Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Antje van M.

  Antje van M.

  Miljoenen euro’s in het vooruitzicht. Dat klinkt de meeste mensen als muziek in de oren. Antje van M. meent dit al jaren in het verschiet te hebben. Het zou gaan om een afkoopregeling van haar man Bart en verzekeringsgelden die meer dan 7 miljoen euro waard zouden zijn. Het enige probleem is dat de gelden tot op de dag van vandaag nog niet zijn vrijgekomen, maar het kan nu toch niet lang meer duren? Rustig afwachten tot de mogelijke gelden op haar rekening komt doet ze niet. In tegenstelling. Antje laat een financieel spoor van vernieling achter en betrekt daar alles en iedereen bij, zelfs haar bloedeigen familie. Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen?

  Het verleden

  Als we in de geschiedenis van Antje duiken, komen er nog diverse zaken aan het licht. Al in 2003 zit een incassobureau achter Van M. en Hoekstra aan wegens de koop van een auto. Dat blijkt slechts een voorbode. De lijst van schuldeisers is lang en divers. Tot 2008 blijven de rekeningen van diverse autobedrijven, vakantieparken, interieurwinkels, ziekenhuizen en verhuurders door Antje en haar Partner onbetaald. De schulden groeien ze duidelijk boven het hoofd en daarom wordt er door de familie Van M.-Hoekstra een aanvraag gedaan voor een schuldsaneringstraject. In 2008 wordt de aanvraag gehonoreerd en staan ze drie jaar lang onder toezicht om een gedeelte van de schulden, die dan ruim 2 ton bedragen, af te lossen. Maar in plaats van zich volledig te onderwerpen aan het toezicht, worden ze na 2 jaar uit de schuldsanering gezet. Reden, opnieuw zijn nieuwe schulden gemaakt en ook is niet voldaan aan de informatieplicht. De bewindvoerder heeft meerdere malen geprobeerd om met zowel Antje als Bart in contact te treden, maar dat is niet gelukt. Dan blijkt dat haar vader ook op de crediteurenlijst van het faillissement staat voor bijna 50.000 euro. En als Opgelicht?! zich ook op de ouders gaat concentreren, blijkt Antje niet de enige die schulden maakt. Ook haar ouders, Ria en Arie, laten bijna een identiek spoor van vernieling achter. De schade bedraagt inmiddels meer dan een ton. Ook zij hebben huizen gehuurd of gekocht met bijpassende inrichting en tot slot ook auto’s zoals een BMW X3 ter waarde van 70.000 euro.

  Zigeunerbestaan

  De twee families roepen de hulp in van andere familieleden, waaronder de broers en zussen van Ria. Jarenlang hebben deze familieleden ze financieel ondersteund. Ondertussen leiden Antje, haar partner en ouders bijna een zigeunerbestaan. Ze verhuizen de laatste jaren om de haverklap en laten telkens de verhuurders of verkopers berooid achter. Een verhuisbedrijf brengt de families en hun spullen van hot naar her. Zelfs een huis in Spanje zou in het verschiet liggen en daarvoor waren de papieren zelfs getekend.

  Bewijzen

  Hoe kan het dat al die bedrijven, winkels, verhuurders, verkopers en instanties steeds weer de twee families geloofden of te hulp schoten? Kan dit wellicht te maken hebben met het feit dat Antje en Bart binnenkort over miljoenen euro’s zouden beschikken? De bewijzen, althans zo lijkt het, zijn er te over. Mails, documenten en sms’jes van verschillende instanties laten het beeld in stand dat het geld eraan zit te komen. De familie en vrienden van het stel krijgen de afgelopen jaren diverse berichten en bewijzen onder ogen waaruit blijkt dat diverse instanties druk doende waren met het vrijgeven van de gelden. Politie, slachtofferhulp, de ING, de Rabobank, Bos en Partners, advocaten en rechtbanken. Maar de documenten en mailtjes zien er vreemd uit en lijken niet afkomstig van de officiële instanties. Ze bevatten veel taalfouten en ook de mailadressen lijken in de verste verte niet op legitieme adressen. Navraag bij diverse instanties levert interessante informatie op. Antje en haar gevolg blijken helemaal niet bekend bij de instanties en hebben daar ook nooit zaken mee gedaan. Maar wie heeft dan die mailtjes verstuurd?

  Financiële steun

  Toch heeft de familie van Antje lang geloofd dat deze informatie juist was en daarom zijn met name de broers en zussen van Antje’s moeder vaak op de bres gesprongen om financiële steun te bieden. Toen een oom bijna uit zijn huis gezet werd, zag haar familie het licht. Bij de familie van Bart is het overigens ook niet pais en vree. Zo blijkt dat Antje de moeder van Bart berooid heeft achtergelaten. Ze heeft in het verleden de beschikking gehad over het bankpasje van de moeder van Bart en na anderhalf jaar had de moeder op haar oude dag een schade van 33.000 euro. Antje zou hiervoor voor de rechter moeten verschijnen, want zelfs het Gerechtshof heeft ingezien dat ze voor deze daad vervolgd zou moeten worden. Ook andere gedupeerden hebben aangifte gedaan tegen Antje maar door onder meer beperkte capaciteitsgebrek van de politie heeft zij tot op heden geen strafrechtelijk onderzoek verricht naar de strafbare feiten. Tijd om Antje en haar familie om weerwoord te vragen. Wellicht komt Opgelicht?! er achter wie het grootste slachtoffer van dit familiedrama is.

  Reactie

  Vlak voor de uitzending heeft Opgelicht?! nog een reactie ontvangen van Antje van M. Daarin geeft ze aan dat het klopt dat zij diverse mensen heeft gedupeerd middels het leveren van geld, kopen van auto’s en huizen alsook het huren van huizen. Ze vindt het verschrikkelijk dat ze daar mensen mee heeft gedupeerd. Voorts verklaart ze dat ze niet weet wie er achter de valse emails en sms’jes zit, maar dat zij niet degene is geweest die deze berichten heeft verstuurd. Ze is ook op het verkeerde been gezet.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Uitzending
 • Ook interessant