Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • AWDS: Slecht witgoed

  AWDS: Slecht witgoed

  Een kapotte koelkast of een wasmachine die de geest geeft. Het zorgt voor een boel frustraties, dus dan bel je een monteur. Die komt en bekijkt of het apparaat gemaakt kan worden. Is dat niet het geval, dan kun je bij diezelfde monteur een nieuwe bestellen. Zo gezegd, zo gedaan. Zou je denken. Bij de Arnhemse Witgoed Direct Service (AWDS) van Michael U. denken ze daar anders over.

  Veel mensen in Arnhem bij wie het wit- en bruingoed stuk gaat, bellen met AWDS. U. komt langs om het probleem te verhelpen. Niet geheel onverdienstelijk ook, hij bouwt een aardig klantenbestand op. Achter de schermen gebeurt echter het een en ander, zo worden leveranciers niet betaald en duurt het steeds langer voordat mensen hun wasmachine, combimagnetron of vaatwasser geleverd krijgen.

  Magnetron

  Zo ook Carla de Jong, die al op 21 juli 2011 een magnetron bestelde bij U. Op 22 november is het laatste mailcontact geweest, met een uiterste leverdatum december 2011. Echter wordt er geen magnetron geleverd. Pas na de ontmoeting tussen U. en de cameraploeg van Opgelicht?! neemt Michael weer contact met de familie op. Volgens De Jong is dit mosterd na de maaltijd, de aangifte wegens oplichting en nalatigheid is dan reeds gedaan.

  Maanden wachten

  Op de site van AWDS staat beschreven dat levering geschiedt bij binnenkomst, maar sommige klanten moeten maanden wachten op hun apparaat. De clientèle mailt met U. (aangezien hij de telefoon sporadisch opneemt). Vaak krijgen zij een keur aan smoezen te horen waarom de levering niet kan plaatsvinden.

  Klanten die hun beklag doen krijgen het advies om dan de koop maar te annuleren, dan krijgen zij hun geld terug. Voor de annulering rekent hij echter wel 10%.

  Consuwijzer

  Deze regeling hebben we voorgelegd aan de Consuwijzer, die reageerde verbaasd. Specifiek op dit voorval wilden zij niet ingaan, maar de juridisch adviseur laat desgevraagd weten: “het niet normaal als je kosten moet betalen wanneer een bedrijf niet op de afgesproken tijd of binnen redelijke termijn levert.”

  Wanbetaler

  U. krijgt bij leveranciers in de omgeving van Arnhem de naam van een wanbetaler. Hij mag niet langer op krediet kopen en is bij sommige handelaren helemaal niet welkom meer. Eerst maar de openstaande rekening betalen.

  De redactie speurt in het verleden van U. en wat blijkt, hij is in 2008 veroordeeld tot het betalen van 37.648,24 euro aan een leverancier van witgoed uit Vinkel. De heren treffen in 2009 uiteindelijk een betalingsregeling van 25.000 euro. U. moet iedere maand 250 euro betalen. Slechts één keer wordt dit ook daadwerkelijk gedaan.

  Ondertussen komen op de redactie van Opgelicht?! nog meer klachten binnen. Desgevraagd laat de politie Gelderland-Midden weten dat er bij hen 17 aangiften bekend zijn omtrent AWDS.

  De politie houdt Michael U. in Arnhem aan en verhoort hem voor alle 17 gevallen. U. beweert dat het al 'opgelost is of op korte termijn zal gebeuren'.

 • Ook interessant