verdwijnen tienduizenden euro’s in LifeStyle Monitor, een gezondheidsapp die niet van de grond komt. De ontwikkeling van de app zou nu 'on hold' staan.

  Meer investeringen

  Ook wordt er door S. 50.000 euro overgemaakt naar Expertcleanics, een verslavingskliniek.  Hiervoor moet S. zich later verantwoorden bij het Medisch Tuchtcollege. Met het geld van José wordt onder meer de verbouwing van de kliniek betaald. Het geld wat dan nog van de erfenis van 173.000 euro over is, wordt 'geleend' aan S. zelf en zijn bedrijf DBS Belastingadviseurs. José van Schaik spreekt tegen dat ze het geld zelf naar hem en de bedrijven heeft overgemaakt. De 'investeringen' zouden puur fiscaal aantrekkelijk zijn, en daardoor gunstig om te doen. José wordt met de mooie woorden en beloften overgehaald te investeren.

  Lege bankrekening en lege woning

  José raakt haar bijstandsuitkering kwijt. Om haar maandelijkse lasten te kunnen betalen, smeekt ze wekelijks bij S. om geld. Hij betaalt haar elke week 250 euro. Een paar jaar later stopt hij de betalingen. José klopt wanhopig opnieuw aan bij de Sociale Dienst. Om zichzelf in leven te houden, verkoopt ze haar gehele huisraad. Ze blijft door toedoen van Sjoerd S. achter met een lege bankrekening en in een lege woning.

  Oproep op Facebook

  José vermoedt dat ze niet de enige is die in de gouden beloften trapte en plaatst een oproep op Facebook. Ze krijgt heel veel reacties van mensen die ook financieel benadeeld raakten door Sjoerd S.. Samen met een andere gedupeerde stelt ze een zwartboek op om de totale omvang van de schade op te maken. Ze komt tot ruim 900.000 euro. Geld wat mensen kwijt zijn geraakt door toedoen van Sjoerd S.. In veel gevallen vroeg Sjoerd S. hen geld te investeren in een van zijn bedrijven. Of wilde hij privé geld lenen. Alles zou met een forse rente binnen afzienbare tijd terugbetaald worden. Niemand zag echter zijn geld terug.

  Bang voor naheffing

  Veel slachtoffers durven niet naar buiten te treden met hun verhaal omdat ze bang zijn voor naheffingen van de Belastingdienst. S. diende voor veel slachtoffers belastingaangiften in. Omdat ze S. volledig vertrouwden in zijn werk, dachten ze dat hij op de meest gunstige manier hun belastingen indiende. Na controle blijkt dat hij flink heeft geknoeid in de aangiften. De Belastingdienst houdt iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen aangifte, daarom durven mensen niet te praten. Ze hopen buiten beeld te blijven bij deze dienst.

  Klacht bij gemeente

  José dient een klacht in bij de gemeente Delft. Ze dacht immers dat S. een gemeenteambtenaar was. Jose kwam er pas veel later achter dat S. helemaal niet in dienst was bij de gemeente. Haar klacht is echter door de gemeente ongegrond verklaard. José heeft in de tussentijd een advocaat in de arm genomen om haar geld terug te krijgen. Helaas heeft dit voor haar nog niets opgeleverd. De lijfrentepolis die S. haar als onderpand gaf, is inmiddels door een andere gedupeerde opgeëist. José vreest met lege handen achter te blijven. Het opgestelde zwartboek heeft José aangeboden bij de gemeente. Zij hebben aangegeven geen interesse in het zwartboek te hebben. Ook de politie liet de opgestelde klachtenlijst links liggen. De vele gedupeerden willen niet dat Sjoerd S. zijn straf ontloopt.

  Goudstaven

  S. kreeg het voor elkaar zo vaak geld te lenen doordat hij belooft alles binnen korte tijd terug te betalen, inclusief rente. Sjoerd overtuigt de mensen dat hij 180 kilo aan goudstaven heeft, maar dat deze vastgehouden worden in het buitenland. Er moet een fiks bedrag betaald worden om de goudstaven door de douane te krijgen richting  Nederland. S. zegt dat hij dit goud heeft geërfd van een dame uit Engeland, dochter van een rijke Zuid-Afrikaan. Deze dame overlijdt, en wijst hem aan als erfgenaam. Daarnaast heeft hij contact met Julia Vancamp, de dochter van een rijke oliemagnaat uit Amerika. Zij bezit voor vele miljoenen aan goederen. Julia wil graag investeren in de bedrijven van Sjoerd, maar het lukt haar maar niet naar Nederland te komen om de financiën te regelen.

  Nigeriaanse fraude

  Grootste vraag voor de gedupeerden is waar het vele geld is gebleven dat ze Sjoerd S. toevertrouwden. Hij leidt op het oog geen luxe leven. Men vermoedt dat hij zelf in een Nigeriaanse Scam is getrapt. De goudstaven en antieke goederen worden hem als een worst voorgehouden. Sjoerd moet steeds maar betalen, maar de spullen komen nimmer. Hij laat vele, vermoedelijk vervalste, documenten zien om zijn slachtoffers te overtuigen dat het geld echt komt.

  'Niemand opgelicht'

  Opgelicht?! spreekt S. ook aan op de klachten die bij de redactie bekend zijn. Sjoerd vertelt dat hij nog steeds contact heeft met Julia Vancamp en dat ze nog steeds geïnteresseerd is in alle bedrijven te investeren. Volgens S. komt ze binnen een week naar Nederland om alles financieel te regelen. Sjoerd benadrukt dat hij niemand heeft opgelicht. Hij heeft zichzelf niet verrijkt met het geld van anderen. Als we hem voorleggen dat hij misschien zelf opgelicht wordt, wuift hij dat naar het land der fabelen. Hij pakt zijn ordner en laat alle bewijzen zien dat het goud en de miljoenen er echt aan komen.

  Vast in Dubai

  Een week later laat hij aan de redactie weten dat Julia nog steeds niet in Nederland is aangekomen. Ze zit momenteel op het vliegveld van Dubai te wachten op een visum omdat haar paspoort niet in orde is. Ze is volgens S. nog steeds bereid iedereen die vanaf 2010 haar heeft geholpen met geld, alles met rente terug te betalen. Julia hoopt uiterlijk begin mei in Nederland aan te komen. De eerste terugbetalingen kunnen dan gelijk plaats gaan vinden.

  We blijven deze opmerkelijke zaak uiteraard volgen.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant