Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Arno van N.

  Arno van N.

  De 38-jarige Arno van N. is de drijvende kracht achter het Brabantse standbouwbedrijf ‘Keep on Standing’. Ook is Arno actief met ‘Projects and Concepts’. Beide bedrijven zijn Limited’s, oftewel Engelse B.V’s waarbij de bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk is. Van N.'s vriendin, Marieke S. duikt in alle papieren op als bestuurder.

  Hoe gaat Arno van N. te werk?

  Van N. incasseert geld van opdrachtgevers, maar betaalt zijn uitvoerders – de zogenaamde ‘onderaannemers’ - niet. Daardoor steekt Van N. het complete bedrag in zijn eigen zak. Veel Brabantse middenstanders, zoals elektriciëns, tapijtleggers en audiovisuele bedrijven worden het slachtoffer. Van N. maakt zijn slachtoffers tussen april 2007 en augustus 2009. Totale schade: ruim drie ton.

  Onder(aan)nemers vissen achter het net

  In 2006 gaat Bart van de Ven in zee met Van N. Bart zelf heeft een vloerenbedrijf met een goed zakelijk netwerk. Ondernemers uit het netwerk van Bart gaan voor Arno aan de slag. Maar de uitbetaling laat nog altijd op zich wachten. Ook Bart zelf vist achter het net: hij ontvangt onder andere meer dan een jaar geen loon. Zijn schade loopt op tot ruim 70.000 euro en Bart en zijn gezin moeten noodgedwongen hun huis uit.

  Grote opdracht

  In 2008 sleept Arno van N. een opdracht binnen bij de Oldenzaalse Woningbouw Vereniging ‘WBO’. Arno krijgt een budget van anderhalve ton om van een voormalig klooster een ontmoetingsruimte te maken voor buurtbewoners. Arno beheert de pot en dus worden er een flink aantal Oldenzaalse onderaannemers door hem gedupeerd.

  Failliet verklaard

  Op 26 augustus 2009 wordt Arno’s bedrijf Projects and Concepts failliet verklaard. Als Van N. er lucht van krijgt dat ons programma een onderzoek naar hem doet schrijft hij het bedrijf ‘Keep on Standing’ direct uit. Maar Arno van N. gaat gewoon door, opnieuw via zijn vriendin Marieke S. Zij staat momenteel bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met 3 B.V’s in oprichting. ‘Valentijn beheer BV’, ‘Projects and Concepts BV’ en Form Guild B.V. 

  Spectaculaire ontmoeting

  Als we Arno opbellen om een afspraak met hem te maken, belooft hij naar de TROS te komen om zijn kant van het verhaal te doen. Als hij die toezegging niet nakomt reizen we af naar Brabant. Dat leidt tot een spectaculaire ontmoeting.

 • Ook interessant