Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Albert H.

  Albert H.

  Spectaculaire spaarrentes van wel 8 tot 12 procent. Financieel adviseur Albert H. belooft met zijn bedrijf Goudhuis gouden bergen. En hij betaalt de hoge rentes ook daadwerkelijk uit. Helaas doet deze boomlange, keurig verzorgde heer dat slechts een paar maal. Klagen heeft geen zin, want Albert H. is daarna onbereikbaar.

  Geld verduisteren

  In 1997 wordt Albert H. verzekeringsagent en compagnon bij het Friese Aman Assurantie. Maar al snel wordt H. betrapt: hij stopt geld van de eenmanszaak in eigen zak. Zijn woedende compagnon stapt naar de rechter en wint. H.'s klanten merken niets van dit bedrog, omdat hij een doorstart maakt met Aman. Hij gebruikt vrijwel dezelfde naam. Amann met dubbel N, De Financiële Planner. Veel van zijn klanten hebben niet door dat er iets veranderd is.

  Loze beloftes

  Albert H. wint het vertrouwen van zijn klanten door hun verzekeringen en belastingaangiftes te regelen. Wanneer hij eenmaal het vertrouwen van zijn klanten heeft gekregen adviseert hij ze hun spaargeld in zijn beheer te geven. Albert H. belooft spectaculaire rentes van wel 8 tot 12 procent. Zijn klanten gaan al snel overstag. H. betaalt soms ook werkelijk de beloofde rentes uit, maar wanneer het tijd wordt om het hele bedrag aan zijn klant terug te betalen, geeft hij niet thuis.

  Failliet

  In 2005 barst de bom. Verschillende woedende schuldeisers slepen H. voor de rechter. Albert H. belooft zijn woedende klanten dat alles terugbetaald zal worden. Het mag niet baten. Amann, De Financiële Planner wordt failliet verklaard.

  Schuldeisers

  Amann, De Financiële Planner laat een crediteurenlijst van 16 schuldeisers achter. De totale schulden bedragen een dikke vier en een halve ton. Albert zelf blijft buiten schot. Hij zet vlak voor het faillissement valt, een stroman in. De curator doet aangifte van faillissementsfraude bij het Fraudemeldpunt Zwolle.

  Doorstart

  Het lukt H. om door te gaan, omdat hij zorgt dat zijn naam nergens terug te vinden is. Hij gebruikt het liefst een katvanger. Goudhuis B.V. staat tegenwoordig op naam van zijn Oekraïense vrouw.

  Aangiftes

  Sinds september 2008 liggen er tientallen aangiftes van oplichting tegen Albert H. bij het Openbaar Ministerie Zwolle. Volgens het OM zijn er maar liefst zes mensen nodig om de zaak uit te pluizen. En die capaciteit ontbreekt. Er start dus nog geen politieonderzoek. H. gaat voorlopig vrijuit....   maar uiteindelijk komt hier verandering in.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant