Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Asanka T.

  Asanka T.

  In maart 2015 komen op de redactie van Opgelicht?! ineens vele meldingen binnen over een webwinkel genaamd Combiwebshop. Zeer veel mensen hebben er iets gekocht, maar kregen nooit geleverd. Zelfs de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft een waarschuwing uit voor de webwinkel. De toezichthouder wilde hiermee voorkomen dat meer consumenten gedupeerd zouden worden, omdat de website van Combiwebshop ondanks de leveringsproblemen online blijft.

  Als Opgelicht?! belt met de webwinkel krijgen we geen gehoor. Wanneer we echter een mail sturen over een bestelling die we zouden willen plaatsen, worden we binnen no-time teruggebeld door een mannelijke medewerker van Combiwebshop.

  Oude bekende

  Wanneer we een kijkje gaan nemen op het adres van de webwinkel, zien we daar de eigenaresse lopen met een oude bekende: een voormalig rijschoolhouder die in 2007 de hoofdrol speelde in een item van het programma Radar. Tientallen mensen hadden destijds een rijlessenpakket besteld, maar amper tot geen lessen daarvoor gekregen. Een financieel probleem dat door de rijschoolhouder Asanka T. zo goed mogelijk opgelost zou worden. De gedupeerden kregen echter nooit geld. T. werd in hoger beroep veroordeeld tot 4 weken celstraf voor oplichting.

  ‘Problemen’

  Heel vreemd is het niet dat we T. spotten met de eigenaresse van Combiwebshop. Al snel begrijpen we dat beiden eerder samen actief waren bij het bedrijf JoTo. In dit geval was T. één van de twee vennoten en zou de latere eigenaresse van Combiwebshop wat ‘geholpen hebben’. Ook JoTo houdt zich bezig met internetwinkels en ook hier blijkt het geen doorslaand succes. Net zoals bij Combiwebshop gaan de zaken in het begin eigenlijk heel normaal, maar ook hier zijn er ineens ‘problemen’. Problemen die vooral voor de klanten vervelend zijn. JoTo zegt alles keurig op te lossen, het bedrijf doet er alles aan om een faillissement af te wenden. En dat lukt, het bedrijf wordt omgezet in een buitenlands bedrijf en wordt later definitief uitgeschreven. T. en z’n vennoot krijgen een enorme aanslag van de belasting aan hun broek. Tientallen klanten van webwinkels als Marktkraamkoopjes.nl of Winkelenmetvoordeel.nl zien hun geld nooit meer terug.

  Strop van 90.000 euro

  T. gaat daarna verder met een ander bedrijf, wederom een Engelse Limited: Perfectelecgoods (MediaRodeo). Dit keer is hij leverancier voor andere webwinkels en heeft hij een adviserende rol. Ook hier gaat het niet goed. Zo bestelt en betaalt een webshop voor 90.000 euro aan goederen bij Perfectelecgoods, maar krijgt daarvoor niks. De webshop is daardoor genoodzaakt een faillissement aan te vragen.  Daarnaast blijken ook leveringsproblemen te zijn bij webwinkel Prijs-stunter.nl. Een bedrijf dat niet op naam staat van T., maar als je ze wilt bellen, vind je het telefoonnummer van Perfectelecgoods. Kort nadat de problemen rondom Perfectelecgoods ontstaan, wordt het bedrijf uitgeschreven.

  Terugkerend patroon

  En dat is inmiddels het terugkerend patroon in dit verhaal. Enthousiast wordt een concept gelanceerd dat de nodige omzet genereert. Maar steevast lijken de projecten van T. ergens op het hobbelige ondernemerspad tegen onoverkomelijke problemen te lopen. Problemen die uiteindelijk vooral voor een heleboel klanten, ondanks de zogenaamde pogingen van T. (en zijn eventuele zakenpartners) om alles op te lossen, eindigen in een teleurstelling.

 • Ook interessant