Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Arno van L.

  Arno van L.

  Huizen kopen en niet betalen, bedrijven laten klappen, er zelf niet veel beter van worden maar wel een spoor van gedupeerden achterlaten. Het is er weer zo één. En als het uitkomt telkens vluchten naar een kliniek of een instelling.

  Kaaswinkel

  Een kaaswinkel in het centrum van Barneveld. Daar heeft Arno van L. wel oren naar. Hij wordt namelijk de nieuwe eigenaar van de kaaswinkel die hij overneemt van Geert en Erna. Zij zien zich genoodzaakt om de zaak, die zij met veel plezier hebben gerund, van de hand te doen. Arno beweert al jaren in de kaas te zitten. Hij niet alleen, maar ook zijn familie. Arno was van plan om een grote kaasspeciaalzaak van de winkel te te maken. Het bestaande assortiment zou flink uitgebreid worden. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Er verschijnt zelfs een artikel in de Barneveldse Courant om aan de bewoners van Barneveld bekend te maken dat er een nieuwe ster aan het firmament is. Bij het artikel staat ook een foto van de oude en nieuwe eigenaar, maar dat had Arno beter niet kunnen doen.

  Beerput

  Naar aanleiding van het artikel krijgen Geert en Erna diverse telefoontjes van mensen die veel meer over Arno weten te vertellen. En die verhalen zijn niet bepaald positief. Het gaat zelfs zo ver dat iemand van een vakantieadres in Frankrijk nog de moeite neemt om te waarschuwen voor Van L. Een beerput gaat open.

  Verleden

  Arno blijkt een bezig bijtje te zijn geweest. Hij heeft in het verleden diverse bedrijven gehad, of was van plan die over te nemen. In de jaren 80 en 90 was hij actief als medewerker van begrafenisondernemingen. Toch leek een eigen onderneming interessanter. Arno heeft in 1998 een eigen kaaswinkel gehad in Zierikzee. Dit bedrijf is ter ziele gegaan. Een paar jaar daarna probeert Van L. nog een begrafenisonderneming over te nemen. Maar ook hier gaat het mis bij de overname van zowel de onderneming als woning. Uiteindelijk belandt Arno in de schuldsanering. Hoewel diverse schulden aan hem te wijten zijn, gaat de rechtbank toch akkoord. Echter, als Arno zich weer niet aan zijn beloftes houdt is de maat ook voor de rechtbank vol en wordt hij uit de schuldsanering gezet. Zijn faillissement wordt uitgesproken. Arno runt verder nog een korte periode een kaaswinkel in Lunteren. Daarna is hij ongeveer een jaar aan het werk bij als franchisenemer van een landelijke kaasorganisatie. Maar ook dat dat loopt niet goed af.

  Zeeland

  Een paar jaar later, in 2007, duikt Arno op in het Zeelandse Arnemuiden. Hij huurt daar een huis van Hans en probeert daar zijn eigen bedrijf in zonwering op te starten. Arno is voornemens een pand in Arnemuiden over te nemen dat voor bijna een miljoen te koop staat. De koopovereenkomst is al getekend maar voordat Van L. de zaak gaat overnemen is de vogel al gevlogen. De verkoper heeft het nakijken maar ook de verhuurder van het huis laat hij achter met een fikse schadepost. Jaren later ontvangt de eigenaar nog diverse aanmaningen die met Arno te maken hebben.

  Verslavingszorg

  En waar vliegt de vogel elke keer naar toe? Van L. blijkt diverse malen in Christelijke verslavingszorg te bivakkeren. Uit diverse verhalen blijkt ook dat hij wel eens problemen met alcohol heeft. Maar een van Arno’s ex-vriendinnen laat weten dat zodra hij op de vlucht is, hij een crisiscentrum opzoekt. Daar waant hij zich veilig en hebben schuldeisers geen grip op hem. Diverse schuldeisers hebben gepoogd daar nog met hem in contact te komen maar dat is onmogelijk. Zo heeft de verkoper van het pand in Arnemuiden geprobeerd met hem in contact te komen om de verkoop van het pand ongedaan te maken. Met één handtekening had Arno de zaak kunnen oplossen, maar dat heeft hij nooit gedaan.

  Huizen kopen

  En zo zijn er meer huiseigenaren die niet te spreken zijn over Van L. In 2011 heeft hij drie verschillende huizen in de buurt van Barneveld en Veenendaal geprobeerd te kopen, terwijl hij geen geld had om de huizen te financieren. Diverse mensen heeft hij in de waan gelaten dat ze hun huis hadden verkocht. Geld was nooit een probleem, want hij ging akkoord met de vraagprijs. Keukenboeren werden ingeschakeld, hij betrad diverse meubelzaken waar hij voor duizenden euro’s aan inboedel bestelde. Niets en niemand wordt echter betaald.

  Alweer de fout in

  Toch duikt hij in 2014 weer op in omgeving Barneveld, een plek die hij in 2011 is ontvlucht. Dit keer huurt Van L. een appartementje in Lunteren en probeert aan de bak te komen als medewerker van een schoonmaakbedrijf. Maar in plaats van zijn leven te beteren, gaat het hier ook weer fout. Als dus het artikel in de krant verschijnt, is dat voor Van L. het moment om er tussenuit te knijpen.

  Nieuwe plannen

  Opgelicht weet hem te traceren in Zeeland. Daar waant hij zich wederom veilig in een instelling en is hij het volgende plan al weer aan het smeden. We brengen zijn daden ter sprake, maar de praatgrage Van L. zwijgt. Ondanks dat we hem hebben gesproken, is dat geen reden voor hem om te stoppen met zijn praktijken. Enkele weken later heeft Arno zijn oog laten vallen op een zorgboerderij. Hij beweert nu zelf in Katwijk te werken bij een zorginstelling. De zorg voor zijn cliënten is het belangrijkst, laat hij ons telefonisch weten. Dit plan is doorkruist, maar hij zal vast in de toekomst weer iets nieuws bedenken.

 • Ook interessant