Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bartijn D.

  Bartijn D.

  Bartijn D. is de man achter een aantal bouwbedrijven, zoals Bouwheere, Vastheere en Schildersheere. De 44-jarige ondernemer komt uit Heiloo. D. is in 2006 persoonlijk failliet gegaan met zijn bedrijf Binnen-Bouw Bergen, maar blijft actief als aannemer. Projecten lopen soms uit op een fiasco en gedupeerden komen dan moeilijk van hem af. Verschillende leveranciers en werklieden hebben niet betaald gekregen van D..

  Daan Vonk is één van de gedupeerden. Hij wilde in 2016 een aanbouw laten maken door Bouwheere. Daan deed twee aanbetalingen van in totaal 19.000 euro. De aanvankelijke planning van de verbouwing was 3 weken.

  Vertraging in werk

  Bij Daan ontstond steeds vertraging in het werk. Bijvoorbeeld de levering van heipalen werd almaar uitgesteld. Na zes maanden stopt Daan met de verbouwing en hij schakelt een advocaat in. Ondanks de ontbinding van de overeenkomst levert D. de huissleutel niet in. 'Dan voel je je onveilig in je eigen huis, wetende dat zo’n man je huissleutel nog heeft', zegt Daan.

  Steeds nieuwe excuses

  Een andere gedupeerde is Senne Achterberg. Het werk in zijn huis kwam in 2017 nagenoeg stil te liggen. D. kwam iedere keer met een nieuw excuus voor de vertraging. Na een jaar stopt Achterberg met de verbouwing. Slapeloze nachten en stress heeft hij ervan gekregen. Achterberg deed aangifte van oplichting door Bartijn D..

  Aangifte wegens bankbreuk

  Tineke Wolfswinkel was curator bij een faillissement  van één van de bedrijven waar D. mee opereert: Vastheere CV. Dat bedrijf is in 2016 failliet gegaan. Wolfswinkel kon de openstaande rekeningen niet innen.  Ze deed op 30 maart 2017 aangifte tegen D. wegens bankbreuk. Ondanks toezeggingen leverde D. de boekhouding niet. Hij mocht van de curator de naam 'Bouwheere'  niet gebruiken, totdat daar overeenstemming over was. Maar D. luisterde niet naar haar.

  Curator Tineke Wolfswinkel stond tijdens de afwikkeling van het faillissement 11 klanten van Bouwheere te woord. Die hadden allen hetzelfde verhaal: D. neemt een opdracht aan, incasseert een aantal bedragen. Hij verricht soms wat werkzaamheden, soms veel. 'En dan halverwege zo’n verbouwing, of ergens aan het begin, vraagt hij een extra voorschot. En laat niets meer van zich horen', aldus Wolfswinkel.

  Leveranciers en werklui gedupeerd

  Ook diverse leveranciers en werklui zijn door D. gedupeerd. Zoals Thijs Trumpie van installatiebedrijf All4techniek. Trumpie krijgt nog ruim 9.000 Euro van D.. Ondanks vele toezeggingen werd er niet betaald. 'Ik vind gewoon dat hij vastgezet moet worden. Die man moet niets meer kunnen beginnen. Ook geen onderneming meer. Het is gewoon idioot.' 

  Metselaar Arno Taams, krijgt nog 4.300 Euro van Bouwheere. Taams vindt het een schande dat D. nog steeds actief is in de bouw.

  In de fout bij verbouwing school

  D. ging afgelopen zomer weer de fout in tijdens de verbouwing van basisschool Florencius in Amstelveen. Het pand aan de De Savornin Lohmanlaan staat op de monumentenlijst. Er gelden strenge regels voor iedere verandering aan het pand. Bouwheere sloopte het dak van de school, zonder daar een bouwvergunning voor aan te vragen, meldt wethouder Herbert Raat van de Gemeente Amstelveen. 'Dat kan absoluut niet', zegt de wethouder. De verbouwing werd in augustus van dit jaar stilgelegd door de Gemeente Amstelveen. De schade door het slopen van het dak was groot, de leerlingen moesten uitwijken naar een andere locatie.

  De Florenciusschool schrijft in een brief aan de gemeente:

  'Het feit dat ons pand zwaar beschadigd is, de financiële  schade groot en wij bedrogen zijn door een malafide aannemer, is niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen, ouders en schoolteam een enorm drama'.

  Reactie Bartijn D.

  Bartijn D. wil ondanks herhaalde pogingen niet reageren voor onze camera. In een email stelt hij dat de problemen worden opgelost. Hij schrijft: 'Dat er fouten zijn gemaakt zal nooit ontkend worden, echter, nooit is er ook maar enigszins de intentie geweest mensen te benadelen danwel op te lichten'.

 • Ook interessant