Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Arend W.

  Arend W.

  Al vanaf de jaren ’90 is Arend W. een ondernemende man. Het ondernemen ging hem alleen heel slecht af. Rekeningen betalen komt niet voor in het ondernemerschap van W. Door de jaren heen zijn er tientallen, zo niet honderden mensen gedupeerd door de praktijken van Arend.

  Mobiele Schoenmakerij

  Twee mannen uit het Noorden van het land dachten een nieuwe kans te krijgen. Via een re-integratieproject kunnen ze aan de slag als leerling-schoenmaker in Drachten. Ze gaan aan het werk bij Arend W. Schoenmaker W. heeft grootse plannen. Hij wil het hele Friese platteland van nieuwe zolen en hakken voorzien.

  W. heeft een deal met diverse supermarkten in Friesland. Hij richt opslagplekken in waar klanten hun schoenen ter reparatie kunnen aanbieden. En hij zorgt op gepaste wijze voor de nodige publiciteit, maar dupeert hierdoor verschillende drukkerijen.

  Enige tijd later besluit W. uit te breiden, hij huurt een bedrijfspand en laat voor een fiks bedrag verbouwen. Ook hier betaalt hij weer niet. Evenmin als zijn werknemers. Arend W. wordt meerdere keren veroordeeld tot het betalen van achterstallig loon, toch krijgt niemand zijn geld.

  Horeca

  Na twee failliete schoenmakerijen, zoekt W. een andere branche: de horeca. In het Drentse Spier weet hij zichzelf, via een omweg, de keuken van een vakantiecentrum in te praten. Ook hier blijft geen leverancier, werknemer of welke betrokkene dan ook gespaard. Niemand wordt betaald en W. wordt het vakantiepark uitgezet. Het lijkt erop dat W. een ondernemer is die onderneemt met andermans geld. Hij laat een spoor van ellende achter.

  Oplettende ondernemer

  Maar Arend houdt vol en probeert weer een nieuw project op te starten zonder dat hij enig startkapitaal heeft. Hij reageert op een advertentie waar een multifunctionele horecagelegenheid in Ter Apel te huur wordt aangeboden. De huidige huurder biedt het pand voor tenminste 2 jaar te huur aan en vraagt een overname van 55.000 euro voor de inventaris.  Al tijdens de eerste afspraak met de eigenaar van 'De Bosrand' geeft Wilstra aan grootse plannen te hebben met dit pand.

  Als de eigenaar van het pand de naam 'Arend W.' opzoekt op internet, stuit hij op allerlei verhalen van gedupeerden. Hierdoor besluit hij niet met W. in zee te gaan, maar Opgelicht?! te bellen.

  Bij een tweede concept-contractbespreking worden wij uitgenodigd om dit vast te leggen. Als we de praatjes en werkwijze van W. aangehoord hebben, wordt het tijd om hem wat confronterende vragen te stellen. Het lijkt W. niets te doen en hij vertrekt met de mededeling dat het 'allemaal wel goed komt.'

 • Ook interessant