Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Annette B. kleedt exen financieel uit

  Annette B. kleedt exen financieel uit

  Hoteldebotel verliefd zijn en er dan achter komen dat de vrouw van je dromen stiekem jouw geld achteroverdrukt. Dit overkomt meerdere exen van Annette B., een vrouw met een geschiedenis vol relaties en schulden.

  Op een feest van een vriendin ontmoet Hans Annette B. Ze raken aan de praat en na twee afspraakjes hebben ze al een relatie. Het duurt niet lang voordat Annette bij Hans intrekt en de trouwplannen op tafel komen. Ook wil Annette graag dat Hans zijn badkamer aanpast voor haar. Hij sluit hiervoor een lening af, want hij wil het Annette graag naar de zin maken.

  Twijfels

  Niet veel later beginnen bij Hans de twijfels te komen. Want waarom verschuiven haar thuiszorgdiensten zo vaak van tijd? Als hij daarna ook aanmaningen binnenkrijgt, gaat hij naar de bank om verhaal te halen. Daar krijgt hij te horen dat zijn rekening geplunderd is. Ruim 5000 euro is in korte tijd overgeboekt naar de rekening van Annette. Ook zijn alle automatische incasso's gestorneerd. Hans snapt er niets van, hij betaalt altijd netjes zijn rekeningen. Als hij Annette om uitleg vraagt, ontkent ze eerst dat ze er iets mee te maken heeft. Daarna zegt ze dat haar zoon het gedaan moet hebben. Als Hans aangifte wil gaan doen tegen haar zoon, zegt ze opeens dat niet haar zoon, maar haar ex-man René achter het verdwenen geld zit.

  Meer slachtoffers

  Opgelicht?! merkt al snel dat Hans niet de enige is die een nare smaak heeft overgehouden aan een relatie met Annette. Zo is er een ex-man die na een paar maanden huwelijk duizenden euro's schuld heeft door haar. Bert, een andere ex die een relatie met haar had in 1995, raakte zijn hele inboedel en auto kwijt door haar.

  Huur niet betaald

  Opgelicht?! gaat op zoek naar René. Als we hem vinden, blijkt al snel dat hij helemaal niets te maken heeft gehad met het verdwenen geld van Hans. Ook hij is slachtoffer van Annette haar praktijken. Zij beheerde de financiën van René en bleef maar spullen bestellen. De huur betalen vond ze minder belangrijk, waardoor René uiteindelijk zijn huis uit moest omdat het huurcontract, en dus ook de schuld, op zijn naam stond. Het niet betalen van de huur is iets dat in Annette's verleden vaker voorkomt. Ze was al een keer uit huis gezet i.v.m. een huurachterstand en ook heeft ze een woonstichting gedupeerd, die vervolgens beslag legde op haar rekening in de hoop iets van hun geld terug te zien.

  Leugens

  Veel van de personen die Opgelicht?! spreekt, geven aan dat ze achteraf zien dat Annette veel loog. Bijvoorbeeld dat ze werk had, terwijl dit niet zo was. In de zoektocht naar René, leert de redactie van Opgelicht?! zelf hoe geniepig Annette te werk gaat. Wij benaderen René via Facebook en krijgen snel een reactie terug: 'Hallo, ik wil alleen kwijt dat mijn ex vrouw mij goed heeft geholpen door een zware tijd heen terwijl ze zelf ziek is (….) U kunt me het best via de mail bereiken.' Als we mailen met het e-mailadres dat 'René' opgeeft, krijgen we een mail terug waarin staat dat wij beter met zijn zus kunnen bellen omdat René zelf in een afkickkliniek zit. Wat deze mailer alleen vergeten is, is dat wij als afzender de naam van het mailaccount zien, en laat dat nu net Annette B. zijn.

  Toch bellen we met het nummer van 'de zus'. Als we dit gesprek aan de echte René laten horen, wordt al snel duidelijk dat het Annette zelf is die ons te woord staat en zich voordoet als zijn zus en leugens vertelt over René. Op het moment dat wij Annette hiernaar vragen, ontkent ze dat zij het telefoongesprek heeft gevoerd. Ook ontkent ze dat ze exen heeft gedupeerd met haar handelwijze.

  Aangiften

  Er is meerdere keren aangifte gedaan tegen Annette. Onder andere door Hans, maar ook door een ex-man die voor duizenden euro's het schip in is gegaan. Hij doet aangifte wegens 'oplichting binnen het huwelijk'. Sinds die aangifte zijn er nog minstens twee personen de dupe geworden van Annette.

  Waarom doet de politie niets?

  Veel mensen vragen zich af waarom de politie niets doet in deze zaak. Dat legt hoogleraar in strafrecht, Suzan van der Aa, ons uit. Zij heeft onderzoek gedaan naar de strafbaarheid van vermogensdelicten, zoals oplichting, binnen het huwelijk. In Nederland kan iemand niet strafrechtelijk vervolgd worden voor dit soort delicten. De wet die dit bepaalt stamt uit de tijd dat bijna alle huwelijke werden gesloten in gemeenschap van goederen en scheiden nauwelijks een optie was. Suzan geeft aan dat het tijd wordt dat er opnieuw naar deze wet wordt gekeken. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar deze regel geldt. Economische delicten binnen partnerrelaties komen vaak voor. Als dit wel strafrechtelijk vervolgd kan worden, kan het wellicht bijdrage aan het tegen gaan van deze delicten.

 • Ook interessant